Θανάσης Λιακόπουλος: Με έργα θα μετατρέψουμε τον Δήμο Κατερίνης στον πιο φιλικό Δήμο στην Ελλάδα για ΑμεΑ

Για να καταλάβει κανείς το ηθικό επίπεδο μιας δημοτικής αρχής, δεν έχει παρά να κοιτάξει το τι κάνει για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία. 



Αυτή την στιγμή, περίπου 1 στους 10 συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας· και το πιθανότερο είναι πως όλοι στη ζωή μας έχουμε κάποιον τέτοιο άνθρωπο, τον οποίο αγαπάμε και για τον οποίο νοιαζόμαστε. Για αυτό εμείς προτασσουμε τον στόχο μας να μετατρέψουμε τον Δήμο Κατερίνης στον πιο φιλικό Δήμο στην Ελλάδα για ΑμΕΑ.


Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για εμένα και τον Συνδυασμό μας, καθώς το σύνθημά μας, «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα», ενσαρκώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο το πνεύμα της προσπάθειας, της αυταπάρνησης και της επιμονής, που διέπει τον καθημερινό αγώνα των ατόμων με αναπηρία.

Αυτοί οι αγωνιστές της ζωής, μαζί με τους γονείς, τα αδέρφια και τους φίλους τους, συνεισφέρουν καθημερινά, με το δικό τους τρόπο, στη βελτίωση της κοινωνίας μας. Είναι αυτοί που μας υπενθυμίζουν, και αποδεικνύουν καθημερινά, ότι καθένας μπορεί να τα καταφέρει· και ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Σήμερα, όμως, είναι παράλληλα μια ευκαιρία για όλους μας, να σκεφτούμε ποιο δρόμο θα τραβήξουμε. Θα πάρουμε αποστάσεις και θα πούμε στα άτομα με αναπηρία «είστε μόνοι σας» ή θα προχωρήσουμε χέρι-χέρι μπροστά και θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις προκλήσεις του μέλλοντος;

Για όλους εμάς, η επιλογή είναι ξεκάθαρη και την έχουμε λάβει εδώ και πολύ καιρό. Εφόσον οι δημότες με την εντολή τους μας αναδείξουν στην επόμενη δημοτική αρχή, θα εξακολουθήσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία και να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, στις ίσες ευκαιρίες και στην ισότιμη συμμετοχή τους στην πολιτική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου μας.

Έχουμε από καιρό συγκροτήσει ειδική ομάδα εργασίας, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από άτομα με αναπηρίες, συγγενείς τους, καθώς και ειδικούς σε θέματα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η ομάδα έχει επεξεργαστεί προτάσεις και σχεδιάσει ρεαλιστικές δράσεις, η υλοποίηση των οποίων θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν στη ζωή. Δράσεις, οι οποίες θα καταστήσουν τον Δήμο Κατερίνης, τον πιο φιλικό Δήμο στην Ελλάδα για ΑμεΑ.

Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω μερικές:


Δημιουργία ξενώνα φύλαξης και απασχόλησης παιδιών με αναπηρία από Παρασκευή έως Κυριακή, προκειμένου να εξασφαλίζονται κάποιες ελεύθερες ώρες στους γονείς.

Δημιουργία εξειδικευμένης δομής που θα ενημερώνει και θα παρέχει ψυχολογική στήριξη σε γονείς παιδιών με αναπηρία, ιδιαίτερα νέους.

Δημιουργία ανελκυστήρων και άλλες παρεμβάσεις, που θα εξασφαλίζουν πλήρη πρόσβαση σε δημόσια κτίρια που φιλοξενούν πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Εξασφάλιση λειτουργικών κεκλιμένων επιπέδων στα πεζοδρόμια, τη διαπλάτυνση τους στο ελάχιστο επιτρεπτό (2,05μ.) καθώς και δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης για οχήματα ατόμων με αναπηρία.

Δημιουργία ειδικής εφαρμογής για ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές) μέσω των οποίων τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ενημερώνονται για δράσεις που τους αφορούν και στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν, καθώς και για παροχές που δικαιούνται.

Τοποθέτηση συναρμολογούμενων διατάξεων για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα. Μία ολοκληρωμένη εμπειρία (χώρος στάθμευσης, διάδρομος, χώρος σκίασης, αποδυτήρια, τουαλέτες και φυσικά το SEATRAC).

Ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών ΑμεΑ (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και των σχολικών μας εγκαταστάσεων με εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές

Την προσέλκυση τουριστών με αναπηρία, μέσα από τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών για την επίτευξη του σκοπού αυτού. 

Αυτά είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες που έχουμε σχεδιάσει. Μπορούν όμως να υλοποιηθούν, μόνο αν αντιληφθούμε ποιες είναι τελικά οι πραγματικές κοινωνικές αξίες που μας ενώνουν· μόνο αν καταλάβουμε πως ενωμένοι, όλοι μαζί, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με ασφάλεια και να πετύχουμε.

Γιατί «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα».

Θανάσης Λιακόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού