Προτάσεις για παιδικές ταινίες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Η φωτογραφία είναι από το: https://left.gr/news/politistikes-paremvaseis-toy-diam-leventakoy-paroysiasi-ti-deytera-274


Στις παρακάτω ταινίες που προτείνονται,  μόνο τη μία βρήκα στο youtobe ''μοντέρνοι καιροί'', τις άλλες από τα βίντεο κλαμπ


1. «Sur le chemin de l’ école / Στο δρόμο για το σχολείο»- Γαλλική ταινία με ύφος ντοκιμαντέρ και βραβευμένη με το βραβείο César.

Η ταινία ακολουθεί τέσσερα παιδιά από τις τέσσερεις γωνιές της Γης, την Ινδία, την Κένυα, το Μαρόκο και την Αργεντινή, τα οποία υπομένουν πολλά για να μπορέσουν να πάνε στο σχολείο, πράγμα που γι’ αυτά θεωρείται εκ των προτέρων αδύνατο, προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους, γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον δίχως εκπαίδευση και μάθηση.


Οι τέσσερις μικροί πρωταγωνιστές της ταινίας, όμως, φτιάχνουν τη δική τους τύχη και αψηφούν κάθε είδους απίστευτη αντιξοότητα για το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον που τους υπόσχεται η μόρφωση – όσο μακριά κι αν βρίσκεται αυτή.

Ο 11χρονος Τζάκσον ξυπνά καθημερινά στις 5:30 για να περπατήσει, μαζί με τη μικρότερη αδερφή του, πάνω από 15 χιλιόμετρα άγριας φύσης στην Κένυα, αποφεύγοντας τις επιθέσεις ελεφάντων. Ο Καρλίτο, καβάλα στο άλογό του και παρέα με τη δική του αδελφή, διασχίζουν πετρώδεις κοιλάδες και λόφους της Παταγονίας. Στο Μαρόκο, η Ζαχίρα και η παρέα της ανεβοκατεβαίνουν βουνά, ενώ ο Σάμουελ βασίζεται στον νεαρότερο αδερφό του για να σπρώξει την αυτοσχέδια αναπηρική του καρέκλα μέσα από κατεστραμμένους δρόμους και βάλτους της Ινδίας.

Πλάνα που κόβουν την ανάσα, εξωτικές τοποθεσίες που δεν θα φαίνονταν παράταιρες στα εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ του National Geographic και πάνω απ' όλα συγκινητικά παραδείγματα του θριάμβου του ανθρώπινου πνεύματος και της δίψας για μάθηση από λιλιπούτειους επίδοξους διανοούμενους

Ο σκηνοθέτης Pascal Plisson μιλάει για το γεγονός ότι τα παιδιά τού Δυτικού κόσμου θεωρούν την εκπαίδευσή τους ως κάτι δεδομένο και δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία τής εκπαίδευσης με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονται τα παιδιά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Για την ολοκλήρωση της ταινίας χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια. Πρωταγωνιστές στο έργο είναι τα ίδια τα παιδιά και όχι ηθοποιοί. Η ταινία είναι αυθεντική και απεικονίζει τις δυσκολίες αυτών των παιδιών στον δρόμο τους για το σχολείο, τα εμπόδια που συναντούν και ξεπερνούν με τη σκληρή τους θέληση, διασχίζοντας κάθε μέρα στην προσπάθειά τους αποστάσεις χιλιομέτρων.

Η φιλοδοξία τους είναι μία: να μάθουν, να καταλάβουν, να κατανοήσουν, να αλλάξουν μόνα τους την τύχη τους!

Μάθημα ζωής λοιπόν και αφορμή για προβληματισμό για τους μαθητές η παρακολούθηση της ταινίας.

2. «Laprophétiedesgrenouilles/ Η προφητεία των βατράχων»  - Γαλλική ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων του Jacques-RémyGirerd. 

Με ιδιαίτερη ευαισθησία ο Jacques-RémyGirerd στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του παραδίδει μαθήματα οικολογικής συνείδησης, αγάπης, συμβίωσης και ανεκτικότητας σε μικρούς και μεγάλους. Με χιουμοριστικό τρόπο χρησιμοποιεί τη γνωστή σ’ όλους μας ιστορία του κατακλυσμού του Νώε και με έξυπνη διακριτικότητα συνθέτει το πορτραίτο μιας συμπαθητικής οικογένειας και την εικόνα ενός κόσμου σκληρού και απάνθρωπου που ασφυκτιά σε συνθήκες δικτατορίας και οικολογικής βαρβαρότητας και οδηγεί στην πλήρη ανισορροπία όπου η θέληση του ισχυρότερου είναι αυτή που επιβάλλεται.

Μέσα στη δύσκολη και τρομερά άβολη κατάσταση που οι ήρωες αντιμετωπίζουν διδάσκονται πως η ζωή είναι εύθραυστη και πως όλοι χρειαζόμαστε του άλλους γύρω μας όχι μόνο για να επιβιώσουμε, αλλά και για να έχει νόημα αυτή μας η επιβίωση σ’ ένα κόσμο πληρότητας και χαράς.

Με εξαιρετικά φυσικά σκηνικά της αγροτικής ζωής, όπου άνθρωποι και ζώα συνυπάρχουν και εκδηλώνουν τους δικούς τους επικοινωνιακούς κώδικες και μια γοητευτική απλότητα που θυμίζει σκίτσα παιδικής ζωγραφιάς.

Η ταινία γίνεται ένα γλυκό παραμύθι που κρύβει μια βαθιά φιλοσοφική θεώρηση για τη ζωή.



3. «NicostratosLePelican - UnEteGrec /Νικόστρατος - Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι»- Μεγάλη ελληνογαλλική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον Εμίρ Κουστουρίτσα και γυρίσματα στις Κυκλάδες.

Είναι μια τρυφερή και ανθρώπινη ιστορία, βασισμένη στο best-seller του Ερίκ Μπουασέ, "Nicostratus, The Pelican". Η ταινία αφηγείται τη μοναδική φιλία ενός αγοριού με έναν πελεκάνο.

Μια ιστορία με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, χρωματισμένη με συναισθήματα, ομορφιά και συγκίνηση. Λουσμένη στο ασύγκριτο αιγαιοπελαγίτικο φως και πλημμυρισμένη από τα εκθαμβωτικά χρώματα και τις μεθυστικές μυρωδιές των Κυκλάδων, η ταινία αποτελεί μια μεγάλη συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας, γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε επιλεγμένες τοποθεσίες της πανέμορφης Σίφνου και της μαγευτικής Μήλου.

Ο 14χρονος Γιάννης ζει με τον πατέρα του, Δημοσθένη, σ’ ένα γραφικό νησάκι στις Κυκλάδες, το οποίο παραμένει ανέγγιχτο από τη λαίλαπα της τουριστικής εκμετάλλευσης.
Από την ημέρα που η μητέρα του έφυγε από τη ζωή, οι δυο τους έχουν απομακρυνθεί και το μόνο σημείο επαφής τους αποτελεί, πλέον, η συνήθεια του Γιάννη να βοηθά τον πατέρα του στο ψάρεμα και στην καλλιέργεια του κήπου τους, απ’ όπου προέρχονται και οι μοναδικοί τους πόροι. Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, όλα πρόκειται να αλλάξουν.

Ο Νικόστρατος, ένας αξιαγάπητος λευκός πελεκάνος, θα μπει στη ζωή του Γιάννη με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο και θα της δώσει ένα ολότελα νέο νόημα. Η τρυφερή σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα ανάμεσα τους, θα έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στη συμπεριφορά του Δημοσθένη απέναντί του, όσο και στην καθημερινότητα ολόκληρης της μικροκοινωνίας του νησιού.

Από τη στιγμή που στην παρέα τους θα προστεθεί η Αγγελική, η γλυκιά κι αυθόρμητη ανιψιά του Αριστοτέλη, ιδιοκτήτη του μοναδικού καφενείου του νησιού, οι τρεις τους θα μπλεχτούν σε μια σειρά από απίθανες περιπέτειες και θα βιώσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες, οι οποίες θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη τους και θα τους συνοδεύουν για πάντα.



4. "ModernTimes- Μοντέρνοι καιροί"- Ταινία αριστούργημα σε σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή και μουσική τού Τσάρλι Τσάπλιν, που γυρίστηκε το 1936.

Στην ταινία εμφανίζεται ο γνωστός αλητάκος με το χαρακτηριστικό καπέλο και μουστάκι, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει στο μοντέρνο, βιομηχανοποιημένο κόσμο. Τρελαίνεται από τους αγχωτικούς ρυθμούς εργασίας σ’ ένα μεγάλο εργοστάσιο, συλλαμβάνεται από παρεξήγηση ως ηγέτης μιας διαδήλωσης, ερωτεύεται μια καταζητούμενη ορφανή κοπέλα και προσπαθεί μαζί της να βρει την ευτυχία.

Το φιλμ, με φόντο το μεγάλο οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ τού 1929, αποτελεί ένα σχόλιο στην απεγνωσμένη εύρεση εργασίας σε μια κοινωνία με τεράστια ανεργία, καθώς και στην οικτρή οικονομική κατάσταση των ανθρώπων. Τέλος στην ταινία γίνονται ειρωνικές αναφορές για την έντονη βιομηχανοποίηση και την επιρροή, που κατά τον Τσάπλιν, έχει αυτή στις συνθήκες εργασίας.


Η ταινία Μοντέρνοι καιροί(χωρίς διαλόγους)

Έχοντας υποστεί την απάνθρωπη μεταχείριση των εργοδοτών στις μεγάλες βιομηχανίες, ο ήρωας καταλήγει να περιπλανιέται άνεργος και πεινασμένος. Στο δρόμο συναντά μία φτωχή κοπέλα, την τελευταία του παρτενέρ επί της οθόνης, την οποία ερμηνεύει η σύντροφός του και στη ζωή, εκείνη την περίοδο, Paulette Goddard. Μαζί προσπαθούν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς που τους καταδιώκουν και να ζήσουν την δική τους ρομαντική πλάνη, μακριά από έναν κόσμο δυστυχίας και αναταραχών. Η περιπλάνηση τους μέσα στην πόλη και οι απόπειρες τους να βρουν δουλειά, οδηγούν και τους δύο σε μία σειρά ξεκαρδιστικών, ωστόσο γλυκόπικρων περιπετειών.

Οι «Μοντέρνοι Καιροί» είναι μία ηχητική ταινία, αλλά όχι μία ταινία διαλόγων. Πολλοί συμφωνούν ότι οι "Μοντέρνοι καιροί" αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών, που στιγματίζει τη μηχανοποίηση της κοινωνίας, την ανεργία και την απανθρωπιά.




5. "Les 4 saisons de Léon: Hiver de Léon – «Οι Τέσσερις Εποχές του Λεόν».  Ο Pierre- Luc Granjon δημιουργεί σε διάστημα 5 ετών, τέσσερις μικρού μήκους ταινίες, σε ένα κοινό σύμπαν μεσαιωνικής αισθητικής και πολύχρωμων χαρακτήρων.

α) Το Καλοκαίρι του Μπονιφάς - Eté de Boniface - Στο μικρό βασίλειο του Εσκαμπέτ, ο Μπονιφάς ο παραμυθάς ζει μία ιστορία αγάπης με τη Βασίλισσα Héloïse. Τη στιγμή που της κάνει πρόταση γάμου, φτάνει η κόρη της για καλοκαιρινές διακοπές: Η πριγκίπισσα Μελί, συνοδευόμενη από τους καλύτερους της φίλους!

β) Το Φθινόπωρο του Πουν - Automne de Pougne - Όλως περιέργως, τα βιβλία του βασιλείου έχασαν τις ιστορίες τους. Σύντομα, ο καλός βασιλιάς βαριέται μέχρι θανάτου, παρασύροντας σε βαθιά κατάθλιψη όλο το λαό του. «Και γι' αυτό φταίει ο παραμυθάς Μπονιφάς!» αναφώνησε ο γκρινιάρης Σκαντζόχοιρος Πουν. Πώς μπορεί όμως να είναι τόσο σίγουρος; Θα καταφέρουν ο Πουν και οι φίλοι του να φέρουν πίσω τις ιστορίες στο βασίλειο του Λεόν;

γ) Η Άνοιξη της Μελί - Printemps de Mélie - Στο βασίλειο, δεν έχουν προλάβει να ξεκινήσουν οι εορτασμοί του ερχομού της άνοιξης και η πόλη απειλείται από μια φοβερή επιδημία. Η πριγκίπισσα Μελί, βασίλισσα του καρναβαλιού, κάνει έρευνα με τη βοήθεια της Mélusine και ανακαλύπτει ότι κάποιος δηλητηρίασε το νερό της πόλης.

δ) O Χειμώνας του Λεόν - Hiver de Léon - Ο Χειμώνας αγριεύει  στο βασίλειο και ο Δράκος των βουνών κλέβει την όμορφη πριγκίπισσα Μελί. Ο Λεόν, ένας νεαρός αρκούδος υιοθετημένος από ένα ζευγάρι αγροτών περνά  δύσκολη προεφηβεία: το σκάει και πέφτει στα χέρια του Μπονιφάς, του παραμυθά. Οι φίλοι του , ο φοβιτσιάρης  ελέφαντας και ο αγκαθωτός σκαντζόχοιρος τον βοηθούν και ο Λεόν μπαίνει σε ατέλειωτες περιπέτειες.


6. "Un bisou pour le monde"– Στην ταινία γίνεται ένας παραλληλισμός ανάμεσα στη λέξη "le monde" (ο κόσμος) και στην εφημερίδα "Le Monde".

Ο μικρός ήρωας της ταινίας ξαναέφτιαξε τον "κόσμο" όπως τον αντιλαμβάνεται μέσα από την παιδικότητά του.

Τα παιδιά μέσα από την ταινία μπορούν να ταξιδέψουν στον κόσμο τής 7ης τέχνης με όχημα τη γαλλική γλώσσα, που με τόσο ενθουσιασμό μαθαίνουν.


7. «The Croods/Οι Κρουντς» - Προϊστορική κωμική περιπέτεια η οποία ακολουθεί την πρώτη οικογένεια του πλανήτη, τους φοβερούς Κρουντς, στο ξεκίνημα ενός μοναδικού ταξιδιού.

Τα μέλη της φανταστικής οικογένειας των Κρουντς, όταν χάνουν τη σπηλιά που τους προστάτευε από μια τρομακτική, φυσική απειλή -η οποία δεν σταματά να τους καταδιώκει- ξεκινούν μια δύσκολη περιήγηση σε έναν κόσμο γεμάτο από ξεχωριστά πλάσματα. Πριν το καταλάβουν όμως, η ζωή τους θα έχει αλλάξει τόσο πολύ που ακόμη και οι ίδιοι δεν θα αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους.

Οι Κρουντς μας διηγούνται την ιστορία της πρώτης μοντέρνας οικογένειας του κόσμου, που εκτυλίσσεται σε μιαν άγνωστη μέχρι σήμερα εποχή, την Κρουντάκιο Περίοδο – μια εποχή που η Μητέρα Φύση έκανε διάφορα πειράματα, με αποτέλεσμα ο πλανήτης μας να είναι γεμάτος από μια απίστευτα αλλόκοτη χλωρίδα και πανίδα. Σ’ αυτόν ακριβώς τον κωμικά επικίνδυνο κόσμο, για την οικογένεια Κρουντς αρχίζει η περιπέτεια της αναζήτησης ενός καινούργιου σπιτικού, όταν η σπηλιά της καταστρέφεται. Στο τέλος της περιπέτειας όμως οι Κρουντς θα καταφέρουν να εξελιχθούν, να δαμάσουν το φόβο τους για τον άγνωστο κόσμο και ν’ ανακαλύψουν ότι για να επιβιώσουν έχουν όλα όσα χρειάζονται: ο ένας το άλλον.

Η σπουδαιότητα της ιστορίας φαίνεται να είναι τεράστια, καθώς αν οι Κρουντς δεν καταφέρουν να «εξελιχθούν», τότε τόσο οι ίδιοι, όσο και το ανθρώπινο είδος, θα γίνουν προϊστορία!



8. «Sleeping Beauty / Η Ωραία Κοιμωμένη» - Σε μια μακρινή χώρα, ζούσε κάποτε ένας βασιλιάς με την βασίλισσα του.

Χρόνια λαχταρούσαν ένα παιδί, και επιτέλους το όνειρο τους ζωντάνεψε, απέκτησαν μια κόρη και την ονόμασαν Αυγούλα. Όμως στην μεγάλη δεξίωση που έκαναν στο παλάτι για την γέννηση της μικρής πριγκίπισσας δεν κάλεσαν την μάγισσα Μαγκούφα.


Έτσι καταράστηκε την μικρή να τρυπηθεί από μια βελόνα και να πέσει σε ύπνο βαθύ. Ευτυχώς, που οι νονές της, οι τρεις καλές νεράιδες, τη μοίραναν τη στιγμή της γέννησής της, να συναντήσει κάποτε έναν ωραίο νέο, που με το φιλί του και τη δύναμη της αγάπης του, να τη βγάλει από την αιώνια νάρκη της ! Ο γοητευτικός πρίγκιπας Φίλιπ, όμως, πρέπει πρώτα να βρει το θάρρος και τη γενναιότητα να αντιμετωπίσει τα διαβολικά κόλπα της παντοδύναμης κακιάς μάγισσας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς