Οι άγνωστοι Ήρωες του Κορινού που έπεσαν υπέρ πατρίδος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - του Σάββα Σεϊταρίδη.

Ήταν άνοιξη του 2013 όταν στα πλαίσια μιας οικογενειακής εξόρμησης στην Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκα το Πολεμικό Μουσείο, για πρώτη φορά.


Οι τοποθεσίες  όπου έχασαν την ζωή τους οι 4 Κορινιώτες

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εκεί και καθ΄ όλη την διάρκεια της περιήγησής μου κατακλύστηκα από απίστευτα συναισθήματα. Δέος, θαυμασμό, υπερηφάνεια, συγκίνηση και ξανά ΔΕΟΣ…ΔΕΟΣ…ΔΕΟΣ.

Μοιραία κάποια στιγμή το βλέμμα μου στάθηκε σε ένα ογκώδες πράσινο βιβλίο και εστίασε στην επιγραφή: ‘’Νεκροί – Ήρωες του Β. Παγκοσμίου Πολέμου''. Χιλιάδες ονόματα καταγεγραμμένα με αλφαβητική σειρά. Από κει και πέρα οι κινήσεις μου ήταν μονόδρομος…αυθόρμητα άρχισα να ψάχνω στο γράμμα ‘’Σ’’ για τυχόν συγγενείς. Αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή, ‘’θα σκεφτώ αργότερα’’, που φυτεύτηκε ο σπόρος για την συγγραφή αυτού του άρθρου.

Αγώνες και νεκροί 1940-45 της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού
Τρία χρόνια αργότερα, εντελώς καρμικά έπεσε στα χέρια μου το ίδιο βιβλίο: ‘’Αγώνες και νεκροί 1940 – 1945 ‘’….Ξεφυλλίζοντας το για  ακόμη μια φορά,  τα χιλιάδες ονόματα των νεκρών ‘’άρχισαν να πετούν μπροστά στα μάτια μου’’. Παλικάρια από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Φλώρινα μέχρι την Μυτιλήνη…έπεσαν στα βουνά της Πίνδου και της Κορυτσάς.

Μια ερώτηση δεν έφευγε από το μυαλό μου…’’Άραγε  υπήρξαν νεκροί-ήρωες  από τον Κορινό και την Πιερία γενικότερα; Και αν ναι γιατί δεν το διδάχτηκα ποτέ’’; Πυρετωδώς άρχισα να σαρώνω τις 628 σελίδες  μία προς μία με φοβερή προσήλωση  και ναι… στο γράμμα ‘’Β’’ ανακάλυψα τον πρώτο στρατιώτη με καταγωγή  τον Κορινό… ΒΑΛΗΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ.

Ο  εντωπισμός του πρώτου Κορινιώτη

Με περίσσια έξαψη συνέχισα την έρευνα μου για αρκετές ημέρες, ώσπου ανακάλυψα άλλα τρία παλικάρια από τον τόπο μου και ο κατάλογος των νεκρών – ηρώων από τον Κορινό έκλεισε στους τρεις στρατιώτες και έναν δεκανέα.

Αφού ολοκλήρωσα την έρευνα με τους πεσόντες ήρωες από τον Κορινό, επικεντρώθηκα στους πεσόντες Πιεριείς και ο μακρύς κατάλογος έκλεισε στους 176 Αξκούς και οπλίτες που θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία της Χώρας μας. Τα στοιχεία αυτά θα δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες σε άλλο μου άρθρο.

Παρακάτω ακολουθεί προσκλητήριο νεκρών κατά χρονολογική σειρά, για τους Κορινιώτες ήρωες, με ιδιαίτερο σεβασμό και συγκίνηση:

ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ ΚΟΡΙΝΙΩΤΕΣ
ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
1940-1941


Πετρόπουλος Παναγιώτης του Χρήστου, Δεκανέας: Γεννήθηκε στον Κορινό Πιερίας το 1918, του 68ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1878 (Μόροβα) στις 18 Νοεμβρίου 1940.

Βαλής Τιμόθεος του Βασιλείου, Στρατιώτης: Γεννήθηκε στον Κορινό Πιερίας το 1911, της IV Ταξιαρχίας Πεζικού. Πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Φλώρινας στις 20 Νοεμβρίου 1940.

Χατζηδημητρίου Αναγνώστης του Δημητρίου, Στρατιώτης: Γεννήθηκε στον Κορινό Πιερίας το 1910, του 3ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού. Πέθανε στο 6ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 24 Δεκεμβρίου 1940.

Κουλακιώτης Κωνσταντίνος του Αθανασίου, Στρατιώτης: Γεννήθηκε στον Κορινό Πιερίας το 1915, του 16 ΣΠ.  Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 19 Μαρτίου 1941.

Ας αποδώσουμε λοιπόν τον ύστατο φόρο τιμής σε αυτούς τους ηρωικά πεσόντες Κορινιώτες και ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Πατώντας στον  σύνδεσμο: του Γενικού Επιτελίου Στρατού, μπορούμε να αναζητήσουμε νεκρούς ήρωες από την μικρασιατική καταστροφή μέχρι τον Β΄ Π.Π.




Πηγές: α)  Αγώνας και Νεκροί 1940-45 της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού(1990)
            β) http://greekworldhistory.blogspot.gr
            


Σχόλια

  1. Πραγματικά αυτά τα παλικάρια πρέπει να τιμηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Κάλλιον οψιμαθής η αμαθής (παραμένειν)".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Σεϊταρίδη, ξεχάσατε τον Πασχάλη Μπακάλη του Δημητρίου 22 χρονών, που σκοτώθηκε στον Ελληνοιταλικό πόλεμο στον Γράμμο και που το όνομά του είναι γραμμένο στο μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμή των πεσόντων στο σημείο.
    Άλλωστε στον Κορινό, έχει δοθεί το όνομά του σε οδό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς στην έρευνα μου, δεν βρήκα το όνομα που λέτε. Άλλωστε έψαχνα για κατοίκους Κορινού μήπως είναι καταχωρημένος με λάθος τόπο καταγωγής; Πάντως και στην εφαρμογή του ΓΕΣ που το έψαξα δεν το βρήκα. Θα δανειστώ ξανά το βιβλίο με τα θύματα και θα το ξαναψάξω και σίγουρα αν έχει γίνει λάθος θα διορθωθεί. Στείλτε αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες στο email: savseitar@gmail.com

      Διαγραφή
  4. Κατόπιν ελέγχου σας γνωστοποιώ ότι στο Βιβλίο: Αγώνες και νεκροί 1940-1945 δεν υπάρχει το όνομα που μου αναφέρετε παραπάνω ούτε με λάθος τόπο καταγωγής. Αν έχετε στοιχεία γι αυτό που μου λέτε πολύ ευχαριστως να τα δω και να το διορθώσουμε αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά την κατά τα άλλα πολύ καλή έρευνα και ΜΠΡΆΒΟ σου τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε στην πλατεία του χωριού νε ανέγερση ανδριάντας με τα ονόματα τούς και σε κάθε δοξολογία στον εορτασμό της 28 ης Οκτωβρίου να μνημονεύονται τα ονόματα τούς.
    Παράδειγμα προς μίμηση και περηφάνεια για τον Κόρινο ότι για τον αγώνα και ο Κορινος ήταν παρών.
    Ξανά μπράβο για την ανάδειξη τού θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαδικασία ακύρωσης των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ των ΟΠΥ και ΕΠΥ των Ενόπλων Δυνάμεων

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς