Π.Ε. Πιερίας: Διεκδίκηση πόρων για σύγχρονα έργα εγγείων βελτιώσεων και αρδευτικά δίκτυα

Στο πλευρό των αγροτών της περιοχής στέκεται έμπρακτα η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, δημοσιοποιώντας την προδημοσίευση της πρόσκλησης στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ) για την υλοποίηση δράσεων της παρέμβασης Π3-73-1.1 «Έργα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων».

Κορινός Πιερίας -Έργα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων

Δήλωση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου:

«Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, ο αγρότης της Πιερίας. Σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση απειλεί άμεσα το εισόδημα των παραγωγών μας, ως Περιφέρεια, είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη δυνατότητα υποβολής έως και δύο προτάσεων, με μέγιστο προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε πόρους από τα συνολικά 80.000.000 ευρώ του προγράμματος. Θα επικεντρωθούμε σε έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, εξοικονόμησης ενέργειας και τηλεμετρίας.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή στην Πιερία και πιο συγκεκριμένα οι αγρότες μας. Στόχος είναι να εφαρμοστούν σύγχρονες, δίκαιες και πράσινες υποδομές σε κάθε γωνιά της Πιερίας μας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής μέσω της καθαρής ενέργειας και της έξυπνης γεωργίας.»

Η ορθολογική διαχείριση και η αποδοτικότερη χρήση του νερού αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της εποχικότητας και της ανισοκατανομής μεταξύ της διαθεσιμότητας νερού και της ζήτησης για αρδευτική χρήση.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση (ημερομηνίας 08-07-2026), το μέτρο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ενθαρρύνει την υποβολή αιτήσεων στήριξης για έργα ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων, ενισχύοντας καίριες υποδομές εγγείων βελτιώσεων.

*Σημειώνεται ότι η προδημοσίευση στοχεύει στην έγκαιρη προετοιμασία των ενδιαφερομένων, ενώ οι οριστικοί όροι και οι προϋποθέσεις θα αποτυπώνονται στο τελικό κείμενο της πρόσκλησης.

Επιμέλεια: Σάββας Σεϊταρίδης

Σχόλια