Πάνδημη λιτανεία της Παναγίας Τριχερούσας στην Παραλία Κατερίνης
Το βράδυ της Τρίτης 13 Αυγούστου στην Παραλία Κατερίνης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας Παναγίας της Τριχερούσας, αντίγραφο από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Ορους.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε η τελευταία Παράκληση της Παναγίας.
Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή, κατά την οποία λιτανεύθηκε στον πεζόδρομο και σε οδούς της Παραλίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και με τη συμμετοχή κληρικών διαφόρων Ενοριών της Κατερίνης.
Στην προεόρτια Θεομητορική Λιτανεία συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί, Έλληνες και ξένοι, κυρίως Σέρβοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι, οι οποίοι ακολούθησαν με ευλάβεια τη λιτανευτική πομπή.
Τη λιτανεία συνόδευσαν τιμητικά η μπάντα του Δήμου Κατερίνης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας, το Σώμα Σαμαρειτών-Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και 60μελής φοιτητική χορωδία από διάφορες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Ιερατικά Σεμινάρια του Πατριαρχείου της Σερβίας, που φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο στο Εκκλησιαστικό Ξενώνα της Ιεράς Μητροπόλεως στον Σβορώνο. Την εικόνα μετέφερε άγημα του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Παραλίας. Σημαντική για την εύτακτη διεξαγωγή της λιτανείας υπήρξε η συμμετοχή κλιμακίου ποδηλατών ανδρών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας.
Επιστρέφοντας η λιτανεία, τελέστηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού δέηση στα ελληνικά, σλαβονικά και ρουμανικά.
Ακολούθησε ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, στην οποία αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στη σημασία του εορτασμού της Κοιμήσεώς της.
Στην Παράκληση και στην προεόρτια Θεομητορική Λιτανεία παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Αναστάσιο Παπαζήση, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και πολλών τοπικών Φορέων.
Η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας είναι η θαυματουργή εικόνα του Σερβικού λαού. Αρχικά βρισκόταν στην κατοχή του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, ο οποίος τη μετέφερε στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα της Παλαιστίνης.
Πριν 800 χρόνια ο Άγιος Σάββας, Αρχιεπίσκοπος Σερβίας, τη μετέφερε στο Άγιον Όρος, αποτελώντας πλέον την εφέστια εικόνα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και το σέμνωμα του σερβικού λαού και όλων των πιστών.
Το αντίγραφο της εικόνας βρίσκεται μόνιμα στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Παραλίας, όπου καθημερινά τίθεται σε προσκύνηση, ενώ κατά καιρούς μεταφέρεται και σε άλλους Ιερούς Ναούς προς αγιασμό και ευλογία των πιστών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου