Αναφορά της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αυθαίρετη μετατροπή των ενεργών εφημεριών των ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης σε μεικτές

Την αυθαίρετη μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε μεικτές στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, αλλά και σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας, που έχει ως αποτέλεσμα την εξουθένωση των ιατρών, οι οποίοι υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων σε εξοντωτικές συνεχείς παρουσίες στο νοσοκομείο που υπηρετούν, χωρίς να αμείβονται με καθεστώς ενεργούς εφημερίας και χωρίς να δικαιούνται ρεπό την επόμενη μέρα, αφού στο πρόγραμμα φαίνεται ότι έχουν πραγματοποιήσει μεικτή εφημερία, φέρνει στη Βουλή με Αναφορά της, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, προσκομίζοντας την ανοικτή επιστολή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Εξουθένωση των ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης

Συγκεκριμένα, με απόφαση της διοίκησης και της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, μετατράπηκαν οι ως τώρα ενεργές εφημερίες των ιατρών πολλών τμημάτων του νοσοκομείου σε μεικτές. Πρόκειται για μία τακτική των διοικήσεων των νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό του «κόστους», ενώ πλέον απειλείται ευθέως η ασφάλεια των ασθενών λόγω απουσίας ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων κατά τις νυχτερινές ώρες. Παράλληλα οι ιατροί υποχρεώνονται σε εξοντωτικές συνεχείς παρουσίες στο νοσοκομείο που υπηρετούν. Όπως επισημαίνει η κα Σκούφα, οι ιατροί δεν αμείβονται με καθεστώς ενεργούς εφημερίας και δεν δικαιούνται ρεπό την επόμενη μέρα, επειδή στο πρόγραμμα φαίνεται ότι έχουν πραγματοποιήσει μεικτή εφημερία. Επιπλέον, οι ιατροί που δεν μένουν κοντά στο νοσοκομείο που υπηρετούν, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αφού πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον κληθούν στο νοσοκομείο.

Αυθαίρετη και επικίνδυνη για τους ασθενείς τακτική, άδικη για τους ιατρούς και παράνομη

Πρόκειται για μια τακτική η οποία όχι μόνο είναι αυθαίρετη, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και άδικη για τους ιατρούς, αλλά παραβιάζει και το νόμο που ορίζει ρητά ότι «η κατάρτιση και η εισήγηση του προγράμματος των εφημεριών είναι αρμοδιότητα των Επιστημονικών Συμβουλίων και οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα γίνεται μόνο με γραπτή και αιτιολογημένη εισήγηση του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και έγκριση από τον Αναπληρωτή Διοικητή, ή όπου αυτός δεν ορίζεται, από τον Διοικητή».

Απαιτείται άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας

Η κα Σκούφα ζητά την παρέμβαση του υπουργού Υγείας για άμεσες προσλήψεις επαρκούς αριθμού μόνιμων ιατρών όλων των ειδικοτήτων, και για κατάργηση της αναστολής εργασίας όλων των ανεμβολίαστων υγειονομικών.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλειστοί δρόμοι στον Κορινό λόγω διέλευσης του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας