Απάντηση Αντιδημάρχου Τουρισμού κας Τερζίδου Μαρίας για τα βαρέλια των μυδιοκαλλιεργητών στην παραλία Κορινού

Καλησπέρα σε όλους! Εξαρχής ζητώ συγγνώμη για το μέγεθος του κειμένου αλλά νομίζω πως είναι απαραίτητο να δώσω ουσιαστικές πληροφορίες επί του θέματος.




Στις 31 Ιουλίου αναρτήθηκε από αναγνώστη της ομάδας korinosnews(Κορινιώτικα νέα) και συγκεκριμένα από τον «Dimos Demian” μία φωτογραφία της παραλίας Κορινού, δίχως να διευκρινίζονται το σημείο και οι συντεταγμένες της φωτογραφίας. Η αλήθεια είναι πως με προβλημάτισε ο προσανατολισμός, κυρίως όμως με θορύβησε έντονα η εικόνα, την οποία δεν πίστεψα να πω την αλήθεια. Για να συμφωνήσεις ή διαφωνήσεις όμως με κάτι και ιδιαιτέρως με μία φωτογραφία, που αποτελεί πάντοτε αποδεικτικό στοιχείο, πρέπει να το δεις ιδίοις όμμασι. Για αυτό και σας παραθέτω το δικό μου λεύκωμα την 6η Αυγούστου βόρεια της κεντρικής παραλίας Κορινού (αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τις συντεταγμένες, μπορώ να τις παραδώσω στον διαχειριστή της ομάδας). Μια παραθαλάσσια διαδρομή από το κεντρικό πάρκινγκ της παραλίας του Κορινού προς την Αγία Παρασκευή και 1χλμ περίπου πιο βόρεια, λίγο πριν τα όρια με τον όμορο δήμο.



















Τις ήσυχες διαδρομές μου τις κάνω συνήθως τα ΣΚ στο παραλιακό μέτωπο. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο πάντα να δημοσιοποιώ τις αυτοψίες ως αντιδήμαρχος Τουρισμού. Η ουσία βρίσκεται αλλού, κατά την άποψή μου. Στις ενέργειες και στην έρευνα, που συχνά απαιτούν χρόνο, αλλά πάντοτε έχουν αποτέλεσμα διότι όλοι οι συνάδελφοι που έχουν σχετικές αρμοδιότητες ενδιαφέρονται και οι υπάλληλοι του δήμου προσπαθούν.

Η ανάρτηση λοιπόν είχε το σχόλιο:

«Η Γαλάζια σημαία μας ενδιαφέρει. Η πραγματικότητα όμως είναι το λιγότερο, Τραγική!!!”

Σας απαντώ:

«Η φωτογραφία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι αυτή που απεικονίζεται η εικόνα της παραλίας Κορινού, τούτο το καλοκαίρι. Να πιθανολογήσω ότι η φωτογραφία είναι παλιά? Είναι βγαλμένη στο ύψος του υδροβιότοπου με ισχυρό ζουμ, μετά από αντικατοπτρισμό ? φωτογραφίζοντας τον όμορο δήμο παλιά? Είναι τραβηγμένη στον όμορο δήμο? Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω… Σίγουρα όμως δεν είναι από την παραλία Κορινού ούτε την τουριστική ούτε καν στα όρια του υδροβιότοπου. Την αλήθεια μου, την οποία θα αναλύσω παρακάτω, την βλέπετε στις φωτογραφίες (δίχως καμία επεξεργασία) με την πεντακάθαρη θάλασσα, τα φύκια ή Ποσειδωνία που μπορεί να μην μας αρέσουν, όλους, αλλά σε επιστημονική βάση είναι ωφέλιμα, προσόν ενάντια στην διάβρωση των ακτών, λιγοστά (6-7) βαρέλια ψηλά πέρα από την αμμουδιά, ένα βαρέλι ξεχασμένο στην ακτή και ένα εντός του νερού κάπου στα 300 μέτρα βόρεια της Αγ. Παρασκευής. Δυστυχώς ήταν βαρύ… θα το έσερνα μόνη μου.»

Κάτω από την ανάρτηση της 31η Ιουλίου με την απαράδεκτη φωτογραφία κάποιοι σχολίασαν:

«αίσχος»… «τί κάνει ο Δήμος»…. «ένα δημόσιο ; αγαθό να έχει την αντιμετώπιση και το σεβασμό που του πρέπει.»…. «και άλλα χειρότερα που δεν φαινοντε στην φωτο» «Δεν ωραίο θέαμα, τα φύκια και τα βαρέλια... σε μια παραλία όπως του Κορινου...!!!! Πάντα υπερτερεί η παραλία Κατερίνης, γιατί προβάλλεται σωστά...!!!» «Απαράδεκτο αυτό το θέαμα ο καθένας να αναλάβει της ευθύνες του είναι πολύ λυπηρό αυτό που βλέπω»…. «Τέτοιο χαλί σαν το φετινό δεν νομίζω να είχε άλλη χρονιά….Το χωριό μας έχει καταντήσει το χειρότερο από όλα τόσοι ψήφοι και όμως χωρίς καμία αξια»

Σας απαντώ:

«Δεν είναι αίσχος επειδή δεν είναι αλήθεια. Όλοι πρέπει να σεβόμαστε την ακτή, πολίτες αλλά και τουρίστες. Ως Δήμος Κατερίνης αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και μεριμνούμε. Το παραλιακό μέτωπο του δήμου Κατερίνης είναι ένα και δεν το διαχωρίζουμε. Η αντιδημαρχία Τουρισμού αναδεικνύει όλη την έκταση της καταπληκτικής αμμουδιάς μας που φυσικά και δεν είναι χάλι φέτος.»

Αγαπητά μέλη/αναγνώστες του Korinosnews

Ως αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Κατερίνης και προσφάτως μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Ακτών σας γράφω, όσο πιο επιγραμματικά μπορώ, τις παρακάτω πληροφορίες:

Η "Γαλάζια Σημαία" είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Μία από τις Γαλάζιες Σημαίες του Δ. Κατερίνης έχει απονεμηθεί στην οργανωμένη ακτή του Κορινού, με κριτήρια οργανωμένης ακτής, περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθαρών υδάτων, ναυαγοσωστικής κάλυψης, πρόσβασης ΑμεΑ κ.ά. και όχι στην προστατευμένη περιοχή του υδροβιότοπου.

Οι επεξηγήσεις των κριτηρίων Γαλάζιας Σημαίας, όπως τα βρίσκουμε στον σχετικό ιστότοπο, έχουν πολλά που οι πολίτες δεν γνωρίζουν. Προσωπικά τα βρίσκω ωφέλιμα αλλά πιστέψτε με, δεν θα αρέσουν όλα σε όλους του κατοίκους. Θα σχολιάσω τα φύκια ή Ποσειδωνία που όλοι απευχόμαστε να είναι πολλά αλλά η Γαλάζια Σημαία προτείνει στο κριτήριο 16.:

«Τα «φύκια» αποτελούν ένα φυσικό συστατικό του θαλάσσιου οικοσυστήματος προερχόμενο από ζωντανά, υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας. Η παράκτια ζώνη πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα ζωντανό και φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο ως ένας εκμεταλλεύσιμος χώρος αναψυχής που πρέπει να διατηρείται καθαρός για να αποφέρει έσοδα. Έτσι η διαχείριση των «φυκών» και άλλων καταλοίπων θαλάσσιας βλάστησης στην ακτή πρέπει να γίνεται με ευαισθησία τόσο προς τις ανάγκες του επισκέπτη όσο και προς τη βιοποικιλότητα. Συνεπώς, η φυσική παρουσία τους στην ακτή γίνεται δεκτή, εφόσον δεν προκαλεί ενόχληση.» Στο συγκεκριμένο κριτήριο προτείνεται η ορθολογική απομάκρυνση αλλά σε πρόσφατη συνάντησή μου με εκπρόσωπο της iSea, περιβαλλοντικός οργανισμός για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, η εκπρόσωπος μου ανέφερε πως η Ποσειδωνία αποτελεί παράγοντα προστασίας των ακτών από την διάβρωση!

Άρα η πραγματική εικόνα από τις δικές μου φωτογραφίες θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους μας, ακόμη κι αν κάποιες ημέρες ο ισχυρός κυματισμός της θάλασσας συσσωρεύει περισσότερα από τα χθεσινά φύκια, ακόμη και εκεί που δεν μπορούν να περάσουν τα μηχανήματα στις τακτικές τους υπηρεσίες.

Απαιτείται λοιπόν σύνεση σε όλα. Έρευνα για να μιλούν οι ειδικοί. Κάθε λόγος και ενέργειά μας πρέπει να «βλέπει» στο μέλλον αυτού του τόπου με σοβαρότητα και όχι κραυγές. Ο Δήμος Κατερίνης προβαίνει σε καθαρισμό των ακτών όσο πρέπει αλλά καλό είναι και σαν πολίτες να φροντίζουμε για να έχουμε καθαρές αμμουδιές…

Τα βαρέλια των μυδοκαλλιεργητών δεν θα τα σχολιάσω διότι δεν υφίστανται στην ακτή του Κορινού. Αν όμως προκύψει πραγματικά τέτοια εικόνα και δεν προλάβουμε να την διαπιστώσουμε εμείς, θα είμαστε ευγνώμονες να μας ενημερώσετε ως ντόπιοι που νοιάζεστε για τον τόπο σας στο τηλέφωνο 2351772448 της Αντιδημαρχίας Τουρισμού Δ. Κατερίνης.

Μαρία Δ. Τερζίδου
Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Κατερίνης

Σχόλια

  1. Συγνώμη πλάκα μας κάνει η κυρία? Πηγαίνει για μπάνιο στην παραλία Κορινού να δει τι γίνετε? Τα φύκια είναι το πρόβλημα? Στο σημείο λίγο μετά την Αγία Παρασκευή είναι γεμάτο σκουπίδια, βαρέλια, προφυλακτικά κλπ δεν μπορείς να πατήσεις μην κολλήσεις τίποτα. Αηδία σκέτη. Φυσικά φταίνε αυτοί που τα πετάνε αλλά φταίει και ο Δήμος που δεν έχει ούτε έναν κάδο. Σε αντίθεση με τους κάδους που υπάρχουν ανά δύο βήματα στον οικισμό της ΔΕΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού