Μαρία Νικολαΐδου: Απογοητευμένοι οι παραγωγοί ακτινιδίου σε Πιερία και Ημαθία λόγω των μειωμένων τιμών

Απελπισμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί ακτινιδίων σε Πιερία και Ημαθία κυρίως λόγω των αλόγιστων αυξήσεων στην ενέργεια, το κόστος άρδευσης και λίπανσης που έχουν εκτοξευθεί και τους δυσεύρετους εργάτες γης. 




Επιπλέον οι τιμές που τους δίνουν φέτος οι έμποροι σε κάποιες περιπτώσεις είναι μειωμένες κατά 50 -70% σε σχέση με πέρυσι ενώ το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρυσι. 

Λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της δυσκολίας τους να αντεπεξέλθουν οικονομικά κάποιοι παραγωγοί υποχρεώθηκαν να παραδώσουν την παραγωγή τους στους εμπόρους με ανοιχτή τιμή (με χαμένο πάντα τον παραγωγό) και ότι αυτό συνεπάγεται. 

Η Ελληνική Λύση πάντα στο πλευρό του αγρότη- παραγωγού αφουγκραζόμενη τα προβληματά του αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη σε παραγωγή χώρα παγκοσμίως στο ακτινίδιο (σύμφωνα με την ΕΔΟΑ) κατέθεσε στη βουλή μέσω τον βουλευτών της Απόστολο Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνο Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ερώτηση σχετικά με μέτρα στήριξης των παραγωγών ακτινιδίου που προτίθεται να πάρει το υπουργείο αλλά και για το μητρώο εμπόρων ακτινιδίων. 

Στην ερώτηση με θέμα «Μέτρα στήριξης παραγωγών ακτινιδίου Πιερίας» αναφέρουν: Κύριε Υπουργέ, Μία από τις βασικές αγροτικές καλλιέργειες της Πιερίας είναι του ακτινιδίου (κυρίως της ποικιλίας Hayward). 

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία διετία οι παραγωγοί ακτινιδίων Πιερίας αντιμετωπίζουν εντονότερα το φάσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής και ενέργειας. Ένα άλλο μελανό σημείο σχετίζεται με τη ζήτηση του προϊόντος, του οποίου οι έμποροι εκμεταλλευόμενοι τον ιδρώτα των ακτινιδιοπαραγωγών αγοράζουν τα ακτινίδια χωρίς να προσφέρουν την ανάλογη τιμή που καλύπτει το κόστος παραγωγής, καθώς και το κέρδος των παραγωγών αλλά σε πολύ χαμηλότερες τιμές. 

Όσον αφορά το αυξημένο κόστος ενέργειας, αυτό πλήττει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους τυποποιητές - διακινητές ακτινιδίου, δεδομένου ότι για να διατηρήσει την όποια εμπορική του αξία θα πρέπει να παραμένει ακόμη και έξι μήνες σε κατάσταση ψύξης. 

Γι΄ αυτό, εν κατακλείδι, την τελευταία διετία παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλο μέρος της παραγωγής να παραμένει αδιάθετο, δηλαδή στα φυτά. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Προτίθεστε όπως στηρίξετε μέσω μέτρων οικονομικής ενίσχυσης τους ακτινιδιοπαραγωγούς Πιερίας, ώστε κατά το πλείστον να καλύψουν μέρος του ενεργειακού κόστους που καταβάλλουν, προκειμένου κατά αυτό τον τρόπο, διασφαλίζοντας δηλαδή σταθερές τιμές αγροτικού ρεύματος, να εξασφαλίσουν μία αξιόλογη τιμή πώλησης του προϊόντος τους; 

2. Ποια η θέση σας για το μητρώο εμπόρων ακτινιδίων, η οποία θα ενίσχυε τη φερεγγυότητα συνδιαλλαγής παραγωγών με εμπόρους;



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού