Μπ. Σκούφα: «Αποκλεισμοί ανέργων και λιγότερες θέσεις για τους ΟΤΑ, από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης»

Ερώτηση της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Τις αστοχίες και την απαξίωση του προγράμματος Κοινωφελούς Απασχόλησης, φέρνει στη δημοσιότητα με Ερώτησή της στη Βουλή, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφουν 40 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς εκτός των συγκεκριμένων προγραμμάτων τέθηκαν όσοι συμμετείχαν σε προηγούμενες δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας από το 2017.




Οι αστοχίες του προγράμματος

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Ερώτηση, η σχετική Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2021 και δημοσιεύθηκε από τον ΟΑΕΔ στις 18 Φεβρουαρίου 2022 με δίμηνη καθυστέρηση. Ωστόσο, αφενός όσοι είχαν συμμετάσχει σε αντίστοιχα προγράμματα από το 2017, αποκλείστηκαν βάσει της ΚΥΑ, αφετέρου όπως διαπιστώθηκε μετά την επεξεργασία από τον ΟΑΕΔ των αιτήσεων, καλύφθηκε ένα μόνο μέρος των θέσεων που ζήτησαν οι Δήμοι.

Αποκλεισμός ωφελουμένων προηγούμενων προγραμμάτων, μερική κάλυψη των θέσεων

«Ο αποκλεισμός των ωφελούμενων προηγούμενων προγραμμάτων αντιβαίνει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, καθώς άνεργοι με χρόνο ανεργίας 4 και πλέον ετών, δεν περιλαμβάνονται στις δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση. Από την άλλη πλευρά, μετά την επεξεργασία από τον ΟΑΕΔ των περίπου 125.000 αιτήσεων, με μεγάλη τους έκπληξη πολλοί ΟΤΑ διαπίστωσαν ότι καλύφθηκε ένα μέρος μόνο των θέσεων που προσέφεραν στο Πρόγραμμα. Για παράδειγμα, στο Δήμο Κατερίνης το 2021 προσλήφθηκαν 262 Ωφελούμενοι, ενώ τώρα εγκρίθηκαν μόνον 147. Αντίστοιχα, στο Δήμο Πύδνας Κολινδρού το 2021 προσλήφθηκαν 73 Ωφελούμενοι, ενώ τώρα εγκρίθηκαν μόνον 28, ενώ όσον αφορά το δήμο Δίου - Ολύμπου οι θέσεις των ωφελούμενων το 2021 ήταν 120, ενώ φέτος μόλις 48.

Ίδιος προϋπολογισμός, πολύ λιγότερες θέσεις

Τα προγράμματα Κοινωφελούς είναι μια λύση όπου όλοι «κερδίζουν» και οι άνεργοι, αλλά και οι ΟΤΑ, και μέσω της έστω πρόσκαιρης ενίσχυσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ και οι πολίτες. Παρότι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με ομοειδή προηγούμενα Προγράμματα, φαίνεται να έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα στην αντιστοίχηση κενής θέσης και ωφελουμένου, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει κενές θέσεις υποδοχής, παρά το γεγονός ότι η τεχνογνωσία που αποκτάται με την πάροδο των ετών από τη λειτουργία τόσων παρόμοιων προγραμμάτων θα έπρεπε λογικά να οδηγεί στη βελτίωση της διαδικασίας τοποθέτησης των ωφελουμένων και όχι στην παρατήρηση κενών θέσεων ανά την επικράτεια.

Ερωτήματα και ενημέρωση

Στην Ερώτηση ζητείται ενημέρωση μεταξύ άλλων για τους λόγους καθυστέρησης της δημοσίευσης της προκήρυξης και εάν αυτή σχετίζεται με αλλαγές στη κατανομή των θέσεων των ωφελουμένων, τι ποσοστό των αιτημάτων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για κάλυψη θέσεων σε αυτούς ανά ειδικότητα ικανοποιήθηκαν, τελικώς τι αριθμός θέσεων ωφελουμένων καλύφθηκε πανελλαδικά καθώς και εάν υπάρχει το ενδεχόμενο τροποιητικής ή συμπληρωματικής ΚΥΑ και συνεπώς αντίστοιχης Πρόσκλησης ΟΑΕΔ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς