Συνάντηση της βουλεύτριας Ε. Σκούφα με το Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας

Με τον Πρόεδρο Ελευθέριο Κουϊμτζίδη, τον Αντιπρόεδρο Τριανταφυλλόπουλο Άλκη και τον Γραμματέα Παχυγιαννάκη Νικόλαο συναντήθηκε τη Δευτέρα 11/4 η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.




Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Σκούφα ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φαρμακοποιών ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα στην Πιερία αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο είναι το κλείσιμο και η αποδυνάμωση των περιφερειακών ιατρείων. Ειδικά στην Πιερία ιατροί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, αλλά και στα Κέντρα Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19, γεγονός όμως που αποδυνάμωσε εξαιρετικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία σε όλο σχεδόν το νομό.

Τα περιφερειακά φαρμακεία, χώροι ουσιαστικά παροχής πρώτων βοηθειών και υπηρεσιών υγείας, έρχονται συνεχώς αντιμέτωπα με το κίνδυνο “λουκέτου”, πράγμα που θα έχει μεσομακροπρόθεσμα εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στη συνολική κατάσταση υγείας και την παροχή των απαραίτητων φαρμακευτικών σκευασμάτων για όλο τον πληθυσμό της περιφέρειας και ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων χωριών.

Η κ. Σκούφα ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις όσον αφορά το “κλείσιμο” αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για αυτό, εξαιτίας της μη έγκαιρης πρόσληψης του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού. Ακόμη δήλωσε ότι άμεσα θα επανακαταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση για την αποδυνάμωση της ΠΦΥ, φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και 2 χρόνια τους κατοίκους των χωριών της Πιερίας.

Ο κ. Κουϊμτζίδης αναφέρθηκε ακόμη στις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα που παρατηρούνται λόγω των ανεξέλεγκτων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες, κάποιες από τις οποίες λειτουργούν ως «φαντάσματα», με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον τα φαρμακεία της χώρας και του νομού να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με χορήγηση ορισμένων, συγκεκριμένων κι απαιτούμενων για τη θεραπεία των πολιτών φαρμάκων. Για το λόγο αυτό ζητούν να υπάρχει πάντα μια επαρκής ποσότητα φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες και φυσικά να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι από τον Ε.Ο.Φ.

Στη συνέχεια τα μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν την κ. Σκούφα για θεσμικά τους αιτήματα, όπως τον καθορισμό των ωραρίων λειτουργίας από τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, την πλήρη εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης, την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνο από τα φαρμακεία και την κατάργηση του προστίμου 0,80 % στα πρωτότυπα φάρμακα.

Τέλος ζήτησαν οι άδειες φαρμακείων να δίνονται μόνο σε φαρμακοποιούς και τόνισαν ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενταχθούν στον συνολικό σχεδιασμό της πολιτείας για τη δημόσια υγεία.

Η κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα δήλωσε ότι στηρίζει και θα στηρίζει αμέριστα κάθε δίκαιο αίτημά τους. Τους ενημέρωσε τέλος, για την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την απαράδεκτη καθυστέρηση πληρωμής των συναδέλφων τους από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ερώτηση η οποία είχε άμεσα πρακτικό αποτέλεσμα και πλέον έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές των εκτελεσμένων συνταγών των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού