22ο Πολιτιστικό Πανηγύρι Μορφωτικού Συλλόγου Κορινού





Παρουσίαση καλλιτεχνών:


Η Banda Entopica, η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα την Θεσσαλονίκη, έρχεται το Παρασκευή 18 Αυγούστου  για να ενώσει κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. 
Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. 
Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικά στέκια της πόλης καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ. 
Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας – είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός – κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση. 
Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά και δίνει στον κόσμο την δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη. To 2021 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD με τον ομώνυμο τίτλο “Banda Entopica” και κομμάτια από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και ένα πρωτότυπο τραγούδι σε μουσική και στίχους Φίλιππου Φασούλα. Φίλιππος Φασούλας: κλαρίνο, φωνή | Τάσος Γκέντζης: σαξόφωνο | Ράφος Γκέντζης: ακορντεόν | Μπίλης Μαλεγκάνος: κρουστά ΜΠΡΑΤΙΜΙΑ Τα “μπρατίμια” είναι ένας εθιμοτυπικός όρος που προέρχεται κυρίως από τους βλάχικους γάμους και αναφέρεται στους στενούς φίλους του γαμπρού ή της νύφης και, γενικότερα, στα άτομα με τα οποία μας δένουν ισχυροί δεσμοί φιλίας. Τα “μπρατίμια” αναλαμβάνουν το ξύρισμα του γαμπρού, με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών, βοηθούν στο γλέντι που προηγείται του γάμου και, την ημέρα του γάμου, είναι αυτοί που συνοδεύουν τη νύφη στην εκκλησία.
Τα “μπρατίμια” είναι επίσης μια παρέα μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκαν στα παραδοσιακά-δημοτικά πανηγύρια και γλέντια. Η αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή δημοτική μουσική, καθώς και η πολύχρονη συνεργασία τους στο μουσικό αυτό χώρο, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός συμπαγούς πυρήνα. Έκτοτε με έδρα την Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας μουσικές παραδόσεις απο τον Ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια κυρίως σε γαμήλια γλέντια, πανυγήρια, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που αφορούν την παραδοσιακή μουσική


Η Εβρίτικη Ζυγιά ιδρύθηκε το 2007 από μουσικούς που έπαιζαν κυρίως σε τοπικά φεστιβάλ, με κύριο μέλημά τους τη διατήρηση και εξέλιξη της θρακικής μουσικής παράδοσης. Ονομάζεται «Εβρίτικη», επειδή το συγκρότημα εδρεύει στον Έβρο, το βορειότερο και ανατολικότερο τμήμα της Ελλάδας, το οποίο ανήκει στη γεωγραφική επικράτεια της Θράκης, της πατρίδας του Ορφέα. 
Το σύνολο αποτελείται από αρχέγονα μουσικά όργανα, βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και στον νου των Θρακιωτών – τη γκάιντα, τη θρακιώτικη λύρα, το καβάλι, το νταούλι. Πρόκειται για όργανα που συνυφαίνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια με την ιστορία της Θράκης, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του κύκλου ζωής των ντόπιων – της χαράς, της λύπης, του γάμου, του θανάτου, της δουλειάς, της μετανάστευσης. 
Την περίοδο του 2007 τα όργανα αυτά ήταν σχεδόν εξαφανισμένα, καθώς ελάχιστοι, και κυρίως ηλικιωμένοι, μουσικοί της περιοχής του Έβρου τα έπαιζαν. Η Εβρίτικη Ζυγιά πήρε αυτά τα όργανα και τα επανέφερε στο προσκήνιο, τα εισήγαγε σε φεστιβάλ και έδωσε κίνητρο σε νεότερους μουσικούς να τα συμπεριλάβουν στα δικά τους σύνολα. 
Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται παραδοσιακά γλέντια όπου ακούγεται αυτή η μουσική τουλάχιστον τέσσερις μέρες τη βδομάδα. Το σύνολο έφτασε στο απόγειό του με την εμφάνιση στο Womex Festival το 2018, όπου η μουσική του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μπροστά σε διεθνές κοινό. 
Αποτέλεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα, δεδομένου ότι μέχρι τότε αυτό το είδος μουσικής παρέμενε άγνωστο, ακόμα και στο ελληνικό κοινό. Ήταν όμως και μια σπουδαία και πολύ δημιουργική εμπειρία για το σύνολο, καθώς διεύρυνε τους μουσικούς του ορίζοντες.

Η συνεργασία με τη δισκογραφική Teranga Beat βοήθησε την Εβρίτικη Ζυγιά να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Εισήχθησαν μορφές ενορχήστρωσης διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται σε φεστιβάλ και πανηγύρια, δίνοντας περισσότερο χώρο στη δυναμική των οργάνων και επιτρέποντας στους μουσικούς να αναδείξουν τόσο τις αυτοσχεδιαστικές όσο και τις συνθετικές τους ικανότητες. 
Το έντονα ψυχεδελικό στοιχείο της θρακιώτικης μουσικής ενισχύθηκε με την εισαγωγή του οργάνου CRB-Diamond 800 και του moog, δίνοντας στο όλο εγχείρημα έναν υβριδικό ήχο με μοναδική ταυτότητα. Στις 27 Μαρτίου του 2020 το γκρουπ κυκλοφόρησε το «Ορμένιον», το πρώτο του άλμπουμ στην εταιρεία Teranga Beat, και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από όλο τον κόσμο. 
Τα κομμάτια που ακούγονται στο άλμπουμ περιλαμβάνουν τόσο διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών όσο και πρωτότυπες συνθέσεις που ηχογραφήθηκαν σε ένα διήμερο ζωντανού studio session. Το «Ορμένιον» παρέμεινε στα World Music Charts για μήνες και το νέο κοινό της Εβρίτικης Ζυγιάς διψάει να παρακολουθήσει ζωντανά αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Μέλη του συνόλου: Σπύρος Στράτος – γκάιντα, καβάλι Στρατής Πασόπουλος – τραγούδι, καβάλι Άγγελος Στράτος – νταούλι, κρουστά Παντελής Αγκιστριώτης – θρακιώτικη λύρα Γιώργος Ντρικούδης – CRB Diamond 800, moog Θεόδωρος Μπουρνάς – ηχολήπτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργάκης Ολύμπιος Λόφου-Θερμαϊκός Κορινού 1-0 To γκολ-επίμαχη φάση του αγώνα

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς