Την αναβάθμιση της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου, προτείνει στην Υπουργό Πολιτισμού ο Σπύρος Κουλκουδίνας

Τη μετατροπή και αναβάθμιση της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου Πιερίας σε ένα σύγχρονο και επισκέψιμο μουσειακό και αρχαιολογικό χώρο, πρότεινε, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στην Υπουργό Πολιτισμού κ.Μενδώνη, ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας.




Τονίζοντας ότι «η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πεδίο μιας συνολικής αναβάθμισης προκειμένου να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα της», ο κ.Κουλκουδίνας προτείνει:

1ον) Την εκπόνηση μιας νέας και επικαιροποιημένης κτιριακής και μουσειολογικής μελέτης για την αξιοποίηση όλων των χώρων της, προκειμένου να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες.

2ον) Τη μεταφορά όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Βόρειας Πιερίας στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου που διαθέτει την κτιριακή υποδομή για να τα υποδεχθεί και να τα φιλοξενήσει, όπως και η επιστροφή ευρημάτων που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και βρέθηκαν σε ανασκαφές στην περιοχή.

3ον) Την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, προκειμένου να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας της και να αυξηθεί η επισκεψιμότητά της, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους.

4ον) Το σχεδιασμό και τη διενέργεια μιας συντονισμένη και στοχευμένης καμπάνιας προβολής της, ως μουσειακού χώρου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η αναβάθμιση του συγκεκριμένου χώρου θα συμβάλλει και στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα καταστεί μέρος του τουριστικού της προϊόντος.




Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς την Υπουργό Πολιτισμού




ΘΕΜΑ: Αναβάθμιση της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου Πιερίας

Κυρία Υπουργέ,

Το σύνολο σχεδόν του Νομού Πιερίας αποτελεί μια γεωγραφική ενότητα με ισχυρό ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό αποτύπωμα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις αρχαιολογικών χώρων και εγκαταστάσεων που είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πεδίο μιας συνολικής αναβάθμισης προκειμένου να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα της.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται:

1ον) Μια νέα και επικαιροποιημένη κτιριακή και μουσειολογική μελέτη για την αξιοποίηση όλων των χώρων της, προκειμένου να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες.

2ον) Η μεταφορά όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Βόρειας Πιερίας στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου που διαθέτει την κτιριακή υποδομή για να τα υποδεχθεί και να τα φιλοξενήσει, όπως και η επιστροφή ευρημάτων που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και βρέθηκαν σε ανασκαφές στην περιοχή.

3ον) Η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, προκειμένου να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας της και να αυξηθεί η επισκεψιμότητά της, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους.

4ον) Μια συντονισμένη και σχεδιασμένη καμπάνια προβολής της, ως μουσειακού χώρου.

Είναι δεδομένο ότι η αναβάθμιση του συγκεκριμένου χώρου θα συμβάλλει και στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αφού θα καταστεί μέρος του τουριστικού της προϊόντος.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κυρία Υπουργός

1. Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, η αναβάθμιση της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου Πιερίας προκειμένου να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο, ελκυστικό και επισκέψιμο;




Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού

Ευχαριστήριο Θερμαϊκού Κορινού