Μπ. Σκούφα: «Οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να στηριχθούν και όχι να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις. Δεν είναι κερδοσκοπικές εταιρίες»

Δελτίο τύπου

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλεύτριας Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ)

Η επιτακτική ανάγκη στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων της Πιερίας και της χώρας γενικότερα και οι τρόποι με τους οποίους πρέπει αυτό να γίνει άμεσα, συζητήθηκε στις 7/6 στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα προς το υπουργείο Πολιτισμού.




Άκρως προβληματική κατάσταση στον Πολιτισμό με μια αδιάφορη κυβέρνηση


Η άκρως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του Πολιτισμού και η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολιτιστικοί σύλλογοι της χώρας, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει το υπουργείο. Ως επιχειρήσεις, δίχως να αντιλαμβάνεται τον τρόπο λειτουργίας τους που βασίζεται σε εθελοντική βάση, με σύμμαχο την αγάπη και το μεράκι των πολιτών που συμμετέχουν. Ενδεικτικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης στο έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελεί το γεγονός, ότι , πριν από την Επίκαιρη Ερώτηση της κα Σκούφα είχαν προηγηθεί άλλες 10 Ερωτήσεις σε διάστημα ενός έτους από όλα τα κόμματα της Βουλής. Μία ερώτηση, ανά μήνα, στις οποίες το Υπουργείο Πολιτισμού, είχε έτοιμες απαντήσεις, απάντηση “copy-paste”.



“Υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων και δράσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού”!



Απαντώντας στην ερώτηση της βουλεύτριας Πιερίας, αν, επιτέλους, η Κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά και ουσιαστικά τους πολιτιστικούς συλλόγους στη χώρα, που είναι μη κερδοσκοπικά σωματεία, άρα δεν μπορούν να μπουν στα υφιστάμενα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης και αν υπάρχει και κάποιος προγραμματισμός για τις εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα ώστε να μη χαθεί και το φετινό καλοκαίρι, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης, κάλεσε τους πολιτιστικούς συλλόγους να υποβάλλουν αιτήσεις στα προγράμματα του υπουργείου ώστε να χρηματοδοτηθούν. Επίσης αναφέρθηκε και στο μέτρο της “αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού”. Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, εάν αυτές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν, έτσι ώστε οι πολιτιστικοί σύλλογοι να εισπράξουν κάποια έσοδα.



Ανταπαντώντας η κ. Σκούφα τόνισε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι επιχειρήσεις, ούτε κερδοσκοπικές εταιρείες κι ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπαχθούν σε μέτρα ενίσχυσης όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή 7, όπως διάφορα δημοσιεύματα διαδίδουν, διότι αυτό προϋποθέτει εμπορική δραστηριότητα, απώλεια τζίρου και υποβολή φορολογικής δήλωσης.



Να ιδρυθεί Ειδική Γραμματεία Λαϊκού Πολιτισμού



Η βουλεύτρια Πιερίας, αναφέρθηκε επίσης και σε ένα κεντρικό αίτημα των πολιτιστικών συλλόγων ανά τη χώρα, να δημιουργηθεί ειδική γραμματεία λαϊκού πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και να υπάρχει ένα συνεχές και σταθερό πλαίσιο στήριξης του λαϊκού πολιτισμού, της δημοτικής μας παράδοσης, του πολιτισμού δηλαδή που αδιαμεσολάβητα παράγουν οι τοπικές κοινωνίες και δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό. «Το αιτούμενο είναι ένα γενικό πλαίσιο στήριξης του λαϊκού πολιτισμού», υπογράμμισε η κα Σκούφα.



Δείτε εδώ το βίντεο της συζήτησης: https://bit.ly/34Y1Qtg





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς