Αντιδημαρχία Καθαριότητας Καθημερινή μέριμνα η προστασία του περιβάλλοντος
Δελτίο τύπου
Η διατήρηση της καθαριότητας σε όλη την έκταση του Δήμου Κατερίνης, η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν καθημερινή προτεραιότητα για την αντιδημαρχία Καθαρισμού Δήμου Κατερίνης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η αντιδημαρχία Καθαριότητας, επισημαίνει τα οφέλη από την ανακύκλωση συσκευασιών, ηλεκτρικών συσκευών, ενδυμάτων και υποδημάτων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο.
«Οι παρεμβάσεις μας για την αποκατάσταση χώρων που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους και η διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη της Κατερίνης, αλλά και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες είναι καθημερινές και στοχευμένες», αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Γραμματικόπουλος. Σ’ αυτήν την προσπάθεια, όπως τονίζει, κομβικός είναι ο ρόλος των εργαζομένων οι οποίοι καθημερινά δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για να διατηρήσουν καθαρό το περιβάλλον ενός τεράστιου δήμου, με τουριστικές περιοχές και αυξημένες ανάγκες. «Στην προσπάθεια που καταβάλουμε, έχουμε συμπαραστάτη το δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, με τις ενέργειες του οποίου η υπηρεσία μας τους τελευταίους μήνες, κατάφερε να εντάξει στον στόλο της επιπλέον απορριμματοφόρα. Εντός του 2021, αναμένεται ο στόλος να ενισχυθεί με 5 νέα απορριμματοφόρα», τόνισε ο κ. Γραμματικόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον προκάτοχό του Γιώργο Κυριακίδη, για την πολύ καλή δουλειά που έγινε στην υπηρεσία, το προηγούμενο διάστημα.
Για να διατηρηθεί η καθαριότητα στην Κατερίνη, απαραίτητη είναι η συνεργασία των δημοτών με την υπηρεσία. «Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να συλλέγει παντός είδους απορρίμματα. Με ένα τηλεφώνημα στην Υπηρεσία Καθαριότητας, συνεργεία της μπορούν να περισυλλέξουν ογκώδη αντικείμενα ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές. Δεν χρειάζεται να καταλήξουν σε ρέματα και κοινόχρηστους χώρους», σημείωσε ο κ. Γραμματικόπουλος.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής των δημοτών και στην ανακύκλωση απορριμμάτων. «Η συμμετοχή των δημοτών είναι εντυπωσιακή, ωστόσο δεν έχουν αντιληφθεί όλοι πως στους κάδους ανακύκλωσης δεν πρέπει να καταλήγουν όλα τα απορρίμματα». Η σωστή ανακύκλωση, διευκολύνει τη διαλογή και επιτρέπει να ανακυκλώσιμα υλικά να ανακυκλώνονται και όχι να καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.
Εκτός από τους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών συσκευασιών, ο Δήμος έχει τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης γυαλιού, κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, ενώ εφαρμόζει πιλοτικά και την κομποστοποίηση, έχοντας τοποθετήσει δύο κομποστοποιητές στις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης
Η υπηρεσία καθαριότητας υπενθυμίζει τι ανακυκλώνουμε και σε ποιους κάδους
Στον μπλε κάδο ρίχνουμε μόνο τις συσκευασίες, δηλαδή:
-Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.
-Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.
-Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.
-Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.
-Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.
Στον μπλε κώδωνα ανακυκλώνουμε μόνο τις γυάλινες συσκευασίες που καταναλώνονται στην επιχείρησή μας ή στο σπίτι μας.
-Μπουκάλια από αλκοολούχα ποτά, κρασί, αναψυκτικά, νερό, λάδι κ.ά.
-Βαζάκια τροφίμων από μαρμελάδες, μέλι, ντοματοπολτούς κ.ά.
Τι ΔΕΝ ανακυκλώνουμε στον μπλε κώδωνα:
Υλικά που είναι γυάλινα αλλά δεν αποτελούν γυάλινη συσκευασία: π.χ. ποτήρια, πιάτα, βάζα, τζάμια, καθρέπτες, φανάρια, τασάκια, κούπες κ.α
Υλικά που είναι συσκευασίες αλλά δεν είναι γυάλινες: πλαστικές, χάρτινες, αλουμινένιες, λευκοσιδηρές.
Υλικά που ανήκουν σε άλλα Συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά αυτοκινήτων.
Στους κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, εναποθέτουμε μόνο παλιά παπούτσια και ρούχα.
Για ογκώδη αντικείμενα (στρώματα, έπιπλα κλπ) οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία καθαριότητας στα τηλέφωνα 2351350589 και 2351033765 ώστε συνεργεία του Δήμου να περισυλλέξουν τα αντικείμενα σε προκαθορισμένη μέρα από τον χώρο τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου