3ετής απολογισμός έργου – Μια πόλη «ζωντανή», ένας Δήμος πρωταγωνιστής

Μέσα σε μια τριετία που ολόκληρη η χώρα δοκιμάστηκε σκληρά από τις συνέπειες της πανδημίας, ο Δήμος Κατερίνης κατάφερε όχι μόνο να προσπεράσει τα οικονομικά εμπόδια που κληρονόμησε αλλά και να πετύχει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα αναβάθμισης του αστικού ιστού, υποδομών σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινότητες αλλά και να βάλει τις βάσεις για να αλλάξει η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Δήμου μας, δίνοντας ουσιαστική ώθηση στον τουρισμό.




Μια τριετία γεμάτη από προβλήματα αλλά και επιτυχίες, με αγωνίες αλλά και επιβραβεύσεις, με δυσκολίες αλλά και σημαντικά βήματα

Πολλά τα ανοικτά ζητήματα και ακόμη περισσότερες οι προσδοκίες όλων, για να αλλάξει ο δήμος μας. Σπουδαία και μεγάλα βήματα έγιναν. Σε έναν καθαρό «καμβά» πλέον, μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα.

Η Διοίκηση του δήμου Κατερίνης παρουσιάζει έναν όσο το δυνατό πιο αναλυτικό απολογισμό έργων και παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως σήμερα. Τα έργα επικεντρώνονται όχι μόνο στην πόλη της Κατερίνης, αλλά και στο σύνολο των τοπικών – δημοτικών κοινοτήτων.

Ένας σχεδιασμός που βασίστηκε στο τρίπτυχο:

Α. Οικονομική εξυγίανση, Β. προγραμματισμός έργων βασικών υποδομών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και Γ. Εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων για ζωτικής σημασίας προβλήματα της πόλης και των κοινοτήτων.

Α. Οικονομική εξυγίανση:

Μέσα σε μια τριετία ο Δήμος Κατερίνης προχώρησε στην αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές, ενώ κατέθεσε τρεις προϋπολογισμούς απόλυτα ρεαλιστικούς.

Παραλάβαμε στις 31.08.2019 ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,3 εκ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων εκείνης της περιόδου ήταν δεσμευμένα για να διατεθούν σε μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, τοκοχρεολύσια, σε τρέχουσες δαπάνες έργων ή έργων και υπηρεσιών και σε συμβάσεις με νομικές δεσμεύσεις.

Επιπλέον, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το χρέος ύψους 7,5 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑ Κατερίνης προς τη ΔΕΗ. Η διοίκηση πέτυχε την επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 7,5 εκ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος και να ξεκινήσει μια νέα πορεία για τη μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση του Δήμου.

Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει ο Δήμος Κατερίνης είναι το γεγονός ότι ο πρώτος προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης για το έτος 2020 εγκρίθηκε με καθυστέρηση τριών μηνών

Η πανδημία δημιούργησε νέα οικονομικά δεδομένα, τόσο ως προς την είσπραξη εισόδων στα ταμεία του δήμου (με κλειστές επιχειρήσεις, μείωση τελών και εκπτώσεις εισφορών σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις) όσο και ως προς τις αυξημένες δαπάνες λόγω της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Μια περίοδο ιδιαίτερα σκληρή για όλους τους πολίτες αλλά και για τη λειτουργία του Δήμου που κλήθηκε κυριολεκτικά «αποδεκατισμένος» λόγω των αδειών ειδικού σκοπού με προσωπικό «ασφαλείας» να διαχειριστεί τον όγκο των αιτημάτων ανήμπορων συνδημοτών, των συνεχών απολυμάνσεων, της ανάγκης τήρηση μέτρων προστασίας, την υποστήριξη των σχολείων στο διάστημα που λειτούργησαν.

Σήμερα αυτή η εικόνα έχει αλλάξει.

Σήμερα, ο Δήμος Κατερίνης, αποπληρώνει παροχές και υπηρεσίες εντός τριμήνου και έχει αντιμετωπίσει δικαστικές αποφάσεις με οικονομικές απαιτήσεις παλαιότερων ετών σε βάρος του.

Β. Έργα και παρεμβάσεις

Το 2019 η εικόνα του δήμου μας ενδεικτικά:

-Εγκαταλελειμμένη παραλιακή ζώνη και ανυπαρξία τουριστικού σχεδιασμού και προβολής της περιοχής μας.

-Δημοτικές εκτάσεις αναξιοποίητες

-Κατεστραμμένες ή εγκαταλελειμμένες υποδομές

-Κτίρια κουφάρια, αφιλόξενοι κοινόχρηστοι χώροι, δημότες που διεκδικούσαν τα αυτονόητα (νερό στα χωριά, καθαρούς και προσβάσιμους χώρους αναψυχής και πρασίνου).

Πρώτο μέλημα η τακτοποίηση και νομιμοποίηση δημοτικών κτιρίων (πάρκινγκ δήμου, συνεδριακό κέντρο, θετατράκι πάρκου, σχολεία και παιδικοί σταθμοί).

Άμεσα προχώρησαν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων και σήμερα, τρία χρόνια μετά η εικόνα της παραλιακής ζώνης άλλαξε. Μετατράπηκε σε πόλο έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2022 που καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση και πληρότητα σε Παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή και Κορινό.

Μια σειρά παρεμβάσεων και έργων στο παραλιακό μέτωπο, η κατασκευή της προβλήτας, η αντικατάσταση αποδυτηρίων, ο καθαρισμός ακτών, τα sea trucks έφεραν το δήμο μας στο προσκήνιο και την πρώτη σημαντική μας διάκριση με την απονομή του χρυσού βραβείου προσβασιμότητας ΑμεΑ στις ακτές του δήμου μας.

Ταυτόχρονα εκπονήθηκε ένα σπουδαίο πρόγραμμα προβολής και συμμετοχής σε στοχευμένες εκθέσεις εντός και εκτός χώρας, προωθήθηκε ο γαστρονομικός και ορεινός τουρισμός. Η Κατερίνη έγινε ορατή, instragrames από όλη την Ελλάδα επισκέφθηκαν, διαφήμιση, φωτογράφισαν και ανέδειξαν τις ομορφιές του δήμου Κατερίνης.

Αναξιοποίητες Δημοτικές εκτάσεις πάνω από την υπογειοποίηση μετατράπηκαν σε χώρους ψυχαγωγίας, εκμίσθωση αναψυκτηρίου στο πάρκο έδωσε νέα δυναμική στην περιοχή

-Ο δημοτικός κήπος, με το υπαίθριο γυμναστήριο και υπαίθρια παιχνίδια, τα μεγάλων διαστάσεων παγκάκια, την πρότυπη παιδική χαρά αναβάθμισαν και μετέτρεψαν το πάρκο σε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Για να έρθει ως επισφράγιση της προσπάθειας με το 1ο Φεστιβάλ Πάρκου με προσέλευση επισκεπτών ρεκόρ από όλη την Ελλάδα

Οι εκτεταμένες παρεμβάσεις της δημοτικής επιχείρησης των πάρκιγκ στο αίθριο του Δημοτικού Μεγάρου μεταμορφώνουν έναν επί χρόνια εγκαταλελειμμένο χώρο – στην καρδιά της πόλης – δημιουργώντας προοπτικές λειτουργίας νέων επιχειρήσεων και αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα της επιχείρησης.

Η δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου, δίνει κοινωνικό πρόσημο στο Δήμο μας, αφού με συντονισμένες ενέργειες, το κτίριο στο παλαιό νοσοκομείο παραχωρήθηκε για τη λειτουργία του κοινωνικού μας ιατρείου που καθημερινά εξυπηρετεί οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

–Η δημοτική μας βιβλιοθήκη αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, έγινε προσβάσιμη σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

-Το κτίριο της πρώην Πυροσβεστικής ανακαινίστηκε και πλέον φιλοξενεί τη Δημοτική Αστυνομία

-Το ΚΕΠ Κατερίνης μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο χώρο εξυπηρέτησης του δημότη

-Μπήκε χρώμα στην πόλη με χαρούμενες εικόνες σε ΚΑΦΑΟ και απομακρύνθηκαν κατεστραμμένοι τηλεφωνικοί θάλαμοι

Πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι καθαρίστηκαν και απέραντοι σκουπιδότοποι μετατράπηκαν σε χώρους πρασίνου.

Σημεία ιστορικής σημασίας, μνημεία όπως του Συνταγματάρχη Σβορώνου και των θυμάτων Κατοχής στο Σ.Σταθμό μετατράπηκαν σε στολίδια

Σήμερα ο Δήμος Κατερίνης δίνει τη δυνατότητα στους Δημότες να επικοινωνούν άμεσα τα προβλήματα στις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης, μέσω της τεχνολογίας που υπήρξε απούσα τα προηγούμενα χρόνια, όταν άλλοι δήμοι τη χρησιμοποιούσαν για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών τους.

Η NOVOVILEE, η ανάπτυξη μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου και μια σύγχρονου σχεδιασμού ιστοσελίδα δίνουν πλέον στο δημότη τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας στους δημότες. Ακόμη και όταν αυτή σημαίνει σκληρή κριτική.

Συνολικά έχουν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας 6594 αιτήματα. Από αυτά 3.933 έχουν επιλυθεί, 1.508 είναι σε εξέλιξη, ενώ εκκρεμούν 1.048.

Εκτός από την καθημερινότητα, σημαντική προτεραιότητα δόθηκε για σημαντικές προτάσεις που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του Δήμου, όπως η ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του δικτύου πεζοδρόμων του Κέντρου πόλης, για τον οποίο ο Δήμος μας βραβεύτηκε σε Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό (Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (NEB).

Και φυσικά, η σημαντική πρόταση για την μετατροπή των 42 στρεμμάτων στο παλαιό εργοστάσιο του ΟΣΕ στο Σ.Σταθμό Κατερίνης σε έναν ζωτικό χώρο πρασίνου και αναψυχής. Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μεγάλη αστική αναβάθμιση στον Σιδ. Σταθμό, καθώς υπογράψαμε Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κατερίνης – ΟΣΕ Α.Ε.& ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Γ. Μεγάλες χρηματοδοτήσεις

Μέσα στην τριετία ο Δήμος Κατερίνης πέτυχε χρηματοδοτήσεις νέων έργων, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις ύψους 35 και πλέον εκ. ευρώ:

Ενδεικτικά:

– 5 εκατομμυρίων ευρώ, για παρεμβάσεις σε 17 κοινόχρηστους χώρους και πλατείες στην Κατερίνη.

-7 εκ. ευρώ επιχορήγηση για τις οφειλές της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ

-1,8 εκατομμύρια ευρώ για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κορινού, με προϋπολογισμό. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον Κορινό, το οποίο επί πάρα πολλά χρόνια αποτελούσε «απαίτηση» των κατοίκων του, οι οποίοι ταλαιπωρούνταν από διακοπές στην υδροδότηση, ιδιαίτερα τους μήνες της τουριστικής περιόδου.

-430.000 ευρώ για την αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης Κατερίνης

-1 ε.κ. ευρώ για τις ανάγκες των σχολικών συγκροτημάτων του δήμου

-1.810.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία μέσω του “Αντώνης Τρίτσης”. Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση παρεμβάσεων σε 11 υφιστάμενες αγροτικές οδούς, σε Κοινότητες του Δήμου, με σκοπό τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και του οδοστρώματός, συνολικού μήκους 8.946,02 μ.

-1.100.000 ευρώ για την αποπεράτωση του Πολιτιστικού μας Κέντρου

-1,1 εκ. ευρώ για τις γωνιές ανακύκλωσης

-1,2 εκ. ευρώ για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων Pay as you throw μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος

-1,1 εκ. ευρώ για το Τ9 Κλειστό Γυμναστήριο στο Σ.Σταθμό

-1,1 εκ. ευρώ για το δρόμο Καρυές -Μηλιά

– 2,3 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη έξυπνων τεχνολογιών στο πρόγραμμα Smart Cities

-283.000 ευρώ για δυο νέες Παιδικές χαρές ΑμεΑ σε Πάρκο και Πλατεία Ευκαρπίδη

– 702.000 ευρώ για την κατασκευή αγωγού ύδρευσης στα Φωτεινά.

– 334.010 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την απαλλοτρίωση και την μετατροπή δύο χώρων σε κοινόχρηστους, στην Επέκταση του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης.

– 100.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση 27 στάσεων αστικών λεωφορείων.

-700.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση Β’ ΔΑΚ

-825.000 ευρώ για προμήθεια νέων απορριμματοφόρων

-400.000 για μηχανήματα έργου

-372.000 ευρώ για το κυνοκομείο

-379.000 ηλεκτρικά ποδήλατα

-443.000 ευρώ για συστήματα πυροπροστασίας σε σχολικές μονάδες

-253.000 ευρώ για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑμεΑ σε σχολεία

-110.000 ευρώ για την ανάπλαση πάρκου Ευαγγελικών

Επιπλέον 20 εκ. ευρώ προτάσεις έργων και μελετών του Δήμου έχουν κατατεθεί σε αντίστοιχα προγράμματα και περιμένουμε έγκρισης.

Αυτές είναι κάποιες από τις σημαντικότερες χρηματοδοτήσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις μας στα πρώτα 3 χρόνια διοίκησης, που δίνουν το στίγμα της πολιτικής που ακολουθήσαμε, παρά τα σοβαρά προβλήματα που δυσκόλεψαν την προσπάθεια μας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Εμείς συνεχίζουμε. Με ακόμη πιο σταθερά αλλά και πιο γοργά βήματα, αφού η κανονικότητα επέστρεψε.

Το όραμά μας υλοποιείται για μια πόλη ζωντανή, έναν δήμο πρωταγωνιστή. Η σελίδα επιτέλους γύρισε και όλοι μαζί ομορφαίνουμε το δήμο μας.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός απολογισμός των έργων και παρεμβάσεων στην τριετία.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων και υποδομών που βελτιώνουν αισθητά τον δημόσιο χώρο, καθώς και την καθημερινότητα όλων, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ο Δήμος Κατερίνης κατά την περίοδο «Σεπτέμβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2022». Τα έργα επικεντρώνονται όχι μόνο στην πόλη της Κατερίνης, αλλά και στο σύνολο των τοπικών – δημοτικών κοινοτήτων. Η Διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με τους Προέδρους και τα τοπικά συμβούλια κατά προτεραιότητα έθεσε τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, καθώς και την ανταπόκριση και επίλυση πάγιων προβλημάτων, υστερήσεων και δυσκολιών που αντιμετώπιζαν διαχρονικά οι δημότες.

Πιο συγκεκριμένα, εξασφαλίσαμε:

– τελική έγκριση χρηματοδότησης, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, για παρεμβάσεις σε 17 κοινόχρηστους χώρους και πλατείες στην Κατερίνη, μέσω του Ταμείου Συνοχής.

– χρηματοδότηση ύψους 1.810.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία μέσω του “Αντώνης Τρίτσης”. Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση παρεμβάσεων σε 11 υφιστάμενες αγροτικές οδούς, σε Κοινότητες του Δήμου, με σκοπό τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και του οδοστρώματός, συνολικού μήκους 8.946,02 μ. Επιπλέον, την κατασκευή οκτώ μικρών τεχνικών έργων σε υφιστάμενες αγροτικές οδούς, με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς προσέγγισης στις εξυπηρετούμενες αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις αφορούν τις Κοινότητες: Κατερίνης, Γανόχωρας, Σβορώνου, Περίστασης, Λόφου, Μηλιάς, Κορινού, Ρητίνης, Εξοχής, Μοσχοποτάμου, Λαγοράχης.

-από το ΥΠΕΣ συνολικό ποσό 1.100.000,00€ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα από το 2017 έως το Δεκέμβριο του 2020.

–χρηματοδότηση ανάπλασης της οδού Λεωφόρου Στρατού στην Παραλία, προϋπολογισμού 511.000,00 € από το ύψος της πλατείας (Αγία Φωτεινή – τέλος σταμπωτού δαπέδου), έως τη διασταύρωση με την οδό Βενιζέλου, από το πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα”.

-από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» χρηματοδότηση για την Επισκευή και Συντήρηση του Υφιστάμενου Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Κατερίνης προϋπολογισμού: 372.000,00€.

Επίσης, υλοποιήσαμε: κατά προτεραιότητα παρεμβάσεις για την ολική αποκατάσταση της προβλήτας στην κεντρική πλατεία της Παραλίας, που επί χρόνια αποτελούσε «πληγή» για την περιοχή. Μέσα από την ολοκλήρωση των εργασιών, κατέστη ασφαλέστερη και τουριστικός πόλος έλξης για δημότες και επισκέπτες.

Οι εκτεταμένες παρεμβάσεις (από τη ΔΗΠΑΚ) στο αίθριο του Δημοτικού Μεγάρου μεταμορφώνουν έναν επί χρόνια εγκαταλελειμμένο χώρο – στην καρδιά της πόλης – δημιουργώντας προοπτικές λειτουργίας νέων επιχειρήσεων και αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα της επιχείρησης.

Με σχέδια & μελέτες τέθηκαν οι βάσεις ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης. Ειδικότερα:
Ολοκληρώσαμε τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών “ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΗΣ”, για τον οποίο ο Δήμος μας βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο σε Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό (Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (NEB).
Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μεγάλη αστική αναβάθμιση στον Σιδ. Σταθμό, καθώς υπογράψαμε Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κατερίνης – ΟΣΕ Α.Ε.& ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε για τη μετατροπή ενός ζωτικού χώρου πρασίνου και αναψυχής 42 στρεμμάτων.

Οι προετοιμασίες για την υλοποίηση του έργου που θα αντιμετωπίσει τη διάβρωση των ακτών της Παραλίας είναι σε εξέλιξη. Η εγκατάσταση των μηχανημάτων έργων γίνεται σταδιακά, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν με το πέρας της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, το οποίο θα προστατέψει τις περιουσίες των δημοτών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

– Προωθούμε τη δωρεάν, καθημερινή χρήση για τις μετακινήσεις των πολιτών 48 ηλεκτρικών ποδηλάτων (τρία εκ των οποίων για ΑμεΑ), καθώς εγκρίθηκε η πρότασή μας για χρηματοδότηση ύψους 379.256 ευρώ, στην πράξη “Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας”.

-Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 334.010 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την απαλλοτρίωση και την μετατροπή δύο χώρων σε κοινόχρηστους, στην Επέκταση του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης.

– Εγκρίθηκε η επιχορήγηση για προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση 27 στάσεων αστικών λεωφορείων. Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων ύψους 99.977,48 ευρώ με Φ.Π.Α. εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

Επιπλέον:

-Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 112.000 ευρώ για την ανάπλαση του Πάρκου των Ευαγγελικών, όπου περιλαμβάνει και τη δημιουργία υπαίθριου πάρκου γυμναστικής.

– Απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων περιπτέρων και διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών.

-Ανάπλαση υπαίθριων χώρων στο Α’ και στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο. Συγκεκριμένα η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε στην επίστρωση με κυβόλιθους σε σημεία των δύο νεκροταφείων, καθώς και στην κατασκευή ράμπας για άτομα με κινητικά προβλήματα

-Αντικατάσταση σε συνεργασία με τον ΟΤΕ όλων των φθαρμένων τηλεφωνικών θαλάμων.

–Τοποθέτηση ράμπας κύλισης ποδηλάτου στην υπόγεια διάβαση του Σιδ.Σταθμού Κατερίνης.

– Άμεση διαχείριση των προβλημάτων τα οποία προέκυψαν από την κακοκαιρία (χιονοπτώσεις – πλημμυρικά φαινόμενα) μέσω της πολιτικής προστασίας.

-Υπογράφτηκε από το δήμαρχο το Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Κατερίνης και Ταμείου Εθνικής Άμυνας, για την παραχώρηση δύο πρώην στρατοπέδων στα όρια του Δήμου Κατερίνης.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου.

Έργα, υποδομές και παρεμβάσεις στις Κοινότητες

Αξιοποιήσαμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για τη δημιουργία υποδομών και την συντήρησή τους για τις κοινότητές μας, με στόχο να μειωθούν οι ανισότητες περιφέρειας και κέντρου, ώστε καμία κοινότητα να μην αισθανθεί παραμελημένη. Επικεντρώσαμε σε έργα αγροτικής οδοποιίας, άρδευσης και ύδρευσης στις κοινότητες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη σημασία αυτών των υποδομών για τη μείωση του κόστους παραγωγής και κατ’ επέκταση για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

-Εξασφαλίστηκε 1 εκατομμύριο ευρώ για την κατασκευή και βελτίωση του δρόμου που συνδέει τη Μεσαία Μηλιά με τις Καρυές.

–Κατασκευαστικές εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης, προϋπολογισμού μελέτης 279.108,65 ευρώ στη Δ.Κ. Λόφου (οικισμοί Λόφου και Ράχης), καθώς και στην Τοπική Κοινότητα Αγ. Δημητρίου.

– Εκταταμένες ασφαλτοστρώσεις στην Καλλιθέα. Το έργο προϋπολογισμού 278.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας (Π.Α.Α.) 2014-2020 προσέγγιση CLLD LEADER» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από Εθνική Δαπάνη.

Ασφαλτοστρώσεις και βελτιώσεις της αγροτικής οδοποιϊας Ελατοχωρίου, προϋπολογισμού μελέτης 175.806,45

Ετοιμάσαμε προτάσεις και διεκδικήσαμε τη χρηματοδότηση σειράς έργων που αφορούν:

-Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης σε Μοσχοχώρι, Ελατοχώρι, Καλλιθέα.

-Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών ύδρευσης στο εξωτερικό υδραγωγείο των Δημοτικών Ενοτήτων Κορινού, Πιερίων, Ελαφίνας και Πέτρας.

-Εξασφαλίσαμε πίστωση 218.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την ολοκλήρωση του έργου Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδού προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη θέση Προσήλιο στο Ελατοχώρι, το οποίο και επαναδημοπρατήθηκε απομακρύνοντας έτσι τον ορατό κίνδυνο απένταξης του έργου και την υποχρέωση επιστροφής από τον Δήμο μας του ποσού.

Σε φάση υλοποίησης είναι η αποκατάσταση στρώσεων οδοστρωσίας της αγροτικής οδού στη θέση ”Πλιτσκό -Προσήλιο”της Κοινότητας Ελατοχωρίου στη Δημοτική Ενότητα Πιερίων του Δήμου Κατερίνης.

-Η ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής σύμβασης για το έργο κατασκευής του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου Κορινού-Παραλίας Κορινού προϋπολογισμού 98.500 είναι στην τελική ευθεία.

-Ένα χρόνιο και με πολλά εμπόδια ζήτημα, αυτό του Πρότυπου οικισμού «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» στον Κορινό. Ξεκινήσαμε τη σύσταση προσωρινής διοίκησης στο Δ.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, με σκοπό την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ των οικοπέδων καθώς είναι συνεχείς οι επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία για ανεύρεση λύσης στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Είναι τέλος σε εξέλιξη η διεκδίκηση πόρων και περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιάδας.

Επιπλέον, υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις:

-Ασφαλτοστρώσεις για τη «Βελτίωση υφιστάμενων οδικών υποδομών στο Σβορώνο, Περίσταση, Καλλιθέα, καθώς και σε Κάτω Αγιάννη, Λόφο, Ράχη & Άγιο Δημήτριο. Το έργο ύψους συνολικά ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

–Στεγανοποίηση των Λιμνοδεξαμενών Ελάφου και Παλαιού Κεραμιδίου που εξασφαλίζουν πλήρη αποκατάσταση – προστασία των λιμνοδεξαμενών, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ωφέλιμος όγκος ταμίευσης ύδατος.

-Παρεμβάσεις κατασκευής του έργου με τίτλο: «Βελτίωση μέτρων ασφαλείας σε δημοτικές αρδευτικές υποδομές της Δημοτικής Ενότητας Ελαφίνας». Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις αφορούν τις Τοπικές Κοινότητες Αρωνά, Ελάφου, Καταλωνίων, Εξοχής, Λαγοράχης, Μοσχοποτάμου, Παλαιού Κεραμιδίου, Τριλόφου, καθώς και τον οικισμό Μελιαδίου.

Προχωρήσαμε σε:

–Διάνοιξη οδών στον οικισμό «Γρέβενη» της Δημοτικής Κοινότητας Καλλιθέας.

–Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας σε Περίσταση, Μοσχοχώρι, Κάτω Μηλιά, Μοσχοπόταμο, Ελατοχώρι, Κορινό, Νέα Τραπεζούντα, Καλλιθέα, Τρίλοφο και Νεοκαισάρεια.

–Τοιχίο αντιπλημμυρικής θωράκισης στις εργατικές κατοικίες Παλαιού Κεραμιδίου.

-Εργασίες ασφαλτόστρωσης στον Σβορώνο.

-Αποκατάσταση οδοστρώματος για την ασφαλή διέλευση γέφυρας στη Γανόχωρα.

–Κατεδάφιση επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτισμάτων στην ακτογραμμή Ολυμπιακής Ακτής και της Παραλίας.

-Ανάπλαση της πλατείας Μοσχοποτάμου.

–Ανακαίνιση στα Κοινοτικά καταστήματα Περίστασης και Καλλιθέας.

–Εργασίες αναβάθμισης της καθημερινότητας σε Τρίλοφο, Νεοκαισάρεια και Σβορώνο

–Εφαρμογή εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Μεσαίας Μηλιάς καθώς και στον καθορισμό ρυμοτομίας του Ελατοχωρίου.

Επίσης υλοποιήθηκαν:

-Εργασίες αποκατάστασης -καθαρισμού διέλευσης ρεμάτων ΔΕ Ελαφίνας, Κορινού, Παραλίας.

–Κατασκευή ταφικών τετραγώνων στην Δ.Ε. Παραλίας και Δ.Ε Κατερίνης.

-Επισκευάστηκε και επαναλειτούργησε το σιντριβάνι στην πλατεία Δημαρχείου του Κορινού.

-Κατασκευή-Διαμόρφωση πεζοδρομίων στην ΤΚ Βρίας.

ΔΕΥΑΚ

Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών η δημιουργία νέων υποδομών και η συντήρηση των υφιστάμενων αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα για τη ΔΕΥΑ Κατερίνης. Πρώτα από όλα, έπρεπε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά της. Αυτό το πετύχαμε με την εξόφληση του υπέρογκου χρέους των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ, που παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή το 2019.

Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να σχεδιάσουμε νέα έργα και να καταθέσουμε νέες προτάσεις προς χρηματοδότηση, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και είναι σε φάση υλοποίησης. Παράλληλα, επικεντρώσαμε στην καλή λειτουργία του βιολογικού σταθμού, αφού κεντρικός στόχος αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Στην τελική ευθεία οδεύει το έργο «Αγωγοί μεταφοράς νερού πόλης Κατερίνης». Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής, ύψους 2.782.258,00 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Το έργο θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και θα επιλύσει οριστικά προβλήματα που σχετίζονται με την απρόσκοπτη παροχή νερού σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης και ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

-Εξασφαλίσαμε από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» την ένταξη του έργου: «Αποχέτευση όμβριων Παραλίας» προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

-Εξασφαλίσαμε (μέσω της ΔΕΥΑΚ), από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Κορινού, με προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον Κορινό. Το έργο ήταν «απαίτηση» πολλών ετών των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ταλαιπωρούνταν από διακοπές στην υδροδότηση, ιδιαίτερα τους μήνες της τουριστικής περιόδου.

-Παράλληλα, εξασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», 702.000 ευρώ για την κατασκευή αγωγού ύδρευσης στα Φωτεινά. Η ολοκλήρωση του έργου και η αντικατάσταση του δικτύου διασφαλίζει την ομαλή ροή υδροδότησης, καθώς το υφιστάμενο δίκτυο, λόγω παλαιότητας, παρουσιάζει συχνές βλάβες.

Το προηγούμενο διάστημα, ολοκληρώθηκε:

-Η κατασκευή αγωγού συνολικού μήκους 3χλμ για την μεταφορά πόσιμου νερού από τη νέα υδρευτική γεώτρηση του Άνω Αγίου Ιωάννη προς την νέα υδρευτική δεξαμενή του Άνω Αγίου Ιωάννη, καθώς και η κατασκευή δικτύου ακαθάρτων υπό πίεση, ενώ συνδέσαμε τα beach bars της Παραλίας Κατερίνης με το Βιολογικό.

-Τα τοπικά δίκτυα ομβρίων των σχολικών μονάδων στις οδούς: Οδυσσέα Ελύτη (Αγ. Άννα), Εκκλησίας Τιμίου Σταυρού, Ιμέρας και Μιλήτου και στις επεκτάσεις δικτύων ομβρίων στην οδό Ιερομονάχου, επέκταση Πλάτωνος, Μαυρογένους και Θαλή.

-Παράλληλα, ακόμη 6 έργα είναι σε εξέλιξη και σε φάση ολοκλήρωσης, όπως χλωριομετρήσεις και Εργαστηριακές Αναλύσεις για τον έλεγχο του πόσιμου νερού στο Δήμο Κατερίνης, η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών ύδρευσης της Κατερίνης και της Παραλίας» (1.209.666,10 ευρώ ), η σύνταξη Γενικού Σχεδίου ύδρευσης (Master Plan), η υλοποίηση Σχεδίου Ασφαλείας Νερού Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης.

-Επιπλέον, με τεκμηριωμένα αιτήματα πετύχαμε επιχορήγηση 378.333 ευρώ για την εκτέλεση εργασιών αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας.

-Κατασκευάσαμε – μετά από σχετικό μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΥΑΚ και Π.Ε. Πιερίας- υδρογέωτρηση στην ΤΚ Τριλόφου, επιλύοντας χρόνια προβλήματα ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή.

-Υλοποιήσαμε το έργο κατασκευής αγωγού ύδρευσης στην Τ.Κ. Π.Κεραμιδίου. Ο αγωγός κατασκευάζεται από τη ΔΕΥΑ Κατερίνης, για τη μεταφορά νερού από την υδρογεώτρηση της περιοχής, στη νέα δεξαμενή που έχει κατασκευάσει η Επιχείρηση.

ΔΗΠΑΚ – Βελτίωση υποδομών, δημιουργία νέων

Για πρώτη φορά, στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Δημαρχείου, δημιουργήθηκε σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία δύο μεγάλων υπαίθριων χώρων στάθμευσης στην Παραλία, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών των δυο περιοχών κατά τους θερινούς μήνες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συντήρηση των δυο υπόγειων χώρων στάθμευσης στην πλατεία Δημαρχείου. Η αποκατάσταση των φθορών που προκλήθηκαν από τη χρόνια αδιαφορία συντήρησης των δύο χώρων, αλλά και από βαριές κατασκευές που τοποθετήθηκαν στην επιφάνειά τους είναι συνεχείς. Ανάλογες ήταν οι φθορές και στα καταστήματα που εκμισθώνει η Επιχείρηση. Η απομάκρυνση των παρτεριών και η στεγανοποίηση του σιντριβανιού στην πλατεία, βοηθούν στην ορθή αντιμετώπιση της εισροής υδάτων στα δύο πάρκινγκ. Αντίστοιχα, απαραίτητη για την αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων ήταν και η απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών στον θερινό κινηματογράφο. Κατασκευές που έγιναν χωρίς μελέτη και επιβάρυναν τη «φέρουσα ικανότητα» του κτιρίου.

Η εξασφάλιση όλων των προβλεπόμενων αδειών για την ασφαλή λειτουργία των δύο χώρων στάθμευσης, καθώς και των χώρων εργασίας των εργαζομένων έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφού προηγήθηκαν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την πυρασφάλεια,

Πολιτική για το παιδί

Α. Εκπαίδευση – υποδομές

Από το Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα βελτιώνουμε τις σχολικές υποδομές και δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα:

Επικεντρώνουμε στη λύση ενός προβλήματος δεκαετιών που ταλαιπωρεί μαθητές και εκπαιδευτικούς στο 2ο – 5ο Λύκειο.

Υποβάλαμε αίτημα προς το Υπουργείο Υποδομών και διεκδικούμε έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για την επίλυση των σοβαρών κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το 2ο και 5ο ΓΕΛ Κατερίνης. Η εκτεταμένη επισκευή του συγκροτήματος που στεγάζει τα δύο Λύκεια, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αφού προηγηθεί καθαίρεση της υπάρχουσας στέγης, περιλαμβάνει εργασίες ανακατασκευής – ξύλινης κεραμοσκεπής και αποκατάστασης των έντονων φθορών στο κτίριο. Εάν οι παρεμβάσεις είχαν γίνει στο αρχικό στάδιο και το συγκρότημα δεν είχε εγκαταλειφθεί στη μοίρα του, σήμερα δεν θα απαιτούνταν ούτε παρέμβαση εκατομμυρίων, ούτε η εικόνα του σχολείου θα ήταν αυτή.

-Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 433.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών και υλοποίησης μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες

– Αναθέσαμε για την ανέγερση (μέσω ΣΔΙΤ) του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, την εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις ΚΤΥΠ ΑΕ για την απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου του έργου.

Επιπλέον έγιναν:

-Αποκατάσταση – ασφαλτόστρωση αύλειου χώρου 5ου Γυμνασίου

-Αποκατάσταση επικινδυνότητας οροφής και αντικατάσταση υδρορροών στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

-Νέο λεβητοστάσιο στο 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο

-Στεγάνωση στο συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ και πιο συγκεκριμένα στο ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο, καθώς και στον χώρο όπου στεγάζονται τα εργαστήρια του 1ου ΕΠΑΛ.

– Εργασίες Αποκατάστασης Σχολικού Συγκροτήματος της Κάτω Μηλιάς Πιερίας Προϋπολογισμού: 50.000,00€.

– Εκτεταμένη παρέμβαση στον αύλειο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου, ο οποίος ασφαλτοστρώθηκε εξ ολοκλήρου, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

-Τοποθέτηση 8 νέων μπασκετών σε 4 σχολεία του Δήμου. Οι νέες μπασκέτες, οι οποίες πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας, τοποθετήθηκαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και στα δημοτικά σχολεία Περίστασης, Παραλίας και Ράχης. Σταδιακά, αντικαθιστούμε τις μπασκέτες σε σχολικά συγκροτήματα και δημοτικούς αθλητικούς χώρους, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια μαθητών και αθλητών.

-Κατασκευάστηκε στέγαστρο και έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες στην υπόγεια διάβαση στο ύψος του Δημοτικού Σχολείου της Περίστασης, για την ασφαλή πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών.

-Για την πρόσβαση μαθητών ή και εκπαιδευτικών που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα στα σχολεία μας, εξασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» 253.000 ευρώ, για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής.

Για την ασφαλή πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολικά συγκροτήματα υλοποιήσαμε:

-Ανάπλαση πεζοδρομίων στο 15ο Δημοτικό Σχολείο για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών.

-Παρεμβάσεις ανάπλασης πέριξ του 17ου Δημοτικού Σχολείου και του Ιερού Ναού Αγίας Άννης.

-Στην Επέκταση των Ευαγγελικών, παρεμβάσεις ανάπλασης στο 10ο Δημοτικό Σχολείο και κοντά στο 3ο Γυμνάσιο Κατερίνης.

-Κατασκευάστηκαν και ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι, πέριξ του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Β. Παιδικές χαρές

Η ασφάλεια των χώρων παιχνιδιού για τα παιδιά, αποτελεί σταθερή προτεραιότητα με τη δημιουργία παιδικών χαρών οι οποίες πληρούν όλα τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού:

Τοποθετείται εξοπλισμός για την αναβάθμισή τους με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Η παιδική χαρά, στην περιοχή Αναθεώρησης Βατάν, έγινε η πρώτη στην οποία χορηγήθηκε το ειδικό σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας παιδικής χαράς από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρότυπες, ασφαλείς και σύγχρονες παιδικές χαρές, ολοκληρώθηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Κατερίνης και ήδη δόθηκαν προς χρήση στα παιδιά μας. Με Φορέα χρηματοδότησης το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία νέων παιδικών χαρών.

Ειδικότερα, οι χώροι του Δήμου Κατερίνης, στους οποίους υλοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις αφορούν:

–Νέα παιδική χαρά, στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης, με δυνατότητα φιλοξενίας και παιδιών ΑΜΕΑ

–Νέα παιδική χαρά στο χώρο της Πλατείας Μακεδονίας (ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ), επίσης με δυνατότητα φιλοξενίας και παιδιών ΑΜΕΑ

–Αναβάθμιση υφιστάμενης παιδική χαράς στο χώρο της Πλατείας Μακεδονίας (ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ)

–Αναβάθμιση υφιστάμενης παιδική χαράς στο Πάρκο Καταφυγιωτών.

Η παράδοση των συγκεκριμένων παιδικών χαρών αποτελεί ορόσημο στον εκτεταμένο κύκλο παρεμβάσεων στις παιδικές χαρές, τις οποίες υλοποιεί ο δήμος Κατερίνης, καθώς σύντομα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης στο σύνολο των παιδικών χαρών.

Γ. Παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί

Επικεντρώσαμε στην αναβάθμιση και στελέχωση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

-Εκδόθηκαν νέες άδειες λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, οι οποίοι ανακαινίστηκαν μέσω χρηματοδότησης, ύψους 200.000 ευρώ, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στόχος ήταν και παραμένει η φιλοξενία όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών και βρεφών, ώστε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των εργαζόμενων γονέων και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην κοινωνικοποίηση και πρόοδο των παιδιών, μέσα από εγκεκριμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Με βήμα ταχύ η έκδοση οικοδομικών αδειών στην Υπηρεσία Δόμησης

Στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κατερίνης απλουστεύουμε τις διαδικασίες και εργαζόμαστε καθημερινά με τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Δήμου μας, για την ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών. Στα θετικά μάλιστα παραδείγματα ταχείας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών στην έκδοση οικοδομικών αδειών ανά την Ελλάδα, συγκαταλέγεται η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κατερίνης, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας, η έγκριτη εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο η υπηρεσία Τ.Δ.Ε.Κ. του Δήμου Κατερίνης και συγκεκριμένα το τμήμα Δόμησης & Ελέγχου Πολεοδομικών Κατασκευών, έχει διεκπεραιώσει 2043 οικοδομικές άδειες μαζί με τις αναθεωρήσεις και τις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας, με τους μεταγενέστερους ελέγχους αυτών.

Επίσης, έχει εκδώσει 264 ηλεκτροδοτήσεις κτιρίων και έχει ασχοληθεί με 143 καταγγελίες αυθαίρετων κατασκευών.

Σε ό, τι αφορά το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών, έχουν ελεγχθεί 33 διορθωτικές πράξεις, έχουν εκδοθεί 310 χρήσεις γης, καθώς και 5 καθορισμοί ρυμοτομίας.

Τέλος, έχουν γίνει 50 Γενικές αιτήσεις.

Επίσης, οι υπηρεσίες της αντιδημαρχίας δόμησης:

•Εκπόνησαν Μελέτη σχετικά με την αναθεώρηση χρήσεων γης και εναρμόνιση εγκεκριμένου σχεδίου με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Κατερίνης.

•Προχώρησαν στην εφαρμογή εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Μεσαίας Μηλιάς καθώς και στον καθορισμό ρυμοτομίας του Ελατοχωρίου.

•Εκπόνησαν κυκλοφοριακή μελέτη για χωροθέτηση ποδηλατοδρόμου.

•Εκπόνησαν σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

-Αναμένεται η ένταξη στα προς χρηματοδότηση Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του συνόλου της παραλιακής ζώνης του Δήμου Κατερίνης (πρώην Δήμοι: Κορινού, Παραλίας και Κατερίνης).

Δήμος με ανθρώπινο πρόσωπο

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Απλώνοντας δίχτυ κοινωνικής πολιτικής & πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πολύτιμες υπηρεσίες σε χιλιάδες άτομα έχουν παρασχεθεί στην έως σήμερα λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Κατερίνης, το οποίο δημιουργήσαμε και στελεχώσαμε στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου.

ΤΕΒΑ

Εξασφαλίσαμε πρόσθετη χρηματοδότηση, για τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος ΤΕΒΑ, για την προμήθεια και διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, σε ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ουσιαστική είναι κάθε χρόνο η συνδρομή μας στα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

ΔΗΚΕΔΗΚ

Μέσω της ΔΗΚΕΔΗΚ, στα Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ΚΗΦΗ (Σιδηροδρομικός Σταθμός), στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, ενισχύσαμε τον εξοπλισμό και τις υποδομές τους και αναβαθμίσαμε ουσιαστικά τις εγκαταστάσεις τους. Επιπλέον, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σειρά δράσεων και ενεργειών εξωστρέφειας, με γνώμονα πάντα μια συμπεριληπτική κοινωνία.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μέσω του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», στα αιτήματα εξυπηρέτησης των δημοτών για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής κατ’ οίκον ειδών πρώτης ανάγκης ανταποκριθήκαμε καθημερινά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με έμφαση στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

ΚΑΠΗ

Διαμορφώνουμε καθημερινά ένα κοινωνικό πλαίσιο, όπου η μακροβιότητα συνυφαίνεται με την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό και στο μέτρο που η υγειονομική κρίση το επιτρέπει δίνουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας, μέσα από τη λειτουργία των δομών μας, όπως π.χ. τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), να αναζητούν δημιουργική διέξοδο και επικοινωνία.

Παράλληλα, με δράσεις ενημέρωσης για θέματα υγείας, εκδηλώσεις που «εμπλέκουν» τις ηλικιακές ομάδες και αυξάνουν το επίπεδο αλληλοκατανόησης μεταξύ τους, με προληπτικές δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, αποδεικνύουμε διαρκώς και στην πράξη, την ευαισθησία και τη μέριμνά μας, για έναν Δήμο πρόνοιας και προόδου. Για έναν Δήμο, όπου η σχέση και συνεργασία μας με τους ηλικιωμένους έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά.

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών

Στον Δήμο Κατερίνης λειτουργούμε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, το οποίο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, καθώς και γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, δηλώσαμε δυναμικά παρών στη διαδραστική καμπάνια κατά των Γυναικοκτονιών, που οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο την νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Συμπαραστάτη του δημότη, εξέλεξε για πρώτη φορά – από την θέσπιση του θεσμού το 2010 – το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης. Στα καθήκοντα του Συμπαραστάτη είναι και η ετήσια έκθεση στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες σε σχέση με τις υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και η κατάθεση ειδικών προτάσεων για την επίλυση θεμάτων εξυπηρέτησης των πολιτών.

Μνημόνιο συνεργασίας με τους Γιατρούς του Κόσμου

Προωθούμε την ανάπτυξη καινοτόμων κοινωνικών δράσεων για την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, πολιτισμού, υγείας, προαγωγής υγείας συνυπογράψαμε με την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία».

ΡΟΜΑ

Κοιτάμε μπροστά για μία Κατερίνη με κοινωνικό πρόσημο όπως αποδεικνύει και το σημαντικό έργο που στηρίζουμε και υλοποιούμε κατά προτεραιότητα για τους Ρομά, σε διαρκή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Φτώχειας. Ένα έργο που εξήρε σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στον οικισμό των Ρομά και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Με μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες της Κατερίνης, πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την υποστήριξη πληγέντων από φυσικές καταστροφές σε περιοχές της χώρας μας, καθώς και του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ – ψηλά στις προτεραιότητές μας

Μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο κοινωνικής προστασίας, μέσω έργων και δράσεων με κοινωνικό πρόσημο, με έμφαση στα δικαιώματα των ΑμεΑ, ο Δήμος Κατερίνης αποδεικνύει καθημερινά ότι με σεβασμό στους συνανθρώπους μας, που συμβιώνουν με την αναπηρία προωθεί τη βελτίωση των συνθηκών και των ίσων ευκαιριών, για την ένταξη των ΑμεΑ, στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Πιο συγκεκριμένα:
Τοποθετήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες πέντε SEATRACK στην θαλάσσια ακτογραμμή του Δήμου Κατερίνης. Με τη συμμετοχή 60 και πλέον εθελοντών καλύπτονται όλες οι βάρδιες καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης έγινε προσβάσιμη για όλους, καθώς σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. αίθουσα εκδηλώσεων α’ ορόφου), που σχετίζονται με πολιτιστικές δραστηριότητες, εξασφαλίζει η τοποθέτηση ανελκυστήρα, ένα διαχρονικό αίτημα που ικανοποιήθηκε κατόπιν δωρεάς του ομογενή – συμπατριώτη μας, Απόστολου Μαστορίδη.
Ο Δήμος μας προχώρησε στην δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού που προβάλλει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες του Δήμου.
Η κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά, το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου Κατερίνης αποτυπώθηκε – μεταξύ άλλων – στη δημιουργία δεύτερης δομής ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των παιδιών, εξυπηρετώντας 50 παιδιά/εφήβους/άτομα με αναπηρίες. Τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στελεχώθηκαν μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ με επιπλέον, μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ καθιερώθηκε η 6ωρη απασχόληση για το εκπαιδευτικό προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να εναρμονιστούν οι συνθήκες εργασίας τους με αυτές των υπολοίπων εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, η ΔΗΚΕΔΗΚ προμηθεύτηκε νέο εξοπλισμό (10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές για παιδιά με αναπηρία και ένα αναβατόριο πισίνας), καθώς και σύγχρονο λεωφορείο 12 θέσεων για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες.
•Με στόχο η πόλη της Κατερίνης, να καταστεί προσβάσιμη, φιλική και χωρίς διακρίσεις για όλους τους δημότες και τους επισκέπτες της, ο Δήμος τοποθέτησε φωτεινούς σηματοδότες, τα λεγόμενα «έξυπνα φανάρια», για την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με προβλήματα όρασης – ακοής, καθώς και για άτομα τρίτης ηλικίας, σε κόμβους σηματοδότησης στον κεντρικό ιστό της πόλης.

Επιπλέον:

• Διεκδικούμε 11,5 εκ. ευρώ με πρόταση που καταθέσαμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για το έργο με τίτλο «Μελέτη, Ανέγερση κτιρίου και προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ».

•Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης ΑΜΕΑ σε δημοτική έκταση του Δήμου Κατερίνης.

•Μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο πρόεδρος της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των ατόμων με Αναπηρίες Ν. Πιερίας, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στη διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Κατερίνης.

Παράλληλα, με την στήριξη του Δήμου Κατερίνης πραγματοποιήθηκαν τρεις ενδιαφέρουσες δράσεις σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Ν.Πιερίας «Στηρίζω».

Οι δράσεις αυτές αφορούσαν:

α) Κινητική Αναπηρία και Τυφλότητα.

β) Μη Λεκτική Επικοινωνία.

γ) Αυτισμό και Αισθητηριακές Ευαισθησίες.

Τέλος, υπηρεσίες και δομές όπως: Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια Στο Σπίτι, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Κατερίνης, ΔΗΚΕΔΗΚ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κατερίνης) στην οποία ανήκουν τα Κ.Δ.Α.Π.- ΜΕΑ, επικεντρώνουν το έργο τους στη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά εγγράφηκε ποσό 180.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου για τη χρηματοδότηση της ΔΗΚΕΔΗΚ για το 1ο έτος της νέας διοίκησης και 244.000 για το 2ο έτος κ.ο.κ. Επίσης, δρομολογήθηκε η έκδοση νέων αδειών λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, οι οποίοι και ανακαινίστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, κατά τη διάρκεια εγγραφών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ., τοποθετήθηκε το σύνολο των ωφελούμενων παιδιών στις δομές της, ενώ εγκρίθηκε η πρόταση της ΔΗΚΕΔΗΚ προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με το συνολικό προϋπολογισμό των 16.500€ για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και άτομα με αναπηρίες.

Τέλος έγιναν:

-Ράμπες ΑΜΕΑ και κατασκευή πεζοδρομίων για την ασφαλή πρόσβαση μαθητών στις σχολικές μονάδες του Δήμου Κατερίνης.

-Κατασκευή ανελκυστήρα στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 1ο ΓΕΛ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μαθητών με κινητικά προβλήματα.

-Χώροι Υγιεινής ΑΜΕΑ στο 4ο Γυμνάσιο.

-Στην εγκεκριμένη πρότασή μας για τη Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων περιλαμβάνεται και η προμήθεια τριών ποδηλάτων για ΑΜΕΑ.

Δράσεις κοινωνικής προστασίας & αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας:

Συνεχείς απολυμάνεις κοινόχρηστων χώρων, σχολείων και δημόσιων κτιρίων

Ο Δήμος Κατερίνης στο πλευρό των ευπαθών ομάδων:

Βοήθεια στο σπίτι για τους ηλικιωμένους – ανήμπορους συνδημότες

Διανομή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες

Εθελοντική αιμοδοσία

Συνδρομή στην τηλεκπαίδευση των μαθητών Ρομά

Φροντίδα για τα αδέσποτα

Κινητοποίηση μαθητικής κοινότητας για ευαισθητοποίηση πολιτών

Συνεχής & υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία μέσω της εφαρμογής novoville & όλων των social media του Δήμου.

Δήμος, στη διάθεση του πολίτη

NOVOVILLE

Ο δήμος μας έκανε καθοριστικά βήματα για να φέρει πιο κοντά το δημότη στις υπηρεσίες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφαρμογή NOVOVILLE που ξεπέρασε τους 5.000 μοναδικούς χρήστες. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της εφαρμογής επιλύθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 6594 αιτήματα. Από αυτά 3.933 έχουν επιλυθεί, 1.508 είναι σε εξέλιξη, ενώ εκκρεμούν 1.048.

Ο Δήμος Κατερίνης στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό εξασφάλισε 2,3 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα SMART CITIES, ενώ παρέχει τη δυνατότητα για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε 10 πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

ΚΕΠ

Σε νέες – σύγχρονες εγκαταστάσεις επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 51 στην Κατερίνη μεταφέραμε το ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Δήμου Κατερίνης). Η μετεγκατάσταση του ΚΕΠ (από το ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου) σε νέο σύγχρονο χώρο κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά την ένταξή του στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Δικυβέρνησης «myKEPlive», μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στο χώρο.

Με τον εκσυγχρονισμό του ΚΕΠ του Δήμου Κατερίνης είναι γεγονός «τα ψηφιακά ραντεβού» μέσω του myKEPlive.gov.gr., αφού παρέχεται η δυνατότητα στα Κέντρα να διεκπεραιώνουν και μέσω βιντεοκλήσης διαδικασίες υψηλής ζήτησης για τέσσερις κατηγορίες υπηρεσιών όπως: «Πληροφόρηση – Αίτηση», «Εξυπηρέτηση από το δήμο σας», «Εξυπηρέτηση πολιτών με Αναπηρία» και «Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις».

Βοηθός & υποστηρικτής του πολίτη η Δημοτική Αστυνομία

Η Δημοτική Αστυνομία είναι ένας σημαντικός θεσμός που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της πόλης. Το κτίριο όπου στεγάζονταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο, εξοπλισμένο και ασφαλή χώρο φιλοξενίας των υπηρεσιών της δημοτικής αστυνομίας.

Ειδικότερα, διενεργεί πολλαπλούς ελέγχους κοινόχρηστων χώρων σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με περιπολίες συμβάλλει όπου κρίνεται απαραίτητο σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις συνεργαζόμενη με την Τροχαία π.χ. στον κυκλοφοριακό φόρτο των εορτών, καθώς και καθημερινά με άλλες υπηρεσίες του Δήμου (Τεχνική Υπηρεσία, Καθαριότητα, Τμήμα Πρασίνου κ.λ.π.). Τέλος, καθοριστική είναι η συνδρομή της στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια των rapid test, στην περιοχή της Ανδρομάχης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, έλαβαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τον κατάλληλο εξοπλισμό (υπηρεσιακά παντελόνια και μπότες), ενώ τακτοποιήθηκαν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τρίτους.

Για την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας της Δημοτικής Αστυνομίας, η ΔΗΠΑΚ προχώρησε στη δωρεά καινούργιων δικύκλων περιπολίας.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Στην καθαριότητα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο, πετυχαίνοντας να ανταπεξέλθουμε σε ικανοποιητικό βαθμό στις ανάγκες των δημοτών, ενώ επικεντρώσαμε στην οργάνωση της υπηρεσίας.

Η επέκταση της διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, με την τοποθέτηση των κάδων για τα υποδήματα και ενδύματα, καθώς και ειδικών κάδων, τους γνωστούς κώδωνες, για τη συλλογή γυαλιού μείωσαν τον όγκο των απορριμμάτων που κατευθύνονται στο ΧΥΤΑ. Πέρα από το όφελος για το περιβάλλον είχαμε και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Με 1.164.321,88 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, η πρότασή μας, για τη δημιουργία συνολικά 16 γωνιών ανακύκλωσης, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την εξοικονόμηση πόρων.

Έγιναν σημαντικά βήματα στην επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης στην Καλλιθέα, όπου τοποθετήθηκαν 22 νέοι μπλέ κάδοι.

Δώσαμε έμφαση στη συντήρηση του στόλου των οχημάτων και τον ανανεώνουμε με την εξασφάλιση 5 νέων απορριμματοφόρων από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».

Εκτεταμένη αντικατάσταση των παλαιών επιδαπέδιων δοχείων απορριμμάτων, στον πεζόδρομο, σε πλατείες και στο παραλιακό μέτωπο. Τοποθέτηση ειδικών πλαισίων σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε Ιερούς Ναούς για την μείωση της αφισορύπανσης και της ρύπανσης σε στύλους της ΔΕΗ.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του δημοτικού γκαράζ. Αρχικά ανακατασκευάστηκε ο χώρος εργασίας των υπαλλήλων διαχείρισης καυσίμων, τακτοποιήθηκαν οι αποθήκες κάνοντας εφικτή την ορθή διαχείριση του υλικού. Παρεμβάσεις έγιναν ακόμη και στον αύλειο χώρο των δημοτικών γκαράζ, όπου απομακρύνθηκαν μπάζα και υλικά που ούτως ή άλλως είχαν αχρηστευτεί από την εγκατάλειψη. Ο χώρος «απελευθερώθηκε» και τοποθετήθηκαν κοντέινερ για τη φύλαξη υλικών του δήμου.

Δρομολογήσαμε ένα ευρύ πρόγραμμα καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων που είχαν μετατραπεί σε μπαζότοπους ή και σκουπιδότοπους. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο παραλιακό μέτωπο, όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες απομακρύνθηκαν εγκαταλελειμμένες κατασκευές που είχαν μετατρέψει την περιοχή σε εστίες μόλυνσης.

Ευρύς καθαρισμός έγινε και στην περιοχή του Πέλεκα, όπου συνεργεία μας, αποκατέστησαν τον χώρο, απομακρύνοντας τόνους μπαζών και σκουπιδιών. Παράλληλα, οι έλεγχοι στην περιοχή είναι εντατικοί και ήδη αποδίδουν, αφού εντοπίστηκαν ασυνείδητοι να ρυπαίνουν, στους οποίους επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

– Καθαρίστηκε, σημαντικό τμήμα πίσω από την εμποροπανήγυρη όπου επί σειρά ετών συσσωρεύονταν κομμένα κλαδιά, τα οποία, αφού θρυμματίσθηκαν μεταφέρθηκαν με 300 δρομολόγια φορτηγών για λίπανση σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ αντίστοιχες επιχειρήσεις καθαρισμού έγιναν στον «Αθλητικό Πυρήνα» στην περιοχή Ευαγγελικών, σε κοινόχρηστους χώρους του Α’ ΔΑΚ, και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό της περιοχής Βατάν κ.α.

-Δημιουργήθηκαν 10 σημεία συλλογής τηγανέλαιων στην Κατερίνη, στο πλαίσιο του προγράμματος για την περιβαλλοντική διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τη λειτουργία της Πλατφόρμας SMARTREC, που υλοποιεί ο Δήμος, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

-Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, ύψους 400.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΡΑΣΙΝΟ

Δύο σπουδαίες διακρίσεις πέτυχε ο δήμος Κατερίνης, μέσα από τα οποίες επιβραβεύονται οι καλές πρακτικές που υλοποιεί για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Δήμος Κατερίνης στο πλαίσιο του «Environmental Awards 2022» απέσπασε Χρυσό Βραβείο Κυκλικής Οικονομίας (ανακύκλωση υποδημάτων-ενδυμάτων, διαχείριση τηγανέλαιων και βιομάζας, πρόγραμμα Biowaste κ.α.) και Ασημένιο στην κατηγορία «Εφαρμογή καλών πρακτικών προστασίας περιβάλλοντος» (πρόγραμμα αποτύπωσης και ψηφιοποίησης του αστικού πρασίνου στην πόλη).

Γενικότερα, το Αστικό Πράσινο, αποτελεί έναν από τους πυλώνες προτεραιοτήτων για τη διοίκησή μας. Προχωρήσαμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις όπου χρειάστηκε, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων δεν διστάσαμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη κατά όσων ρυπαίνουν και ενδεχομένως υποθηκεύουν τη δημόσια υγεία. Η προσπάθεια είναι συνεχής και τα αποτελέσματά της ήδη είναι ορατά.

Το ενδιαφέρον μας για το πράσινο και το περιβάλλον, αναδεικνύεται με την υποστήριξη πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, με «όχημα» την εφαρμογή του Προγράμματος «Αποτύπωση και ψηφιοποίηση του Αστικού Πρασίνου στην πόλη της Κατερίνης».

Με την ολοκλήρωσή του η Κατερίνη εντάσσεται στον «πυρήνα» των πρώτων Ελληνικών «Πράσινων πόλεων».

Σε άλλες παρεμβάσεις:

– Τοποθετήθηκαν κατασκευές σε στύλους του ΔΕΔΔΗΕ, για την προστασία των πελαργών και την ομαλή ηλεκτροδότηση.

-Επίσης, ενισχύθηκε ο στόλος οχημάτων της υπηρεσίας με τρία ημιφορτηγά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο Πάρκο Κατερίνης. Επιτραπέζιο και επιδαπέδιο σκάκι, τα γήπεδα του πιγκ πογκ, το τεκ μπολ, τα τεράστια παγκάκια, τα τραπέζια πικ νικ, το πρώτο υπαίθριο γυμναστήριο και η νέα παιδική χαρά, άλλαξαν την καθημερινότητα, και δημιούργησαν νέους τρόπους ψυχαγωγίας για τα παιδιά μας και έναν τόπο συνάντησης για τους νέους μας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Mε στόχο την εξωστρέφεια, την ανάδειξη του τουρισμού στην περιοχή, την ανάπτυξη των μεγάλων δυνατοτήτων της επισκεψιμότητας που δεν αξιοποιήθηκαν στο παρελθόν, καθώς δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ανάλογη υποδομή ούτε στελέχη με εμπειρία ή αρχείο σχετικών δραστηριοτήτων, θεσπίσαμε την Αντιδημαρχία Τουρισμού. Παράλληλα, συγκροτήσαμε για πρώτη φορά την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής. Την περίοδο αυτή πετύχαμε:

Αποσπάσαμε από τα ετήσια Βραβεία TOYRISM AWARDS, χρυσή διάκριση για το έργο «Παραλία για όλους στον Δήμο Κατερίνης». Παράλληλα, διοργανώσαμε την εκδήλωση «ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Παραλία για όλους στον Δήμο Κατερίνης» στο πλαίσιο της οποίας, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους, εθελοντές για τη δράση «Γίνε κι εσύ εθελοντής του δήμου για τα SEATRAC».

Τοποθετήσαμε 40 νέα αποδυτήρια λουόμενων από την Ολυμπιακή Ακτή έως τις ακτές Κορινού, ενώ κατασκευάστηκε ένα καλαίσθητο, αλλά κυρίως ασφαλές γεφυράκι στην Παραλία Κατερίνης.

Εντάξαμε την Κατερίνη, στο δίκτυο των 50 ευρωπαϊκών πόλεων που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Smart Tourism Destinations, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες τουρισμού και φιλοξενίας μέσω τεχνολογικής καινοτομίας.

Συμμετείχαμε στην 36η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA στην Θεσσαλονίκη, όπου έγινε προβολή των ακτών του Δήμου Κατερίνης και της ενισχυμένης προσβασιμότητάς τους από τους επισκέπτες με αναπηρία.

Την πολυδιάστατη γαστρονομική ταυτότητα της Ορεινής Κατερίνης, ένα Μοναδικό Ταξίδι Γεύσεων & Εμπειριών φιλοξένησε ο Άγιος Δημήτριος. Ο λόγος για το 1o Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού & του Δάσους, που διοργανώσαμε, το οποίο έδωσε την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα του τόπου μας.

Υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την φωτογραφική ομάδα GR INSTAGRAMERS EVENTS*, το έργο #My_Katerini. Πιο συγκεκριμένα, φιλοξενήσαμε 20 μέλη της ομάδας, στην πόλη της Κατερίνης, οι οποίοι αποτύπωσαν με τον φωτογραφικό τους φακό την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου του δήμου. Επιπλέον, υποδεχτήκαμε την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, για τον εορτασμό των 70 ετών από την ίδρυσή της.

Επίσης, διοργανώσαμε την παρουσίαση των οίνων Κατερίνης στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάσαμε στην Ματέρα της Ιταλίας, την πολιτιστική αυτή πρωτεύουσα Ευρώπης, Οίνους και τοπικά προϊόντα μας.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής προβολής του δήμου, ήταν η μετάβαση στο Βουκουρέστι, με στόχο την παρουσίαση των προορισμών Θεσσαλονίκης και Πιερίας και η διενέργεια συναντήσεων μεταξύ Ελλήνων και Ρουμάνων επιχειρηματιών του Τουρισμού.

Στο πλαίσιο των δράσεων fam trip τουριστικής προβολής του Δήμου Κατερίνης, την πόλη μας επισκέφθηκαν εκπρόσωποι πέντε μεγάλων τουριστικών γραφείων της Ρουμανίας, ενώ τουριστικοί πράκτορες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε μια στοχευμένη δράση ανάδειξης και προβολής του ορεινού τουρισμού του Δήμου Κατερίνης.

Τέλος, συμμετείχαμε σε αποστολή στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση του Οργανισμού Τουρισμού της περιοχής. Απόρροια αυτής της επίσκεψής μας, υπήρξε η διήμερη φιλοξενία στην Κατερίνη, αποστολής Γερμανών Βουλευτών της Καγκελαρίας και επιχειρηματιών, στελεχών της δημιουργικής βιομηχανίας που συνεργάζονται με τον Οργανισμό Τουρισμού του Βερολίνου, με στόχο την προβολή του ορεινού Δήμου Κατερίνης.

Επενδύουμε καθημερινά στον πολιτισμό. Αναβαθμίζουμε τις πολιτιστικές υποδομές.

Εξασφαλίσαμε 1.105.088 ευρώ από το «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για την ολοκλήρωση ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου, χρηματοδότηση που αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό της σκηνής & των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Πολύ σύντομα το έργο αυτό, που ταλάνισε την τοπική κοινωνία θα αποδοθεί στους δημότες, στους ανθρώπους του πολιτισμού του τόπου μας.

Με χιλιάδες δημότες και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, άτομα όλων των ηλικιών, ρυθμούς, γεύσεις και χρώματα πλημμύρισε το δημοτικό πάρκο, στην ανοιξιάτικη γιορτή που δημιουργήσαμε, στο 1ο Φεστιβάλ πάρκου. Με μία αγκαλιά εθελοντών, με ποικίλες δωρεάν δράσεις, με εκδηλώσεις που καλύπτουν κάθε γούστο, με ρυθμούς, τραγούδι και χορό, με γεύσεις και αρώματα, η γιορτή της Άνοιξης και ειδικά το πάρκο δεινοσαύρων, κέρδισαν τις εντυπώσεις και ανανέωσαν το ραντεβού, για τη νέα χρονιά.

Παράλληλα, διοργανώσαμε – μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού – τα «Αικατερίνεια», το «πολιτιστικό καλοκαίρι», όπου δώσαμε βήμα έκφρασης στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, ενώ σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη Κατερίνης πραγματοποιήσαμε με μεγάλη αποδοχή το «ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ – ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ». Επιπλέον, υποστηρίξαμε τις «ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΩΝ», της Εστίας Πιερίδων Μουσών.

«200 χρόνια από τη Μάχη της Μηλιάς και την ανατίναξη του Πύργου των Λαζαίων». Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε την ιστορική επέτειο και για πρώτη φορά την εντάξαμε στο επίσημο πρόγραμμα των θεσμοθετημένων εκδηλώσεών μας.

Υλοποιήσαμε σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση και αισθητική ανάδειξη των μνημείων α) για τα θύματα κατοχής στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και β)για την απελευθέρωση της πόλης στον Σβορώνο.

Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», ενώ σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Πιερίας “Ο Αγ. Φιλάρετος” διοργανώσαμε την 1η Γιορτή Μελιού.

Στηρίξαμε έμπρακτα, οικονομικά και με κάθε θεμιτό μέσο και φέτος κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Ολύμπου, καθώς και όσες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων πραγματοποιήθηκαν και αιτήθηκαν τη συνδρομή μας.

Με ένα φωτεινό εορταστικό διάκοσμο στην πόλη και σε όλες τις κοινότητες, ο Δήμος Κατερίνης υποδέχτηκε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης διαμόρφωσαν ένα διαφορετικό εορταστικό κλίμα και πλαίσιο για όλους, το οποίο υποστηρίξαμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Πνευματικό Κέντρο/Δημοτικές Βιβλιοθήκες & Αστική Σχολή

Δημιουργήσαμε Δημοτικό Αναγνωστήριο σε αίθουσα η οποία παρέμενε κλειστή εδώ και 30 χρόνια, καθώς και την 1η Μουσική Δανειστική Βιβλιοθήκη με 5000 δίσκους βινυλίου. Η κ. Νένα Μειμάρη «αγκάλιασε» τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης και ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της αποφασίσαμε να δώσουμε το όνομα του αείμνηστου Ιγνάτιου Μειμάρη, στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης μας.

Επίσης, ευχαριστίες εκφράζουμε προς τον αντιναύαρχο εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού Σπυρίδωνα Περβαινά, για τη δωρεά 2.000 δίσκων βινυλλίου, που προστέθηκαν στη συλλογή μας.

Οι εξωτερικοί χώροι του Συνεδριακού Κέντρου «είδαν» να γίνεται η μεγαλύτερη ανακαίνιση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν και στους εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται για εργασίες αποκατάστασης, επισκευής – αναμόρφωσης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, που σίγουρα είχε ανάγκη το σύνολο των εγκαταστάσεων, καθώς φιλοξενεί τον κύριο όγκο εκδηλώσεων στον Δήμο Κατερίνης (και ευρύτερα) στη διάρκεια κάθε έτους, ενώ παράλληλα στεγάζει τη λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης κ.α. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν επίσης ως εξής: βαφή εξωτερικών τοίχων, βαφή στο εσωτερικό, καθαρισμός και βάψιμο της δυτικής πλευράς του κτιρίου, εκτεταμένες αποκαταστάσεις δαπέδων, μαρμάρων και του πλακόστρωτου χώρου στην πίσω πλευρά του συνεδριακού κέντρου, αντικατάσταση λαμπτήρων εντός και εκτός κτιρίου, καθαρισμός συστημάτων εξαερισμού, υδραυλικές εργασίες, επιδιορθώσεις σε πόρτες – παράθυρα, αντικατάσταση ειδών υγιεινής και πλήθος άλλων παρεμβάσεων.

Αναβαθμίσαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης με: προμήθεια εξοπλισμών, εφαρμογή προγραμμάτων για ηλεκτρονική διεκπεραίωση διακίνησης βιβλίων, ενώ την εντάξαμε στο δίκτυο αδελφοποιημένων βιβλιοθηκών Ευρώπης.

•Συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

•Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας κοινοποίησης, αποθήκευσης, αναζήτησης και αναπαραγωγής ψηφιακών βίντεο και ψηφιακών ταινιών

•Σύνταξη για 1η φορά Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

•Προσθέσαμε νέα ράφια στο χώρο μας

•Δώσαμε προς χρήση αναξιοποίητους χώρους 100 τμ

•Δημιουργούμε Δημοτική Βινυλιοθήκη με 5000 δίσκους βινυλίου

•33 αφηγήσεις παραμυθιού

•8 διαδραστικά εργαστήρια

•30 ψηφιακά παραμύθια ελεύθερα προς ανάγνωση

•96 εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών

•800 χρήστες 4 έως 12 ετών παρακολούθησαν τα προγράμματά μας

•38576 συναλλαγές

•1279 νέες εγγραφές μελών

•3108 νέοι τίτλοι βιβλίων νέοι τίτλοι βιβλίων από αγορές, δωρεές και δράσεις της δημοτικής βιβλιοθήκης

•Αγορά 4 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών

Επιπλέον, δημιουργήσαμε Βιβλιοθήκη στο Ελατοχώρι και αναβαθμίσαμε την καθημερινή λειτουργία της Βιβλιοθήκης Κορινού.

Στην Αστική Σχολή, σε ένα κτίριο ταυτισμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό και την εκπαιδευτική ζωή της πόλης επικεντρώνουμε τον σχεδιασμό μας. Προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της στέγης, των κουφωμάτων και όλων των υποδομών. Προχωράμε στη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης, που θα φιλοξενήσει 160 έργα ντόπιων κ.α. δημιουργών, τα οποία ήδη έχουμε συντηρήσει. Επίσης, προγραμματίζονται παρεμβάσεις περαιτέρω ανάδειξης των έργων της Αίθουσας Γλυπτικής «Ευθυμίου Καλεβρά». Η Χρηματοδότηση των εργασιών είναι ύψους: 50.000 ευρώ από την Περιφερειακή Ενότητα και 100.000 ευρώ από ίδιους πόρους.

Παράλληλα, εξασφαλίσαμε επιχορήγηση ύψους 25.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη δημιουργία σε αίθουσα της Αστικής Σχολής Διαδραστικού Μουσείου με θέμα: «ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ».

Δημοτικό Ωδείο

Δημιουργήσαμε νέα τμήματα φοίτησης, στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης

Επιπλέον, ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένταξης του Δημοτικού Ωδείου σε προγράμματα ERASMUS.

Έγινε μέλος της οικογένειας του Δήμου Κατερίνης, η Πολυτονική ορχήστρα και λειτουργεί σε χώρο που της παραχωρήθηκε στο δημοτικό κτίριο του συνεδριακού κέντρου.

Οικονομική εξυγίανση του Δημοτικού Ραδιοφώνου

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο ακολουθεί σταδιακά μια δημιουργική και ανοδική πορεία. Με συντονισμένες προσπάθειές μας πετύχαμε – μέσω της συνδιοργάνωσης με τη ΔΕΕΕΚ του 1ου Φεστιβάλ πάρκου – την οικονομική εξυγίανσή του, ενώ ήδη έγιναν οι αποπληρωμές όλων των υποχρεώσεων παρελθόντων ετών.

Πέρα από τα οικονομικά, τεράστια τεχνικά προβλήματα επιλύθηκαν. Με προσωπική δωρεά σημαντικού ποσού από τον Δήμαρχο Κατερίνης Κ. Κουκοδήμο, επαναλειτούργησε η κεραία. Παράλληλα έγινε προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία του και η μεταφορά της έδρας του, με ανακαίνιση σε διακριτό χώρο στο Δημαρχείο Κατερίνης.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ενισχύουμε αποφασιστικά τον αθλητισμό της πόλης και προσφέρουμε περισσότερες επιλογές για την άθληση των δημοτών κάθε ηλικίας. Φιλοδοξία μας είναι να διεξάγονται στο Δήμο μας Πανελλήνια πρωταθλήματα και γενικότερα διοργανώσεις αντάξιες αυτών που φιλοξενούνται σε όλα τα μεγάλα και σύγχρονα γήπεδα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, στα Αθλητικά Κέντρα υλοποιήσαμε σειρά βελτιωτικών έργων και δράσεων με στόχο να είναι λειτουργικά σε αθλούμενους.

Με πρόγραμμα, σχέδιο και σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία και τους συλλόγους, υλοποιούμε έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτικών – τοπικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 1.020.000 ευρώ εξασφαλίσαμε για τις δαπάνες των παρεμβάσεων που κρίνονται απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου Κατερίνης Τ9, στο Σταθμό.

Επίσης, αναβαθμίζεται ενεργειακά, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Θόδωρος Διαμαντόπουλος». Ένα έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

Προχωρήσαμε στην ηλεκτρολογική αναβάθμιση του «Θεόδωρος Διαμαντόπουλος», ενώ παράλληλα έγινε σύνδεση του Α’ ΔΑΚ με το αποχετευτικό σύστημα του Δήμου, ένα χρόνιο πρόβλημα.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων υλοποιήθηκαν:

– Κατασκευή περίφραξη στο νέο χώρο άθλησης που διαμορφώνεται πίσω από το Α’ Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο.

– Κατεδαφίστηκε λόγω επικινδυνότητας, τμήμα περίφραξης, στο Α’ Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο. Στο ίδιο σημείο έγινε άμεσα τοποθέτηση μεταλλικών πάνελ, για την περίφραξή του.

Επιπλέον έγινε ανάπλαση και εξωραϊσμός στο «Σπίτι της Ενόργανης Γυμναστικής», του ΓΑΣ Αρχελάου Κατερίνης.

-Τοποθετήσαμε νέες κερκίδες στο δημοτικό γήπεδο Καλλιθέας.

Επίσης, σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις, σε συνεργασία με συλλόγους και Ομοσπονδίες φιλοξενήθηκαν στον τόπο μας. Εκτός από την ανάδειξη των αθλημάτων στόχος είναι η προβολή του τόπου μας. Σε όλες τις περιπτώσεις,οι αθλητές, οι αποστολές, καθώς και οι θεατές έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, καθώς και από την ποιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ενδεικτικά οι εκδηλώσεις:

-Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης στην Άμμο στην Παραλία Κατερίνης

-5ο Φεστιβάλ πολεμικών τεχνών «THMENΙΔΑΙ ΧΟΥΡΟΝ» στο Κλειστό Γυμναστήριο «Θεόδωρος Διαμαντόπουλος»

-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης στην Άμμο με τη συμμετοχή 400 και πλέον αθλητριών και αθλητών

-Το almiraΜΑΝ το Φθινόπωρο στην Παραλία Κατερίνης.

-Σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε, ο Δήμος διοργάνωσε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καρατε Εφήβων-Νεανίδων, Νέων και U21 στην Κατερίνη. Για πρώτη φορά ένα από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας διοργανώθηκε εκτός Αθηνών. Συμμετείχαν περισσότεροι από 90 σύλλογοι και 450 καρατέκα. Να σημειωθεί ότι μετά από χρόνια το Κλειστό Γυμναστήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού άνοιξε τις πύλες του, σε μια μεγάλη διοργάνωση.

– Για 5 ημέρες (16-20 Απριλίου 2022) η καρδιά της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας, κτύπησε στην Παραλία Κατερίνης. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκαφών OPTIMIST U13 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, αφού περισσότεροι από 700 αθλητές αγωνίστηκαν για τη διάκριση.

– Στο Κλειστό «Θεόδωρος Διαμαντόπουλος» διοργανώσαμε τρία τουρνουά βόλεϊ σχολείων στο πλαίσιο του Erasmus+ Sport. Ο Δήμος Κατερίνης ως εταίρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ariadne’s Thread for Youth Deviance», μαζί με μαθητές λυκείου έστειλε το μήνυμα για μείωση της νεανικής παραβατικότητας, της περιθωριοποίησης και της νεανικής απόκλισης μέσα από τον αθλητισμό.

-Για μια ακόμη χρονιά αθλητές του Δήμου Κατερίνης συμμετείχαν στην Παγκόσμια Αθλητική Συνάντηση στο Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας, σημειώνοντας εξαιρετικές επιτυχίες. Η αποστολή του Δήμου, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο του αδελφοποιημένου Δήμου του Μοουσμπουργκ. Ήταν μια αθλητική συνάντηση νέων, η οποία αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων του Δήμου μας, με την συγκεκριμένη πόλη της Αυστρίας.

Επίσης δημιουργήθηκε το πρώτο ολοκληρωμένο υπαίθριο γυμναστήριο, κατόπιν δωρεάς της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Τέλος, υπογράφτηκε η σύμβαση και ξεκινούν τα έργα για τη δημιουργία δύο πάρκων γυμναστικής, το ένα στο Πάρκο των Ευαγγελικών και το άλλο στο Α’ Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού