Μετά το χειροκρότημα, ο νέος Ν. 4931/2022, ξανά βάζει τους νοσηλευτές εκεί που πάντα ήταν. Πίσω από τη σκηνή..








Ειρήνη Θεολογίδου
Νοσηλεύτρια MSc - Γενική Γραμματέας ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. - Ε.Σ.Υ. - Π.Φ.Υ.

Από τη Διακήρυξη της Άλμα Άτα το 1978 και το «Υγεία για όλους»… πως φτάσαμε στο 2022 με το Ν. 4931/2022 «Γιατρός για όλους», είναι απορίας άξιον…


Επιχειρώντας μια μικρή αλλά συγχρόνως γραφική ανάδρομη, αναφορικά με τη θέση των Νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, φαίνεται πως για σχεδόν μισό αιώνα περίπου οι Νοσηλευτές βρίσκονται εγκλωβισμένοι σ’ ένα λαβύρινθο από Νομοθετήματα και Προεδρικά Διατάγματα, αγκομαχώντας να διεκδικήσουν τη θέση που επιτέλους τους αρμόζει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Να διεκδικήσουν δηλαδή τα αυτονόητα, παράλληλα, με μια πολιτεία που διαχρονικά απαξιώνει την επιστημονική τους υπόσταση, αφήνοντας τους διαχρονικά έρμαια σ’ ένα μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς, χωρίς καμιά ασπίδα προστασίας, χωρίς οργανισμό, χωρίς Νοσηλευτική Διεύθυνση και μέχρι προσφάτως με ένα απαρχαιωμένο καθηκοντολόγιο. Παράλληλα παραμένουν εκτεθειμένοι στην κάθε αυταρχική, εκφοβιστική και υποτιμητική διάθεση του εκάστοτε Διευθυντή Ιατρού, η οποία αφομοιώνεται μιμητικά στη συνείδηση ακόμα και των χρηστών υγείας.

Αυτοί είναι οι Νοσηλευτές, οι είλωτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτοί που κάνουν όλα όσα περισσεύουν από όλες τις άλλες ειδικότητες. Κι αν καμιά φορά έρχεται και καμία υγειονομική κρίση και πέσουν τα φώτα πάνω τους, τότε γίνονται και ήρωες. Ήρωες ως μικροί Άτλαντες που σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της παθογένειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κάπου εκεί ανάμεσα στα χειροκροτήματα, εκεί που ακόμα και οι κάπως πιο απαισιόδοξοι Νοσηλευτές βλέπουν μια ακτίνα ελπίδας, πως επιτέλους θα αναγνωριστεί το έργο τους, η αυτοθυσία τους, η αυταπάρνησή τους… έρχεται πάλι η Πολιτεία μ’ έναν νόμο «σκούπα» για να τους βάλει στη θέση τους…. εκεί που ήταν πάντα, πίσω από τη σκηνή.

Έναν νόμο όμως, που φαίνεται να χωλαίνει εξ’ αρχής… γιατί τοποθετώντας τα πράγματα στη σωστή τους βάση, η έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εξ’ ορισμού αντίθετη με το «Γιατρός για όλους». Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λειτουργεί με διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, που ο καθένας από τη θέση του προσφέρει, με σκοπό το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο είναι η υγεία του ασθενή. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν είναι μόνο ο γιατρός και το σύστημα επιτέλους πρέπει να σταματήσει να είναι ιατροκεντρικό.

Μια ευγενική υπενθύμιση λοιπόν στους «υπεύθυνους» που καθώς φαίνεται κωφεύουν κατά το δοκούν: Οι Νοσηλευτές είναι η πολυπληθέστερη επιστημονική ομάδα, επανδρώνουν όλες τις βάρδιες και αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα των χρηστών υγείας, έχοντας ολιστική εικόνα για το σχέδιο φροντίδας. Αποτελούν τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είναι η πρώτη και η τελευταία επαφή με τον χρήστη υγείας κατά τη διάρκεια της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ως εκ τούτου, οι Νοσηλευτές δε γίνεται να παραγκωνιστούν, ούτε να αντικατασταθούν. Τόσο απλό. Ούτε μπορούν να ομαδοποιηθούν με κανέναν άλλον επαγγελματία υγείας. Τόσο ξεκάθαρο, επίσης. Οι Νοσηλευτές πρέπει να έχουν μια αυτόνομη Νοσηλευτική Διεύθυνση και να τη διοικούν αυτόνομα. Πρέπει επιτέλους να ηγηθούν στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Γιατί πρέπει οι νοσηλευτές να βρούνε επιτέλους τη θέση που τους αξίζει!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού