Μέγα Δωρεά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορινού από τον κ. Νταραμάρα Βασίλειο

Μετά τη παρέλευση τριών ετών από το πρώτο τμήμα της δωρεάς στη βιβλιοθήκη Κορινού του κυρίου Βασιλείου Νταραμάρα, την οποία το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης ομόφωνα απεδέχθει στις 24/04/2019 και μετά τη ταλαιπωρία του κορονωϊού που περάσαμε, επιτέλους κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε μετά από πολλές ώρες επίμονης εργασίας το Β΄ τμήμα της δωρεάς.




Από τη δωρεά αυτή υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο λόγω ελλείψεως χώρου τοποθετήθηκε στο διάδρομο του παλαιού δημοτικού σχολείου Κορινού προσωρινά μέχρι να μεταφερθεί η βιβλιοθήκη Κορινού και το λαογραφικού μουσείο Κορινού στους χώρους του παλαιού σχολείου Κορινού.

Ξεκινώντας από το πρώτο αυτό κομμάτι το οποίο είναι ένα πιάνο όρθιο τοίχου μάρκα Bach χρώματος καφέ τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χέρια του ανθρώπου που τα συγκέντρωσε του κυρίου Χρήστου Κοσμά υπεύθυνου της βιβλιοθήκης Κορινού και τα οποία είναι:

Μία(1) κασετίνα τριών δίσκων βινυλίου της όπερας il trovatore του Verdi με τον Pavarotti τα οποία προστίθενται

στους 103 δίσκους βινυλίου της Α΄ δωρεάς.

1 μεγάλο ξυλόφωνο ασκήσεων ορχήστρας.

Είκοσι(20) ζεύγη κρουστών ρόπτρων και 2 μονά, 1 μπαγκέτα ορχήστρας μικρούς ξύλινους αυλούς και ζεύγος μεταλλικών αυλών.

Οκτώ(8) αναλόγια ορχήστρας πτυσσόμενα μεταλλικά γερμανικής προέλευσης.

150 βιβλία μεθόδων κρουστών οργάνων και βιβλία μουσικά από τους μεγαλύτερους μουσουργούς όπως:

Mozart, J.S. Bach, Beethoven, Sostakovich, Verdi, Strawinsky, Debussy, Heiden, Liszt, Tschaikowsky κ.α.

Εκατοντάδες παρτιτούρες συνθέσεων για τραγούδια με στίχους από τον ίδιο και ελλήνων ποιητών.

Συνθέσεις ορχηστρικές, παρτιτούρες του διευθυντού ορχήστρας και ξεχωριστά παρτιτούρες οργάνων της ορχήστρας.

Στον αριθμό αυτών των εκατοντάδων υπάρχουν και πρωτότυπες παρτιτούρες καθώς και φωτοτυπίες αυτών.

Δηλαδή, μουσικές μπαλέτου όπως και 10 τραγούδια του Τσιτσάνη για συμφωνική ορχήστρα και δέκα τραγούδια για χορωδία με τίτλο «Πιερικοί αντίλαλοι» και πολλά άλλα.

Επτά(7) τσάντες με σημειώσεις – βιβλία μουσικά και παρτιτούρες από το αρχείο του αείμνηστου Δημητρίου Ψυχούλη, διευθυντού του δημοτικού ωδείου Λαμίας. Μεταξύ αυτών υπάρχει ένας φάκελος με χάρτες του γνωστού εις τους αρχαίους Έλληνες κόσμου, καθώς και 2 υδατογραφίες φιλοτεχνημένες από τον ίδιο τον Δ. Ψυχούλη με την υπογραφή του. 

Ένα θεατρικό έργο για το θέατρο σκιών με τον τίτλο «Το πιθάρι» του αείμνηστου καραγκιοζοπαίχτη του Δημητρίου Μόλλα καθώς και φυγούρες των ηρώων της παράστασης κατασκευασμένες και υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον αείμνηστο Δ. Μόλλα.

Μία(1) προτομή του Beethoven που συνοδεύει το πιάνο.

Μετάλλιο και περγαμηνή από το δήμο Τρικαίων προς τον Βασίλειο Νταραμάρα για τις δωρεές του στο μουσείο Τρικάλων.

Ένα(1) αναμνηστικό από το Γ΄ συμπόσιο ιστορίας και λαογραφίας Αττικής, στο οποίο συμμετείχε ο κύριος Νταραμάρας που έγινε στο Μαραθώνα 17 - 19 του έτους 1990.

Ένα(1) Δίπλωμα από τα διεθνή μουσικά σεμινάρια Βερτίσκος 94 για την ενεργό συμμετοχή του στο σεμινάριο (Βερτίσκος 94) από 1/08/1994 έως 11/08/1994 ως καθηγητής «σύνθεσης».

Για τη δωρεά αυτή ισχύει η τελευταία παράγραφος της Α΄ δωρεάς του κυρίου Νταραμάρα η οποία αναφέρει ότι η δωρεά του αυτή απευθύνεται αποκλειστικά στη βιβλιοθήκη του Κορινού με σκοπό τον εμπλουτισμό της. Σε αντίθετη περίπτωση ανακαλείται.

Υπεύθυνος της δωρεάς ορίστηκε από το κύριο Βασίλη Νταραμάρα ο κύριος Χρήστος Κοσμάς, υπεύθυνος της βιβλιοθήκης Κορινού.

Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης Κορινού

Κοσμάς Χρήστος



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακάτω ακολουθεί η πρώτη δωρεά:



Αποδέκτης μιας σημαντικής δωρεάς – μεταξύ άλλων – βιβλίων, δίσκων βινυλίου, καθώς και μεταλλικών γλυπτών από τον κο Νταραμάρα Βασίλειο (συνταξιούχο μουσικό – καθηγητή Πανεπιστημίου), κάτοικο Κορινού πρόκειται να γίνει ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ). Μία δωρεά, η οποία σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή, θα αφορά αποκλειστικά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορινού.

Ειδικότερα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορινού ενισχύεται εμπλουτίζοντας την συλλογή της με εννέα μεταλλικά γλυπτά, δύο βιβλιοθήκες (έπιπλα) με 504 βιβλία, μία δισκοθήκη με 103 δίσκους βινυλίου κλασσικής μουσικής, συνοδευόμενης από ένα στερεοφωνικό συγκρότημα και πικ απ, καθώς επίσης και προσωπικές συνθέσεις του δωρητή (χειρόγραφα και φωτοτυπίες).


Ήδη η σχετική δωρεά έγινε αποδεκτή με ομόφωνη απόφαση από το Δ.Σ. του ΟΠΠΑΠ, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, όσο και τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού ευχαρίστησαν εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης Αναστάσιου Παπαζήση τον κο Νταραμάρα, για την ευγενική αυτή δωρεά, που όπως επισημάνθηκε αφενός συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και αφετέρου στην επίτευξη του στόχου να παραμείνει μια πλούσια και ταυτόχρονα δημιουργική πηγή γνώσης.


Λίγα λόγια για τον κ. Νταραμάρα:


Ο Βασίλειος Νταραµάρας γεννήθηκε στα Τρίκαλα, και έζησε στην Θεσσαλονίκη, στον Κορινό Πιερίας και τώρα στην Λαμία. Σπούδασε θεωρητικά στο Δηµοτικό Ωδείο Λαµίας, στο Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τελείωσε τις σπουδές του στη σύνθεση και στα κρουστά στην Aνώτατη Kρατική Mουσική Σχολή του Bύρτσµπουργ της Γερµανίας.

Άρχισε να συνθέτει έργα από 15 ετών, και έχει συνθέσει έργα για Μουσική Δωµατίου, Ορχήστρα, Χορωδιακά µε συνοδεία οργάνων, Χορωδιακά a capella, Χορωδιακά µε Ορχήστρα. Ορισµένα από αυτά είναι: ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΑΠΟΥΣΙΑ, Η ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ, ΜΙΚΡΟ ΤΑΞΙΔΙ, Ο ΜΙΣΕΜΟΣ, τα έργα του δεν έχουν εκτελεστεί σε κοινό. Προτιμά να γράφει έργα µε όργανα στην ελληνική και σε άλλη γλώσσα ανάλογα το είδος του έργου ενώ έχει διασκευάσει του Μίκη Θεοδωράκη.

Έργα του εκτελέστηκαν στη Γερµανία, Aυστραλία και στην Ελλάδα από τις Kρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης, Αθηνών, από την Ορχήστρα Ποικίλης Mουσικής της E.P.A. καθώς και από διάφορους σολίστες.
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού