Συμμετοχή του Ιορδάνη Ποιμενίδη στο 13 συμπόσιο γλυπτικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θ. Παπαγιάννης

Τελείωσε το 13ο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θ. Παπαγιάννης, & οι παράλληλες εκδηλώσεις για μια χρονιά ακόμη το σωτήριον έτος 2023. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον καθώς μεγαλώνουμε αλλά όσο είμαστε καλά θα το προσπαθούμε. Υπάρχουν άλλωστε ο Βασίλης Παπαϊωάννου και η Ariadni Papaioannou που συνδράμουν τόσο πολύ ώστε οι εκδηλώσεις μας να αποκτούν ποιότητα και ενδιαφέρον.




Αρχίσαμε φέτος το 13ο Συμπόσιο γλυπτικής την 1η Αυγούστου με τους γλύπτες Ιορδάνη Ποιμενίδη, Βαγγέλη Κωστούλα, Fatto Shuli, Απόστολο Χασιώτη και προστέθηκε ο Σπύρος Λισγάρας με εμένα, 6 γλύπτες, γερή ομάδα, που πραγματοποίησε 6 γλυπτά. Αρχίσαμε από τα πρόβατα που προστέθηκαν στο βοσκό στην αυλή, τα κάναμε να βοσκούν, είναι από λευκό τσιμέντο οπλισμένο με σίδερο. Με απασχόλησαν όλο το χειμώνα, έκανα το πρόπλασμα σε φελιζόλ στην Αθήνα και μετέφερα τα καλούπια στο Μουσείο για να χυτευτούν στο τσιμέντο. Τώρα βόσκουν στην αυλή. Από τα 13 που έβοσκα κάποτε, έκανα τα τρία και έπεται η συνέχεια…

Ο Vagelis Kostoulas καταπιάστηκε με ένα γκρουπ πουλιών σε ανοξείδωτο μέταλλο και έκανε πολλή και καλή δουλειά.

Ο Iordanis Poimenidis κι εγώ ασχοληθήκαμε με τα τοτέμ που είχαν μείνει ημιτελή από πέρσι, τα ολοκληρώσαμε και δημιουργήσαμε τον "Αίολο" που έχει κίνηση και τον τοποθετήσαμε στην αυλή.

Ο Chasiotis Apostolis με υλικά ανακύκλωσης δημιούργησε ένα δέντρο χωρίς φύλλα, ένα "κτσουμπ" όπως το λέμε εδώ, ένα δέντρο όπως θα είναι τα δέντρα μετά από 30 χρόνια, μιας που η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές και η βλακεία μας τα αφανίζει, δες τα πλατάνια. Το τοποθετήσαμε στο δρόμο προς το Μουσείο.

Ο Fatos Shuli όπως κάθε χρόνο δούλεψε μάρμαρο δεματίου. Είχα επιλέξει ένα καλό κομμάτι από τα μάρμαρα Νίκου και το δουλέψαμε μαζί. Βγήκε ένα καλό έργο και το τοποθετήσαμε με τη βοήθεια του Σωκρατης Γκρεστας που του οφείλω πολλά "ευχαριστώ" για τη βοήθεια με το γερανό. Τον βάλαμε στα κοτρώνια στην άνοδο προς το μοναστήρι. Διορθώσαμε και το βοσκό που είχε πέσει όπως και τη βοσκοπούλα.





Ο Spiros Lisgaras που καθυστέρησε να έρθει, ασχολήθηκε με τα πουλιά και η βοήθειά του ήταν πολύτιμη.

Περνάω στις παράλληλες εκδηλώσεις …

Πρώτη εκδήλωση ήταν με το Λάκη Χαλκιά. Πέρυσι τοποθέτησα την προτομή του πατέρα του στη Γρανιτσοπούλα και φέτος μου το ανταπέδωσε με τη συναυλία στο Μουσείο. Ήταν μια υπέροχη βραδιά.

Η δεύτερη εκδήλωση ήταν για τον εθελοντισμό, ένας θεσμός που πρέπει να διαδοθεί στη χώρα μας. Η Αριάδνη φρόντισε να την οργανώσει καλώντας τους "Paguristas" αλλά και κάνοντας 2 διαλέξεις, η μία δική της και η άλλη της Ιωάννα Τσακαρέλου (ιστορικός –αρχαιολόγος ) οι οποίες ήταν πολύ καλές. Στο τέλος βραβεύσαμε και 3 χωριανούς: τη Νίκη Γιαννατσή που προσφέρει τόσα χρόνια στο Μουσείο, τον αντιδήμαρχο κ. Αιμίλιο Πατσιούρα και τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Κώστα Κουτσογιάννη που πραγματικά βοηθούν το χωριό και το Μουσείο.

Τρίτη εκδήλωση ήταν μια καταπληκτική μουσική βραδιά με την κα Άννη Ονουφρίου και τον Paris Paraschopoulos με τραγούδια και μουσική για δύσκολους καιρούς.

Η τέταρτη βραδιά ήταν μια ποιητική βραδιά με τη συνοδεία φλάουτου και πιάνου. Τα υπέροχα ποιήματα ήταν του ποιητή μας Τάσου Κανάτση από την τελευταία του ποιητική συλλογή "Χειμερινή Ανθοφορία", τα οποία διάβασαν η Νίκη Γιαννατσή, η Georgia Skloupioti και η Eleana Vasiou.

Πέμπτη εκδήλωση ήταν η θεατρική παράσταση "η κυρά Βασιλική" με την Βασιλική Κονταξή, μια εκδοχή δική της που την έπαιξε τόσο καλά που ευχαριστηθήκαμε όλοι.

Έκτη εκδήλωση ήταν της κας Γραμματικοπούλου, η οποία έγραψε ένα πολύ ωραίο σενάριο σαν παραμύθι που βασίζονταν στα γλυπτά του Μουσείου και το διηγήθηκε στα παιδιά που τα οδήγησε στο τέλος στην αίθουσα του μετανάστη, όπου εκεί εκτός από το ότι τα παιδία σχεδίασαν, τραγούδησαν κιόλας με τη συνοδεία άρπας και φλάουτου που έπαιξε η ίδια η κα Γραμματικοπούλου. Ήρθε από το Παρίσι όπου ζει.

Τελευταία εκδήλωση, από τις καλύτερες, με μεγάλο πλήθος κόσμου, από τον κ. Konstantinos Leontaris βιολί ,την Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου πιάνο και στο τραγούδι η Μαρία Τσιρώνη και η Olga Balomenou, όλοι τους θαυμάσιοι. Η πιανίστα υπέροχη και οι φωνές θεϊκές. Δεν λέω για τον Κωνσταντίνο που το βιολί του ξυπνάει νεκρούς. Τον ευχαριστούμε πολύ!

Όμως κατά τη διάρκεια του Συμποσίου και των παράλληλων εκδηλώσεων προέκυψε μια εκδήλωση που δημιούργησε μεγάλο κέφι! Ο σπουδαίος ηθοποιός Τάσος Νούσιας, συμπατριώτης μας, διάλεξε τον χώρο του Μουσείου για να γιορτάσει τα πεντηκοστά του γενέθλια. Έφερε εκεί την παρέα του, τους δικούς του ανθρώπους, τους φίλους του, τον Christos Ferentinos - άλλον πατριώτη- και προπαντός τους εκλεκτούς του μουσικούς με γκάιντα, λαούτο, ντέφι, κλαρίνο και θεϊκές φωνές. Το γλέντι κράτησε πολλές ώρες. Χορέψαμε, τραγουδήσαμε φάγαμε τούρτα και ευχηθήκαμε χρόνια πολλά στον Τάσο. Ήταν μια υπέροχη βραδιά!

Έτσι τελείωσε και φέτος το Συμπόσιο και οι εκδηλώσεις μας, με επιτυχία μπορώ να πω, αν κρίνω από τα σχόλια που συνεχίζονται ακόμη.

Όπως ανέφερα στην αρχή, αν είμαστε καλά του χρόνου, θα συνεχίσουμε με λιγότερες αλλά ποιοτικές εκδηλώσεις, έτσι για να καθιερώσουμε αυτό το μικρό ποιοτικό φεστιβάλ τεχνών που αρχίσαμε και επιδιώκουμε να καταστήσουμε το Μουσείο μας έναν φάρο πολιτισμού για την περιοχή μας και γιατί όχι και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Μη κοιτάτε που δεν μας προβάλλουν τα μέσα, κάποτε θα μας ανακαλύψουν…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δράσεις Νηπιακών Σταθμών, σε Περίσταση και Κορινό, για ευαισθητοποίηση παιδιών στην πρόληψη και φροντίδα αδέσποτων

Γεωργάκης Ολύμπιος Λόφου-Θερμαϊκός Κορινού 1-0 To γκολ-επίμαχη φάση του αγώνα