Απαλλαγή ή μείωση δημοτικών τελών σε ορισμένες κατηγορίες δημοτών.

Με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, θα παρέχεται η δυνατότητα για μείωση ή απαλλαγή δημοτικών τελών ή φόρων σε ορισμένες κατηγορίες δημοτών.



Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, µπορεί να τίθενται και εισοδηµατικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω μείωσης ή απαλλαγής. Οι κατηγορίες που θα επωφελούνται τις ρύθμισης αυτής  είναι:

α) Άποροι

β) Άτομα με αναπηρίες

γ) Πολύτεκνοι & τρίτεκνοι

δ) Μονογονεϊκές οικογένειες

ε) Μακροχρόνιοι άνεργοι

Άρθρο 13 Απαλλαγή από δηµοτικά τέλη και φόρους

1. Η παρ. 3 του άρθρο 202 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114) αντικαθίσταται ως εξής: «3.


Με απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου, που λαµβάνεται µε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθµού των µελών του, είναι δυνατή η µείωση δηµοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτοµα µε αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις µονογονεϊκές οικογένειες και τους µακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείµενη νοµοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου Κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α΄ 29), όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται µε τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του ίδιου νόµου.

Με την ίδια απόφαση µπορεί να τίθενται και εισοδηµατικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω µείωσης ή απαλλαγής. Η επίπτωση στα έσοδα του Δήµου που προκύπτει από τη λήψη της απόφασης του πρώτου εδαφίου της παρούσας αποτυπώνεται υποχρεωτικά και λαµβάνεται υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισµού του έτους εφαρµογής της, σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Ειδικά για την ευπαθή κοινωνική οµάδα των ατόµων µε αναπηρία συµπεριλαµβανοµένων και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτοµα µε αναπηρία, σε περίπτωση λήψης εισοδηµατικών κριτηρίων λαµβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας.


Στο εισοδηµατικό κριτήριο που αφορά στην ανωτέρω κοινωνική οµάδα θα πρέπει να υπολογίζεται µόνο το φορολογητέο εισόδηµα, ώστε να µην προσµετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόµατα αναπηρίας (προνοιακά επιδόµατα, εξωιδρυµατικό επίδοµα, επίδοµα κίνησης, διατροφικό επίδοµα νεφροπαθών και µεταµοσχευµένων συµπαγών οργάνων κ.λπ.) τα οποία είναι αφορολόγητα.» 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς