Η γενοκτονία των Ελλήνων: Θράκη, Μ. Ασία, Πόντος από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Κορινού

Η συνδιοργάνωση Επετείου Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού (Θράκη, Μ. Ασία, Πόντος) από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κορινού, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 6 Μαΐου 2018. 





Η εκδήλωση ξεκίνησε από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας Αγαθονίκου. 

Τα μέλη των συλλόγων μοίρασαν τα κόλλυβα στο εκκλησίασμα και ακολούθως με τα λάβαρα και πλήθος κόσμου κατευθύνθηκαν στο μνημείο ηρώων όπου έγινε η τελετή μνημοσύνης.

Κατέθεσαν στεφάνι η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου Σοφία ο εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης κ. Αλέξανδρος Καλτσίδης, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κορινού η κα Καρασερίδου Φωτεινή, η Νομαρχιακή επιτροπή του ΛΑΟΣ, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Κορινού και η Θρακική Εστία Κατερίνης

Η συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε, λόγω των καιρικών συνθηκών, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της δημοτικής κοινότητας αντι του Δημοτικού Αμφιθεάτρου όπως είχε προγραμματισθεί. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η κα Αλίκη Χατζηπαπαφωτίου που μεταξύ άλλων ανέφερε: 

Το σύνολο των εκδηλώσεων είναι απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής στους χιλιάδες προγόνους μας της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, θύματα της γενοκτονίας και είναι μία ιστορικής σημασίας ανάδειξη της Γενοκτονίας … της άγνωστης αυτής πτυχής της ιστορίας των προγόνων μας, που άταφοι οι περισσότεροι κοιμούνται στα Άγια χώματα στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ Πατρίδες . Αιωνία τους η Μνήμη!!! 





























Παρόντες ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας .Αγαθόνικος, ο Αιδεσιμότατος Πάτερ Χρήστος Σεϊταρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου Σοφία, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης κ. Αλέξανδρος Καλτσίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης κ. Γεώργιος Ίτσιος και κ. Αλέξανδρος Γιουμίδης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού κ. Καρασερίδου Φωτεινή, η Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Κατερίνης κ. Σωτηριάδου Μαρία, η Γ. Γραμματέας της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Δημάση, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Πλετσκοπούλου Ρούλα και ο Διευθυντής της εφημερίδας ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ και πολιτευτής του Νομού Πιερίας κ. Μπαραλιάκος Φώντας.

Ο ομιλητής κ. Θεοφάνης Μαλκίδης Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών ,καθήλωσε το κοινό επισημαίνοντας τα λάθη στρατηγικής – τακτικής και τις παραλείψεις της Ελληνικής πολιτικής και υπενθύμισε ότι : «Ο Χίτλερ είχε ως ΔΑΣΚΑΛΟ τον Μουσταφά Κεμάλ. Ότι κτηνωδίες έκαναν οι Τούρκοι ,τις αντέγραψαν οι Γερμανοί. Αναφορικά σας λέγω πως οι Τούρκοι στην Καππαδοκία, έπιασαν τους άντρες και τους σκότωσαν στην πλατεία, ενώ τις γυναίκες και τα κορίτσια τις βίασαν στο Ιερό του ναού και τις έκαψαν ζωντανές στην εκκλησία. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι Ναζί στα Καλάβρυτα.

Δεν μας τιμά ως λαό να ξεχνούμε ή να μην γνωρίζουμε την ιστορία μας.

Ο πατριωτισμός είναι καθήκον όλων μας!»

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία των Κουμπαγιωτών με την συμμετοχή μελών όλων των Συλλόγων Κορινού, που απέδωσε θαυμάσια ( υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Τουρνά και με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών ) τραγούδια – θρήνους για τις ΑΛΗΣΜΌΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ . 

Η Δόμνα Κούτρα, η Γερακίνα Μιχαηλίδου και ο Βασίλης Αδαμίδης ( με σκηνοθετική επιμέλεια της κ. Χαράς Αλεστά ) μετέφεραν σε θεατρική μορφή Βιώματα – Μαρτυρίες παρουσιάζοντας το τι υπέστησαν οι πρόγονοί μα; ( διωγμούς , εξορίες , προσφυγιά , βάσανα και ταλαιπωρίες ) με συνοδεία την λύρα του Λευτέρη Ραφαηλίδη

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ευχαριστούν από καρδιάς τους χορηγούς : τον Πρόεδρο ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης κ. Θεόδωρο Παυλίδη, τον κ. Γιώργο Παλαιολόγου Ζαχαροπλαστείο Κρυστάλ, τον κ. Παναγιώτη Κόκκινο Super Market, τον χορηγό επικοινωνίας τον κ. Φώντα Μπαραλιάκο Ολύμπιο Βήμα και τα τοπικά ΜΜΕ, τον κ. Γιώτη Παυλίδη για την κάλυψη, τους μουσικούς και όλες τις γυναίκες - μέλη των συλλόγων για την επιμέλεια του θαυμάσιου μπουφέ. 

Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση, κατά κοινή ομολογία, συγκινητική, σεμνή, και ουσιαστική όπως αρμόζει στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Προσφυγικού ελληνισμού. 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Συρανίδης Σπύρος, 
Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αικατερίνη Βελλή, 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Μιχαηλίδης Σιδέρης,
 Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κουμπαγιωτών Δόμινα Κούτρα Χατζηλία. 












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού