Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Σχετικά με την Εποχική Γρίπη

Η γρίπη αποτελεί οξεία νόσος του αναπνευστικού η οποία προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ατόμων. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι εμφανίζουν ανεπίπλεκτη πορεία της νόσου, άτομα όμως που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται τους χειμερινούς μήνες (από Οκτώβριο έως Απρίλιο).



Στην παρούσα φάση διαπιστώνεται σταθερά αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στο γενικό πληθυσμό η οποία διαπιστώνεται από την αυξημένη προσέλευση και νοσηλεία ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπως και πανελλαδικά. Με βάση τα επίσημα στοιχεία η έξαρση της νόσου κυμαίνεται στα αναμενόμενα επίπεδα της εποχικής γρίπης, δεδομένου ότι η κορύφωση της νόσου αναμένεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο

Επισημαίνουμε ότι επίσημα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα θανατηφόρου επιπλοκής.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων όπως είναι τα άτομα 60 ετών και άνω, οι εγκυμονούσες, τα παιδιά και οι ενήλικες με χρόνια νοσήματα. Κρίσιμη είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η χρήση αντι-ιικών μετά από εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. 

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού