Υπόμνημα του Επιμελητηρίου Πιερίας προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Δελτίο τύπου

Χατζηχριστοδούλου: “Ζητούμε την άμεση απόσυρση, από τις προθήκες των σούπερ μάρκετ, των προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα που υποχρεώθηκαν να κλείσουν με απόφαση της κυβέρνησης”. 



Υπόμνημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, μέσω του οποίου στηλιτεύει τα φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού που συντελούνται εν μέσω της πανδημίας, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητώντας την άμεση απόσυρση, από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα τα οποία υποχρεώθηκαν να κλείσουν με απόφαση της κυβέρνησης. 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον κ. Γεωργιάδη η οποία κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του νομού Πιερίας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τα κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας. 


Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 



Από τα πρώτα δραστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν και το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Εξαιρουμένων αυτών που προμηθεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά με τρόφιμα, απαραίτητα είδη υγιεινής, φάρμακα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί, κατά το δυνατόν περισσότερο, τόσο η ομαλή λειτουργία της οικονομίας, όσο η συνοχή της κοινωνίας. 

Όσον αφορά στα πολυκαταστήματα τύπου MALL και σε αυτά που στο χώρο τους λειτουργούν καταστήματα διαφόρων άλλων εταιρειών, με το σύστημα shop in shop και εμπορεύονται προϊόντα άσχετα με αυτά που ρητώς επιτρέπονται από τις διατάξεις, υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς. Όπως το να λειτουργούν μόνο τα τμήματα εμπορίας τροφίμων και ειδών υγιεινής και μάλιστα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τμήματα. Καθώς επίσης, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, θα πρέπει να λειτουργεί ξεχωριστή είσοδος προς τους χώρους εμπορίας τροφίμων και των άλλων απαραίτητων για τα νοικοκυριά προϊόντων. 

Όσον αφορά όμως στις αλυσίδες των υπεραγορών (Super Market) παρατηρείται το φαινόμενο, να πωλούνται στα καταστήματά τους ανεμπόδιστα και δίχως τον παραμικρό έλεγχο είδη ρουχισμού, υπόδησης, ηλεκτρονικές συσκευές, αθλητικά είδη, καλλυντικά, αξεσουάρ αυτοκινήτων και ποικίλων άλλων προϊόντων, τα οποία η κυβέρνηση απαγόρευσε να διατίθενται από το μικρομεσαίο λιανεμπόριο, τα σημεία πώλησης του οποίου αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του εγχώριας εμπορικής δραστηριότητας και τη βασική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις στο υγιή ανταγωνισμό, με πολύ δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις. 

Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα, διότι: 

Πρώτον: Ενώ τα εν λόγω προϊόντα δεν κρίνονται ως είδη πρώτης ανάγκης και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση επέβαλε την παύση της εμπορίας τους από τα αντίστοιχα μικρομεσαία καταστήματα λιανικής, αυτά συνεχίζουν να πωλούνται ακώλυτα από τις αλυσίδες των super market. 

Δεύτερον: Τα καταστήματα αυτά που σήμερα είναι κλειστά, για απροσδιόριστο μέχρι στιγμής χρονικό διάστημα, πλήττονται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό, για τον απλό λόγο, ότι όταν θα επαναλειτουργήσουν η ζήτηση των προϊόντων τους θα είναι σημαντικά μειωμένη, αφού θα έχει ικανοποιηθεί, σε ένα μεγάλο βαθμό, από τα προϊόντα που προσφέρονται στις αλυσίδες των υπεραγορών, ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΩΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. 

Ως μέλη της εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας προτείνουμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ των επίμαχων εμπορευμάτων από τις προθήκες των super market, προκειμένου να αποσοβηθεί μια καταφανέστατη αδικία σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας τόσο εθνικά κρίσιμης, από πολλές πλευρές, χρονικής περιόδου για τη χώρα μας. 

Εκτιμώντας τη θεωρητική και πρακτική σας αφοσίωση στο ιδανικό της ελεύθερης αγοράς και προπαντός του υγιούς ανταγωνισμού, ευελπιστούμε στην άμεση λύση αυτού του προβλήματος. 

Πιστεύουμε δε, ότι η ταχεία αποκατάσταση τέτοιου είδους στρεβλώσεων στη λειτουργία της αγοράς ενισχύει και εμπεδώνει την εμπιστοσύνη του πιο ζωντανού και δραστήριου τμήματος της Ελληνικής Οικονομίας και θωρακίζει αποτελεσματικά την κοινωνική συνοχή, που τόσο απαραίτητη είναι σε δύσκολους καιρούς. 

Επιφυλασσόμενοι παντός δικαιώματος μας για την προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αναμένουμε τη δική σας άμεση και τελεσφόρο επέμβαση και επίλυση αυτού του σοβαρού οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος. 


Με εκτίμηση, 

O Πρόεδρος 



ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς