Οι νικητές του αγροδιατροφικού επιταχυντή Αγροανέλιξη
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ο τελικός της πρώτης φάσης του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης και μικροχρηματοδότησης «Αγροανέλιξη», στον οποίον συμμετείχαν συνολικά 10 ομάδες με τις επιχειρηματικές τους ιδέες.
Ο επιταχυντής που δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» για να παρέχει στήριξη στη νέα γενιά επιχειρηματιών της αγροδιατροφής, μέσα από σύγχρονα εργαλεία κατάρτισης, επιχειρηματικής καθοδήγησης αλλά και παροχή μικροχρηματοδότησης, υλοποιείται μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Στην online κλειστή εκδήλωση του τελικού -με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του επιταχυντή η οποία περιλάμβανε ένα εντατικό τετράμηνο πρόγραμμα διαδικτυακής εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης- οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ζωντανά τις ιδέες και τις επιχειρηματικές τους προτάσεις σε μια ειδική επιτροπή αξιολόγησης.
Οι 4 νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν από τους κριτές, θα περάσουν στην δεύτερη φάση του επιταχυντή, όπου θα λάβουν χρηματοδότηση έως €13.000 για την υλοποίηση του σχεδιασμού τους και θα εξασφαλίσουν επιπλέον επιχειρηματική υποστήριξη για ένα χρόνο.
Μεγάλοι νικητές της πρώτης φάσης του αγροδιατροφικού επιταχυντή «Αγροανέλιξη» αναδείχθηκαν οι:
Atallos: Προτείνουν μια καινοτόμο παγίδα υψηλής τεχνολογίας για τον δάκο, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα στην διαδικασία της παρακολούθησης των πληθυσμών εντόμων στην καλλιέργεια. Μέσω αυτού του μοντέλου, παρέχουν πιο αξιόπιστες πληροφορίες για την καταπολέμηση του δάκου με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους.
HERBeat: Δημιουργήσαν μια υδροπονική φάρμα που παράγει υψηλής διατροφικής αξίας microgreens, που είναι φυλλώδη λαχανικά και βότανα στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης και βρώσιμα άνθη, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αυξάνοντας την ασφάλεια τροφίμων και αλλάζοντας τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας.
Beenotes: Έχουν αναπτύξει έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος κυριολεκτικά ακούει τι λέει o μελισσοκόμος με τη χρήση φωνητικής εγγραφής, συγκεντρώνει και αναλύει αυτόματα τα δεδομένα της μελισσοκομικής πρακτικής και του προτείνει λύσεις που προστατεύουν την υγεία των μελισσών.
Inagros: Κατασκεύασαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδυάζει δεδομένα αισθητήρων, δορυφορικά δεδομένα και παρατηρήσεις του γεωπόνου, τα συσχετίζει και προτείνει τρόπους εκσυγχρονισμού της γεωργικής παραγωγής, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης του νερού, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ενέργειας.
Η επιλογή των 4 νικητών έγινε από ειδική επιτροπή κριτών, οι οποίοι παρακολούθησαν και βαθμολόγησαν τις παρουσιάσεις και των 10 ομάδων που συμμετείχαν στον επιταχυντή. Η τελική κατάταξη προέκυψε από την βαθμολόγηση τόσο των κριτών όσο και των εισηγητών που συμμετείχαν στα workshops του επιταχυντή.
Οι συμμετέχοντες στον επιταχυντή, με τη συνδρομή των μεντόρων και coaches του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να ενισχύσουν την επιχείρησή τους και να αναπτύξουν περαιτέρω την ιδέα τους, δουλεύοντας εντατικά μέσα σε ένα περιβάλλον που τους παρείχε τεχνογνωσία, την εμπειρία της αγοράς και όλα τα σύγχρονα εργαλεία επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Η Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», τονίζει: «Ο πρώτος κύκλος διεξαγωγής του προγράμματος επιτάχυνσης και μικροχρηματοδότησης ‘Αγροανέλιξη’, που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, συνεχίζεται με επιτυχία. Εντυπωσιαστήκαμε τόσο από το επίπεδο των συμμετεχόντων όσο και από την πρόοδό τους κατά τη διάρκεια των 130 ωρών επιχειρηματικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και κατ’ ιδίαν mentoring που έλαβαν στην πρώτη φάση του επιταχυντή. Η ανταπόκρισή τους αναδεικνύει ακόμη μια φορά το δυναμικό της νέας γενιάς της αγροδιατροφής και την ανάγκη να λάβουν ουσιαστική και πρακτική υποστήριξη στα πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα. Συγχαίρουμε τις 4 εταιρίες που προκρίνονται στη δεύτερη φάση και ευχόμαστε καλή επιτυχία και πρόοδο σε όλους τους συμμετέχοντες».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου