Ε. Σκούφα:«Θηλιά στο λαιμό των πληγέντων καστανοκαλλιεργητών οι αμείλικτες προθεσμίες για την καταβολή του τιμήματος χρήσης γης»

Δελτίο τύπουΣυζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καστανοκαλλιεργητές στην Πιερία αλλά και στη χώρα γενικότερα, περιέγραψε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου τη Δευτέρα 27/9 στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής.
Η προθεσμία των καστανοκαλλιεργητών και τα προβλήματα

Η κα Σκούφα ζήτησε συγκεκριμένεςαπαντήσεις και δεσμεύσεις από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, όσον αφορά πρωτίστως το αίτημα για παράταση της προθεσμίας ή και την αναστολή πληρωμών από τους καστανοκαλλιεργητές γιατο τίμημα χρήσης.Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω προθεσμίαλήγει αρχέςΟκτωβρίου. Σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το αναθεωρημένο βάσει της νέας ΚΥΑ τίμημα και σε περίπτωση που δεν τοποθετήσουν σταθερά και κτιστά ορόσημα, θα αποσυρθούν τα παραχωρητήρια, θα κηρυχθούν έκπτωτοι και επιπλέον, θα πληρώσουν πρόστιμο 3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι ασθένειες «θέρισαν» τις καλλιέργειες σε μια έκταση 7.000 στρεμμάτων!

Τα θέματα που έθιξε η βουλεύτρια Πιερίας, αφορούσαντο αίτημα για αναδρομική ισχύ τηςσχετικής ΚΥΑ του 2020, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν καστανοκαλλιεργητές δύο ταχυτήτων, καθώς επίσης να δοθεί παράταση για τηνκαταβολήτου συγκεκριμένουτιμήματος χρήσης, τουλάχιστον μέχρι να ξανααναληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση τωνασθενειών της σφήκας και τηςφαιάς σήψης του καστάνου.

Το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας, τόσο από το ΥΠΑΑΤ όσο και από το Πράσινο Ταμείο, σταμάτησε να υλοποιείται στην Πιερία από το 2020. Το δε ερευνητικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φαιάς σήψης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα! Οι συγκεκριμένες ασθένειεςταλαιπωρούν τους καστανοπαραγωγούς της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας για 5η συνεχόμενη χρονιά, ενώ μόνο πέρυσι για παράδειγμα, είχαν ως αποτέλεσμα τημείωση της παραγωγής στο 80% σε μια έκταση 7.000 στρεμμάτων στην Πιερία.

Συγκεκριμένες προτάσειςγια τη στήριξη των καστανοκαλλιεργητών

«Ζητάμε να ανασταλεί η καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος χρήσης ή να δοθούν πιο διευρυμένες προθεσμίες, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάποια κίνηση και από πλευράς Υπουργείου για την αντιμετώπιση των δύο ασθενειών που για πολλοστή χρονιά ρημάζουν τις καλλιέργειες! Δεύτερον, ζητάμε αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ για να μην πληρώνει ο ένας 80 ευρώ το στρέμμα κιο διπλανός του με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ300 ευρώ ανά στρέμμα. Τρίτον, να υπάρξει μείωση ή και διαβάθμιση του προστίμου των 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Δεν είναι δυνατόν για μικροπαραβάσεις ή αμέλεια να πληρώνεικάποιοςτρία χιλιάρικα και ο άλλος που έχει χτίσει βίλλα πάλι να πληρώνει τρία χιλιάρικα ανά στρέμμα. Επίσης ανδεν δύνασθε ή αν δεν επιθυμείτε να δώσετε αναδρομική ισχύ, τουλάχιστον να παραχωρήσετεστους δικαιούχους τη δυνατότητα να παραιτηθούν του δικαιώματος και να ανακληθούν οι αποφάσεις παραχώρησης, χωρίς καμία επίπτωση, εφόσον δεν έχουν προηγηθεί πρωτόκολλα εγκατάστασης και δεν έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων», είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα.

Νομοπαρασκευαστική επιτροπή χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα

Απαντώντας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στόχος του υπουργείου είναι να βρεθεί λύση για την αναδρομικότητα, ωστόσο υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και για αυτό το λόγο έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο υπουργείο.Ωστόσο ο κ. Αμυράς δεν δεσμεύθηκε σε σχέση με το πότε ούτε κι αν τελικά θα μπορέσει να εκδοθεί η σχετική ρύθμιση αναδρομικότητας.

Δείτε εδώ το βίντεο από τη σχετική συζήτηση : https://bit.ly/3ETUho2

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλειστοί δρόμοι στον Κορινό λόγω διέλευσης του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας