Στον Δήμο Κατερίνης κάνουμε την ορθή ανακύκλωση - τρόπο ζωής
Δελτίο τύπου
«Την ανάγκη για ακόμα πιο ενεργή και κυρίως ορθή συμμετοχή όλων στην συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση» σημειώνει ο Δήμος Κατερίνης, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των δημοτών, για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
Επισημαίνεται, ότι, στον Δήμο Κατερίνης λειτουργεί το σύστημα μπλε κάδων για υλικά συσκευασίας, σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης). Για το 2020 συλλέχθηκαν 3.621 τόνοι, εκ των οποίων ποσοστό 42% επιστράφηκε στο ΣΜΑ ως υπόλειμμα, καθώς παρατηρείται το λυπηρό φαινόμενο εναπόθεσης κοινών απορριμμάτων στους κάδους ανακύκλωσης.
«Η συνεργασία των δημοτών, των επαγγελματιών και η ενεργή συμμετοχή τους είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ανακύκλωσης, προκειμένου η πόλη να διατηρηθεί καθαρή» δήλωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ενώ συμπλήρωσε: «Είναι σημαντική η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων, καθώς συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση. Ο Δήμος μας καταγράφει σημαντικές επιδόσεις, ωστόσο είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε όλοι για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».
Υπενθυμίζεται, ότι, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής έχει επεκταθεί η ανακύκλωση και στην εναπόθεση γυαλιού. Ήδη με τηντοποθέτηση μπλε κωδώνωνκαταγράφηκαν τα πρώτα απτά αποτελέσματα, καθώς συλλέχθηκαν 22 τόνοι γυαλιού για το 2020. Μάλιστα αυτό συνέβη σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις λόγω covid ήταν κλειστές, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για ολοένα αυξανόμενεςποσότητες στη συνέχεια.
Επιπλέον, έχει τεθεί σε λειτουργία και το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε ειδικούς κάδους, παλαιών ενδυμάτων/υποδημάτων,σε συνεργασία με την εταιρεία EASTWESTGREECE. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Ιούλιο έχουν συλλεχθεί 70.736kg. Κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων-υποδημάτων έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία τόσο στηνπόλη της Κατερίνης, όσο και στον Σβορώνο, στην Παραλία, στην Περίσταση, στην Καλλιθέα, στον Κορινό και στον Λόφο.
Ανακυκλώνουμε :
· Ρούχα
· Παπούτσια
· Ζώνες
· Παιδικά παιχνίδια (λούτρινα)
· Κουβέρτες
· Τσάντες
· Κουρτίνες
· Μαξιλάρια
Παράκληση: να αναζητούμε τον κοντινότερο κάδο και να μην αφήνουμε σακούλες με ενδύματα εκτός του ειδικού κάδου.
Για να μειωθεί το ποσοστό επιστροφής ως υπόλειμμα, για τη διευκόλυνση τωνυπηρεσιών και των εργαζομένων στην καθαριότητα , καθώς και για τον ορθό τρόπο ανακύκλωσης παράκληση να ακολουθούμε τις εξής οδηγίες.:
Στον μπλε κάδο μπορούμε να ανακυκλώνουμε όλες τις συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουµίνιο ή λευκοσίδηρο!
•χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
•αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
•γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
•πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α.
•λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.
Προσοχή :
· Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα.
· Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.
· Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
· Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.
· Δεν πετάμεστον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
· Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδιαστους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
·
Στον μπλε κάδο ΔΕΝ έχουν θέση τα κοινά σκουπίδια π.χ. υπολείμματα τροφών, οικοδομικά υλικά, κλαδιά δέντρων, τζάμια, υφάσματα, αντικείμενα από ξύλο, δέρμα, κ.λπ. Επιπλέον, δεν μπαίνουν όλα τα υλικά στον μπλε κάδο π.χ. μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές. Για αυτά, υπάρχουν άλλα σημεία συλλογής και ανακύκλωσης. Αναζητήστε τα.
Ο Δήμος Κατερίνης θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενώτο επόμενο διάστημα υλοποιείται ο σχεδιασμός του ειδικού προγράμματος ενημέρωσης των μαθητών (μέσα από προγράμματα επιβράβευσης) και των δημοτών, για τη βέλτιστη ανακύκλωση.
Δείτε στα παρακάτω βίντεο τους ορθούς τρόπους ανακύκλωσης
Οι μικροί συνδημότες και οι μαθητές μπορούν να πληροφορηθούν περισσότερα παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου