Κυριακή Ε΄ Νηστειών: Ο δρόμος προς το Πάθος και η δύναμη της μετάνοιας
Ε΄ Κυριακή των Νηστειών: «Ος εάν θέλη γενέσθαι μέγας εν υμίν, έσται υμών διάκονος»
Σήμερα, 29 Μαρτίου 2026, η Εκκλησία μας διανύει την πέμπτη και τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Καθώς πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, το Ευαγγέλιο μας καλεί να αναλογιστούμε την αξία της ταπείνωσης και της προσφοράς.
Η Ιστορία του Ευαγγελίου σε απλά λόγια
Ο Ιησούς ανηφόριζε προς τα Ιεροσόλυμα, γνωρίζοντας όσα θα ακολουθούσαν. Δύο από τους μαθητές Του, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, Τον πλησίασαν με μια επιθυμία: ήθελαν να καθίσουν στις πιο τιμητικές θέσεις, δίπλα Του, όταν Εκείνος θα αποκτούσε τη δόξα Του. Φαντάζονταν μια επίγεια βασιλεία και εξουσία.
Ο Χριστός όμως τους εξήγησε ότι η δική Του δόξα περνά μέσα από το «ποτήρι» του πόνου και της θυσίας. Όταν οι υπόλοιποι δέκα μαθητές εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους για το αίτημα αυτό, ο Ιησούς τους κάλεσε όλους κοντά Του για να τους δώσει ένα σπουδαίο μάθημα.
«Όποιος θέλει να γίνει μεγάλος ανάμεσά σας, πρέπει να γίνει υπηρέτης σας· και όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι δούλος όλων.»
Το Μήνυμα της Σαρακοστής
Στον κόσμο που ζούμε, η δύναμη συχνά ταυτίζεται με την επιβολή. Ο Χριστός όμως ανατρέπει αυτή την εικόνα: ο αληθινός ηγέτης είναι εκείνος που διακονεί τον συνάνθρωπό του. Ο Ίδιος έγινε το απόλυτο παράδειγμα, προσφέροντας τη ζωή Του για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Παράλληλα, σήμερα τιμούμε την Οσία Μαρία την Αιγύπτια. Η ζωή της μας διδάσκει ότι όσο χαμηλά κι αν πέσει ένας άνθρωπος, η ειλικρινής μετάνοια και η ταπείνωση μπορούν να τον οδηγήσουν στο φως. Είναι η τελευταία μας πνευματική στάση πριν την είσοδο στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Πηγές & Βιβλιογραφία
- • Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον (Κεφάλαιο Ι΄, στίχοι 32 - 45).
- • Ερμηνευτικά Υπομνήματα (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).
- • Συναξαριστής της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου