Παραμύθι στην Ποντιακή διάλεκτο.

Συγχαρητήρια στον κ. Κοσμά Τσίναλη για το εγχείρημα του να γράψει το πρώτο παραμύθι σε ποντιακή διάλεκτο. Τελικά ο  ‘’Δασκαλάκος είναι Λεβεντιά’’


«Κάποτε έτον είνας μικρός παιδάς. Θόδωρον έλεγαν τ’ όνομαν ατ’». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά ο Κοσμάς Τσίναλης να αφηγείται την τρυφερή ιστορία του Θόδωρου στο παραμύθι Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη.
Πρόκειται για το πρώτο παραμύθι που γράφεται στην ποντιακή διάλεκτο.


Ο συγγραφέας, δάσκαλος τα τελευταία 30 χρόνια σε σχολεία και καθηγητής ποντιακής διαλέκτου σε τμήματα που δημιουργήθηκαν στο νομό Πέλλας, μέσω του μικρού του ήρωα συμβάλλει στη μετάδοση της παράδοσης (και της διαλέκτου) στην επόμενη γενιά.
Ο Θόδωρον στις σελίδες του βιβλίου ανακαλύπτει τις ρίζες του, και με οδηγό το ένστικτό του ακολουθεί τα χνάρια του παππού του.

Το παραμύθι του Κοσμά Τσίναλη εικονογράφησε η Σοφία Τσοπλακτσόγλου. Το βιβλίο συνοδεύεται από CD στο οποίο περιλαμβάνεται το παραδοσιακό τραγούδι «Δεντρόπα πρασινόφυλλα». Ο Διογένης Αϊνατζής παίζει λύρα και τραγουδά. Αφηγητής ο Κοσμάς Τσίναλης, γιαγιά η Σοφία Αϊνατζή, Θόδωρος και κοκκύμελον ο Διογένης Αϊνατζής.

Η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αψάλου. Την εκδήλωση διοργανώνουν η εκπαιδευτική κοινότητα Αψάλου και ο Σύλλογος Ποντίων Αψάλου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς