Φοροδιαφυγή

 Η διήμερη έφοδος των εισαγγελικών αρχών στην αντιπροσωπεία της UBS στην Ελλάδα την περασμένη βδομάδα για τη λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας, έχει αρχίσει να δίνει... καρπούς



- Δύο γνωστοί ηθοποιοί με καταθέσεις περίπου 1,5 εκατ. έκαστος, μια γυναίκα και ένας άνδρας με κυρίως τηλεοπτική καριέρα βρίσκονται στο "μικροσκόπιο"
- Αρκετοί δικηγόροι και γιατροί με υψηλά ποσά στη λίστα, καθώς και επιχειρηματίες έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής
- Ένας μάλιστα από αυτούς έχει καταθέσεις 12 εκατομμυρίων ευρώ!
- Ο θησαυρός εντοπίστηκε στο γραφείο του Έλληνα μπρόκερ ο οποίος συνεργαζόταν με την τράπεζα και διαχειριζόταν δεκάδες λογαριασμούς.

- Εκεί εντοπίστηκαν αρχεία κίνησης λογαριασμών και κίνησης που "κούμπωσαν" με τη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.


Η έφοδος των εισαγγελικών αρχών στην αντιπροσωπεία της UBS στην Ελλάδα φαίνεται πως ήδη έχει τα πρώτα αποτελέσματα. Ηθοποιοί (συγκεκριμένα δύο ευρέως γνωστοί), γιατροί και επιχειρηματίες με καταθέσεις στο εξωτερικό (και μάλιστα εκατομμυρίων) έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Τα πρόσωπα αυτά δεν είναι ευρύτατα γνωστά στις πλατιές μάζες (εκτός ίσως από τους ηθοποιούς) και γι' αυτό το λόγο, ένα πρόσωπο που έχει... γνώση των στοιχείων περιέγραφε τον συγκεκριμένο κατάλογο ονομάτων που σχηματοποιείται, ως "λίστα της υψηλής αστικής μεσαίας τάξης".

Οι συγκεκριμένοι καταθέτες (σ.σ. που φυσικά δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή επειδή έχουν χρήματα στο εξωτερικό) θα πάρουν... ραβασάκι για να παρουσιαστούν και να δεχτούν ή όχι έναν συμβιβασμό βάσει μιας νέας διάταξης που θα προωθήσουν άμεσα τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του http://www.capital.gr, με αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει εκπτώσεις στον φόρο για όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τις "μαύρες" καταθέσεις τους και μεταφέρουν τα σχετικά ποσά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με προθεσμιακές καταθέσεις ή αν προχωρήσουν στην αγορά ομόλογων του ελληνικού δημοσίου.

Η έφοδος στα γραφεία της αντιπροσωπείας της UBS αποφασίστηκε ούτως ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία που ήδη υπήρχαν από τη λίστα Βεστφαλίας - Ρηνανίας. Ωστόσο, η κατάσταση που αντίκρισαν οι εισαγγελείς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οργανωτική αποδόμηση.

Αυτό βέβαια μοιάζει αναμενόμενο αφού η αντιπροσωπεία είχε αναστείλει τις δραστηριότητες της από την 1/7/2015 με την επιβολή των capital controls. Κι αυτό διότι η βασική δουλειά της αντιπροσωπείας είναι απλώς να την επισκέπτονται Έλληνες υποψήφιοι καταθέτες και να τους συστήνονται διαχειριστές στην Ελβετική τράπεζα, να τους υποδεικνύουν τα απαραίτητα έγγραφα και εκείνοι να πηγαίνουν στο κατάστημα της Ελβετίας να ανοίγουν λογαριασμό.
Η αποκαλούμενη "προσέλκυση" αποτελεί διοικητική παράβαση των κανονισμών της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να ετοιμάζει τα έγγραφα η αντιπροσωπεία και να ανοίγει εκείνη τον λογαριασμό με την αποστολή τους και χωρίς την παρουσία του εντολέα στην Ελβετία.
Το γεγονός, λοιπόν, της απαγόρευσης αποστολής εμβασμάτων οδήγησε σε αναστολή λειτουργίας την αντιπροσωπεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τεράστια αρχεία αλλά προσωπικοί υπολογιστές και κάποια έγγραφα.

 Όμως ο πραγματικός θησαυρός λέγεται πως εντοπίστηκε στο γραφείο του Έλληνα μπρόκερ ο οποίος συνεργαζόταν με την τράπεζα και διαχειριζόταν δεκάδες λογαριασμούς. Εκεί εντοπίστηκαν αρχεία κίνησης λογαριασμών και κίνησης που "κούμπωσαν" με τη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα της εφόδου κρίνονται εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμα, αφού ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες στους λογαριασμούς των οποίων διατηρούνταν ποσά που ξεκινούν από το 1,5 εκατομμύριο και αγγίζουν ακόμα και τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως η λίστα Μπόργιανς (που περιέχει 10.588 κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών στην ελβετική μητρική UBS, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008), έφτασε στη χώρα μας ύστερα από τη δωρεάν παραχώρησή της πριν από λίγες εβδομάδες από το γερμανικό κρατίδιο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς