Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκ βαθέων στην ΕΡΤ (21/3/16)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: η κρίση υπήρξε εμπόδιο στην ολοκλήρωση του οράματός μου



Ο ρόλος της Εκκλησίας πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και το δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο.

 Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και σε έναν ενδεχόμενο διαχωρισμό, στο μάθημα των θρησκευτικών, στην νομοθέτηση του Συμφώνου Συμβιώσεως και για τα ομόφυλα ζευγάρια, στην αποτέφρωση των νεκρών, στη δημιουργία κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, στην κρίση και στην προσφορά της Εκκλησίας, στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και στους μύθους γύρω από το μέγεθός της, στο προσφυγικό και στην Ευρώπη που αλλάζει αλλά και στην επιθυμία του για το μέλλον της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο.


Η εποχή μας είναι κρίσιμη. Η Εκκλησία έχει δει πάρα πολλά κρίσιμα γεγονότα. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, πρέπει να έχουμε όραμα, γιατί όταν δεν έχεις όραμα δεν έχεις ελπίδα και αισιοδοξία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος και διερωτήθηκε αν τελικά υπάρχουν ιδανικά στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα περνά πνευματική κρίση εδώ και χρόνια ενώ εμφανίστηκε αβέβαιος  για το πότε θα τελειώσει.

Το ανεκπλήρωτο όραμά του

Για την περίοδο της αρχιεπισκοπίας του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε ότι μετέφερε στην Αθήνα και τον αρχιεπισκοπικό θρόνο το όραμα που είχε δημιουργήσει στο μυαλό του τα χρόνια της διακονίας του στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.  Ένα όραμα που δεν εκπλήρωσε γιατί ξέσπασε η κρίση και βασική προτεραιότητα πλέον ήταν να στηριχθεί ο δοκιμαζόμενος συνάνθρωπος.

Όπως είπε το όραμά του συμπυκνωνόταν σε τρεις άξονες.

Πρώτον θα ήθελε μια Εκκλησία ελεύθερη, να διαχειρίζεται τα του οίκου της.

Δεύτερον, συνέχισε, ότι είναι αναγκαίο και για την Εκκλησία όπως συμβαίνει και με τους άλλους θεσμούς να μπορεί να επιμορφώνει τα στελέχη της.

Και τρίτον υπογράμμισε την ανάγκη να μπορέσει η Εκκλησία να αξιοποιήσει την  περιουσία της. Όχι για να είναι πλούσια η Εκκλησία αλλά για να μπορεί να κάνει ελεύθερα το έργο της προς όφελος του λαού.

Χωρισμός Πολιτείας-Εκκλησίας

Αν είμαστε ελεύθεροι, αν έχουμε τα στελέχη μας, αν έχουμε την περιουσία μας γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε χωριστά, είπε ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Πάνου Χαρίτου.

Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπενθύμισε ότι σε αυτή τη σχέση που υφίσταται με το Κράτος η Εκκλησία δεν είναι ελεύθερη. Υπενθύμισε μάλιστα πως επί 150 χρόνια δεν διοικούσε η Εκκλησία τα του Οίκου της αφού  για μια μεγάλη περίοδο δεν επιτρέπονταν στην Ιεραρχία της να συνέρχεται σε Σύνοδο ενώ τα νεώτερα χρόνια βασιλικός ή κυβερνητικός Επίτροπος  συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της Συνόδου με δικαίωμα έγκρισης όλων των αποφάσεών της.

Ήταν μια βαβυλώνια αιχμαλωσία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος κι συνέχισε ότι επειδή είναι γνωστό που θα πάει ο χωρισμός «δεν θα το προτείνουμε εμείς». Ζήσαμε ως Εκκλησία 700 χρόνια κάτω από τον τουρκικό ζυγό και θα φοβηθούμε από μια κυβέρνηση 20, 15 ετών, ενός χρόνου ή έξι μήνες, πρόσθεσε ο κ.Ιερώνυμος.

«Είναι θέμα εθνικό κατά την προσωπική μου άποψη. Εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε ποτέ τέτοιο θέμα. Αν όμως το κράτος πει σας χωρίζω δεν θα πούμε όχι. Αλλά να αναλάβει και την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης. Δεν θα ήθελα ούτε καν να το φανταστώ», είπε σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος και εκτίμησε ότι λείπει η εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Απηύθυνε δε, προσκλητήριο σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν σε διάλογο για την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας.

Προσφυγικό

Σε αναφορά του για το προσφυγικό ζήτημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το προσφυγικό πρόβλημα θα συνεχιστεί» και «οι πληγές θα είναι πολλές, σε επίπεδο υγείας, εργασίας, φτώχειας, ηθικής», αλλά και ότι δεν θα ωφεληθούμε σε εθνικό επίπεδο από αυτό, «όπως είναι σήμερα». Παράλληλα, μίλησε για την Ευρώπη των συμφερόντων και της εκμετάλλευσης σε αυτό το ζήτημα και εκτίμησε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν μέλλον».

Κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν θα λειτουργήσει Τμήμα αλλά θα διδάσκονται κάποια μαθήματα. Παρατήρησε ωστόσο ότι οι συμπτώσεις αυτόν τον καιρό δεν βοηθούν. Παρότρυνε δε  τους πάντες να δούμε το σπίτι μας χωρίς να σταματούμε την παροχή γνώσης.

Παρακάτω ακολουθεί σε βίντεο όλη η συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου:





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού