Αποχωρούν ΜΚΟ και Ύπατη Αρμοστεία από τα hot spot, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στα hot spot, διότι φεύγουν ΜΚΟ και Ύπατη Αρμοστεία – Δεν έχουμε θέση σε χώρους που έχουν μετατραπεί σε ‘’κέντρα κράτησης’’.



Ακόμα και αυτή η μικρή ανακούφιση που προσέφεραν στους πρόσφυγες τις δύσκολες ώρες, τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και μέλη ΜΚΟ, τώρα δεν υπάρχει πια στα hot spot.

Ακόμα και αυτή η μικρή ανακούφιση που προσέφεραν στους πρόσφυγες τις δύσκολες ώρες, τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και μέλη ΜΚΟ, τώρα δεν υπάρχει πια στα hot spot.

Ήδη η Ύπατη Αρμοστεία αποχώρησε από το hot spot στη Μόρια της Λέσβου καθώς, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της το hot spot έχει μετατραπεί πλέον σε κέντρο κράτησης.


 Μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μέχρι στιγμής υποστήριζε τις αρχές στα λεγόμενα “hotspots” στα ελληνικά νησιά, όπου γινόταν η υποδοχή, η παροχή βοήθειας και η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης.

Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς".

Η Ύπατη Αρμοστεία, μεταξύ άλλων διέκοψε και τη μίσθωση λεωφορείων στη Λέσβο, με αποτέλεσμα σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, οι πρόσφυγες που αποβίβαζε στη στεριά το Λιμενικό μετά από διασώσεις, να παραμένουν επί ώρες βρεγμένοι και παγωμένοι, περιμένοντας το ένα και μοναδικό λεωφορείο του Λιμενικού να τους μεταφέρει στο hotspot της Μόριας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα της Ύπατης Αρμοστείας, θα συνεχίσει ωστόσο την παρουσία της με έναν εποπτικό ρόλο σε θέματα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς και με την παροχή ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις διαδικασίες για την πρόσβαση στο άσυλο.

Την ίδια ώρα σε... αναδιάταξη των δυνάμεων της προχωράει η ΜΚΟ International Rescue Committee, που ασχολείται με την περίθαλψη προσφύγων στη Λέσβο και επίσης μετέφερε πρόσφυγες στη Μόρια αλλά... τώρα σταμάτησε.

Όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο σταματούν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", οι οποίοι αντιτίθενται στη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι.

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι στη Λέσβο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, τις δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στις βόρειες ακτές του νησιού και τις κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hotspots.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Μαριέττα Προβοπούλου, "οι ΓΧΣ δεν ήταν ποτέ η μοναδική οργάνωση που παρείχε ιατρική φροντίδα στη Μόρια.

 Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι θα δημιουργηθεί ένα κενό στη βοήθεια μετά την αποχώρησή μας" και προσθέτει: "Εμεις θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με τις κινητές μονάδες μας μετά την άφιξη στο νησί σε περιπτώσεις προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από το κέντρο της Μόριας. Επίσης, διερευνούμε την πιθανότητα να υποστηρίξουμε τα τοπικά νοσοκομεία σε περιπτώσεις σοβαρών παραπομπών προσφύγων σε αυτά από τη Μόρια".

Η αποχώρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με τις οποίες «επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό», παρατηρεί η κ. Προβοπούλου.

Εξάλλου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αποχωρήσει προσωρινά ακαι πό τον καταυλισμό της Ειδομένης «για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Προβοπούλου, παραμένουν στην περιοχή και παρακολουθούν τις εξελίξεις «για να δούμε πώς θα κινηθούμε και αν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σύντομα».

 «Είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε στις αποστολές μας σε ολο τον κόσμο για την ασφάλεια του προσωπικού μας, η οποία αποτελεί και την προτεραιότητα της οργάνωσης». Ήδη η ομάδα καθαριότητας της οργάνωσης έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της, ωστόσο δεν επιχειρεί η ιατρική ομάδα, ενώ γίνονται συνεχείς επαφές με τους πρόσφυγες. 

Σχετικά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" και άλλων οργανώσεων στα hotspots, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "υπάρχει μια συμφωνία σε ισχύ αλλά το πλαίσιο εφαρμογής έχει θολά σημεία. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις οργανώσεις και θεωρούμε ότι οι παρεξηγήσεις θα αρθούν και η συνεργασία θα συνεχιστεί μαζί τους".

Σχετικά με την Ειδομένη ο κ. Κυρίτσης εκτιμά ότι η ένταση θα περιοριστεί και δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις οργανώσεις. "Θεωρούμε τις ΜΚΟ συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", καταλήγει ο ίδιος.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς