Πενήντα χιλιάδες άτομα θα απομακρυνθούν από τις οικίες του στην θεσσαλονίκη, για εξουδετέρωση αεροπορικής βόμβας του Β' ΠΠ.

Μία επιχείρηση που όμοιά της δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα, και για την υλοποίησή της θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τα σπίτια τους για αρκετές ώρες περίπου 50.000 άτομα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.


Πρόκειται για την εξουδετέρωση μίας αεροπορικής βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με περίπου 250 κιλά εκρηκτικής ύλης, η οποία δεν έσκασε ποτέ και ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από λίγες μέρες, στο προαύλιο ενός βενζινάδικου στο Νέο Κορδελιό και σε βάθος περίπου πέντε μέτρων, όταν ο επιχειρηματίας θέλησε να τοποθετήσει μία καινούργια δεξαμενή καυσίμων στο κατάστημά του.

«Το μηχάνημα εκσκαφής έφτασε μόλις τέσσερα εκατοστά από τη βόμβα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συνέβαινε αν η βόμβα είχε σκάσει, αλλά όλοι έχουμε δει ταινίες και μπορούμε να φανταστούμε τις τραγικές συνέπειες», ανέφερε στο pontos-news.gr η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Κατά την ίδια, την αποστολή εξουδετέρωσης της βόμβας ανέλαβε ο στρατός και θα την εκτελέσουν ειδικοί πυροτεχνουργοί του. Αυτό ξεκίνησαν να κάνουν και πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, προκειμένου να ληφθούν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα μέτρα ασφαλείας, προτιμήθηκε η διαδικασία να πάει λίγες μέρες πίσω και την ημέρα εκτέλεσής της να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα.

«Ο στρατός λειτουργεί απολύτως με το γράμμα του νόμου σε αυτές τις περιπτώσεις και καλά κάνει. Θέλουν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία για τους πολίτες. Έτσι, θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους περίπου 50.000 άτομα. Οι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς μένουν στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Περίπου 10.000 κατοικούν στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και οι υπόλοιποι στο Δήμο Δέλτα. Δεν έχει βρεθεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα», πρόσθεσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε η Βούλα Πατουλίδου, ο στρατός ζήτησε μέχρι τις 11:00-11:30 το πρωί της Κυριακής να έχει απομακρυνθεί όλος ο κόσμος από τα σπίτια του και αμέσως μετά να αναλάβουν δράση οι πυροτεχνουργοί, οι οποίοι θα χρειαστούν από τρεις έως πέντε ώρες για την εξουδετέρωση της βόμβας.

«Επιλέχθηκε η Κυριακή ως ημέρα εξουδετέρωσης της βόμβας, διότι καταστήματα και σχολεία είναι κλειστά κι έτσι ολόκληρη η οικογένεια βρίσκεται στο σπίτι. Έτσι, θα είναι ευκολότερο να απομακρύνουμε τον κόσμο. Αν χρειαστεί να εκμισθώσουμε κάποιο χώρο, θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να βάλουμε λεωφορεία για να μετακινήσουμε κόσμο, θα το κάνουμε. Ήδη η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια" προσφέρθηκε να μας διαθέσει τα λεωφορεία που η ίδια εκμισθώνει για το προσωπικό της. Δεν είναι μία άσκηση. Πρόκειται για επιχείρηση που θα γίνει σε πραγματικές συνθήκες».

Την Τρίτη (7/2) στις 15:00, στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να καταρτιστεί το πλήρες σχέδιο απομάκρυνσης του κόσμου, καθώς και όλες οι οδοί που θα αδειάσουν από κατοίκους.(πηγή)   

Ρωμανός Κοντογιαννίδης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς