Εγκρίθηκε το δάνειο που θα κλείσει την «τρύπα» χρεών στα ταμεία του Δήμου

Δελτίο τύπου δήμου Κατερίνης

Την αποδοχή των όρων για τη λήψη δανείου, για τη χρηματοδότηση χρεών του Δήμου Κατερίνης, καθώς και για την κάλυψη μέρους του ποσού, το οποίο υπολείπεται για ισοσκέλιση προϋπολογισμού έτους 2020 ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, στην κατεπείγουσα χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση. 




Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που θα δώσει επιτέλους τη δυνατότητα στο δήμο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να αποπληρωθούν οφειλές και δεδουλευμένα σε επαγγελματίες και προμηθευτές αντίστοιχα. 

Επιπλέον, ο Δήμαρχος υπογράμμισε: «Δεν είμαστε υπερήφανοι που υποχρεωθήκαμε κατά τους πρώτους μήνες της θητείας μας να πάρουμε δάνειο για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό, καθώς και για να καλύψουμε χρέη και οφειλές. Είμαστε όμως ικανοποιημένοι για τους όρους που πετύχαμε». 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος: 



- Χρόνος αποπληρωμής του δανείου είναι τα 20 χρόνια, ενώ αρχικά είχε τεθεί ως όρος η δεκαετία. 

- Η δόση από 703.000 ευρώ πετύχαμε να κλείσει στις 424.00 ευρώ 

- Η εξυπηρέτηση του δανείου ξεκινά ένα χρόνο μετά τη λήψη του. 

- Υπάρχει δικαίωμα αποπληρωμής του δανείου χωρίς ρήτρα. 

- Το επιτόκιο 4,30 +Euribor 



και τέλος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης, το πολύ σημαντικό είναι ότι δεν μπήκε υποθήκη η δημοτική περιουσία και η δόση θα παρακρατείται από τους ΚΑΠ. 

Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι στόχος είναι το δάνειο να αποπληρωθεί νωρίτερα από το χρονικό ορίζοντα των 20 ετών και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επαναφορά των δημοτικών τελών που φέτος αυξήθηκαν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα επέλθουν και μειώσεις. 

Σημείωσε ότι πολλοί δήμοι, με ακόμη δυσκολότερους όρους έλαβαν αντίστοιχα δάνεια. Ενδεικτικά ανέφερε: 

Δήμος Τρικκαίων: 8,7 εκ. ευρώ 

Δήμος Μεγάρων: 6 εκ. ευρώ 

Δήμος Κορυδαλλού: 5,3 εκ. ευρώ 

Δήμος Φαιστού: 3,1 εκ. ευρώ. 

Δήμος Αχαρνών: 49 εκ. ευρώ με δανεισμό από τράπεζα του εξωτερικού και από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. 

Δήμος Σαλαμίνας: αύξηση δημοτικών τελών που του επιβλήθηκε από το παρατηρητήριο 50% και δάνειο 9 εκ. ευρώ για ισοσκέλιση προϋπολογισμού. 

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος τόνισε: «Η προηγούμενη διοίκηση πριν από τρία χρόνια ζήτησε να πάρει δάνειο, ύψους 3,5 εκ. ευρώ, ενώ έγιναν και εισηγήσεις για αύξηση δημοτικών τελών που δεν εισακούστηκαν. Επίσης, χρηματοδότηση από τον τότε υπουργό κ. Σκουρλέτη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ύψους 5,5 εκ. ευρώ δόθηκε σε προεκλογικά έργα και όχι για την αποπληρωμή οφειλών. Και φτάσαμε σήμερα εδώ. Αυτά πληρώνουμε με το δάνειο που παίρνουμε. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε υποχρεωμένοι, για να είμαστε νόμιμοι, να πάρουμε δάνειο. Αυτή είναι η αλήθεια». 

Λαμβάνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Γιώργος Νταντάμης τόνισε για την αναγκαιότητα λήψης του δανείου: «Οι επιλογές του Δήμου ήταν δυο: Ή παίρναμε δάνειο και εξοφλούμε ή πάμε ολοταχώς στο οικονομικό παρατηρητήριο. Με λίγα λόγια βάζουμε ένα ΔΝΤ στο δήμο μας, για να κάνει ό,τι θέλει. Είστε παλιοί, γιατί δεν τα λέτε αυτά; Κοροιδευόμαστε μεταξύ μας; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάνω έκκληση να συνεννοηθούμε για το καλό του Δήμου μας. Ας μην κάνουμε μικροπολιτική με οποιοδήποτε κόστος. Γιατί οι φθηνές πολιτικές, μας οδήγησαν σήμερα εδώ. Έγιναν 147 προεκλογικά έργα. Δεν τα κάναμε εμείς, δεν τα χρεώσαμε εμείς. Εμείς καλούμαστε όμως να τα πληρώσουμε». 

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των συνδυασμών της αντιπολίτευσης. 

Να σημειωθεί, ότι, η εκταμίευση του δανείου θα γίνει σταδιακά, με αναλυτική κατάσταση τιμολογίων, που θα εξοφλεί ο δήμος και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον για χρέη παλαιότερων ετών και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς