Αγρονέα: Λαθροεργασία, αυτάρκεια, γαστρονομία

του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Διαχρονικό

Η Γεωργία θέλει επιμονή και υπομονή. Η κτηνοτροφία θέλει αφοσίωση και αγάπη. Τα χαρακτηριστικά αυτά εύχομαι να σε συνοδεύουν σε όλα τα νιάτα σου μαζί με τη διαχρονική ευχή της υγείας. Γιάννης Σκούφος, 26/8/2020. 





Λαθροεργασία

Η ιδιωτική οικονομική (αντικοινωνική) σε εμπόλεμη ζώνη, προσέγγιση του πιο φτηνού εργάτη γης, γέμισε τα χωράφια και του στάβλους με Πακιστανούς λαθροεργαζόμενους, οι οποίοι στέλνουν τα ευρώ τους στο Πακιστάν χωρίς έλεγχο. Πακιστανοί οργανωμένοι χτυπιούνται με Κρητικούς για γυναίκες, οι Πακιστανοί πιλότοι κινούν τα μαχητικά της Τουρκίας στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, το Πακιστανικό ναυτικό συμμετέχει σε γυμνάσια με Τούρκους στην Ανατ. Μεσόγειο, Τουρκία και Πακιστάν συνδέονται με στενή συμμαχία, και ταυτόχρονα το Πακιστάν είναι εκτεθειμένο σε πείνα (ή/& λιμό) πάρα πολύ και η Τουρκία εκτεθειμένη πολύ. Παγκόσμια Έκθεση 2020 για τις Επισιτιστικές Κρίσεις. Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων. Χ. Γαλλής, Facebook, 2/9/2020. 


Αυτάρκεια

Ο γεωργικός τομέας ήταν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά, μέχρι στιγμής, την πανδημία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Ωστόσο, ένα από τα βασικά διδάγματα της κρίσης είναι ότι, σε ορισμένους τομείς, πρέπει να είμαστε περισσότερο ανεξάρτητοι από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες — για παράδειγμα, στην περίπτωση ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων. Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς. Ταυτόχρονα, εκφράζει την ικανοποίησή για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκτίμησης της περιφερειακής παραγωγής και των γεωργών μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος μας είναι να το εδραιώσουμε! Αυτό όμως δεν σημαίνει κλείσιμο ή εθνικιστική προσέγγιση της κατανάλωσης. Το διεθνές εμπόριο βάσει κανόνων, η αποτελεσματική ενιαία αγορά και οι περιφερειακοί κύκλοι παραγωγής αποτελούν όλες τις πλευρές του ίδιου νομίσματος· Δεν είναι αντιτιθέμενοι. Julia Klöckner. Βlog: karabo, 2/9/2020. 


Εργάτες γης

Υδραυλικός αλλάζει τσιμούχα σε 5' με 30€ … "μαύρα" και κάνει παράπονο διότι δεν βρίσκει εργάτες για τις ελιές με 25€ το 8ωρο… PAGONIKO, facebook, 7/9/2020. 

Απόβλητα και απόβλητοι! …

Τo νέο 10ετές Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με εισήγηση του ΥΠΕν, έλαβε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 31/8/2020, αφού ελήφθησαν υπόψη τα σχόλια της διαβούλευσης. ecozen.gr, 1/9/2020. (σσ και για τα κτηνοτροφικά απόβλητα? ... ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΞΩ? ... ενώ είναι μέσα στο ΕΣΔΑ τα απόβλητα της βιομηχανίας? Τα ισχυρά λόμπυ των αστών "θάβουν" νομοθετικά ακόμα μια φορά τους αγρότες, με παράλειψη ..., το ΥπΑΑΤ «κοιμάται» και οι αγρότες καταστρέφονται). 



Λωζάνη (?...)

Προσλήψεις 120 ιεροδιδασκάλων για να διδάξουν το Κοράνι στη Θράκη. 2/8/2020. (σσ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Δεν βάζεις να προπαγανδίζουν τις απόψεις του εχθρού, σε εμπόλεμη περιοχή. Τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη. Η σύμβαση της Λωζάνης προέβλεπε 150.000 μωαμεθανούς στην Ελλάδα και 150.000 Έλληνες στην Τουρκία. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 300.000 μωαμεθανοί (όχι Τουρκογενείς) και στην Τουρκία υπάρχουν ΜΟΝΟ 5.000 Έλληνες. Η πλήρης αποτυχία της διπλωματίας τα τελευταία 100 χρόνια... Μόνο η μισθοδοσία των ειδικών ΔΥ γίνεται αισθητή ....) 

Αλυσίδα αξίας

«Επειδή η τελική αξία που πληρώνουν οι καταναλωτές για αγροτικά προϊόντα διαμορφώνεται όλο και περισσότερο εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (πάει στην μεταποίηση, διακίνηση, διανομή & εμπορία), προκειμένου να αυξηθεί το γεωργικό εισόδημα, είναι απαραίτητη η οργανική συμμετοχή των αγροτών στο κύκλωμα μεταποίησης & εμπορίας των προϊόντων που παράγουν», Δρ. Φ. Βακάκης, Στρατηγικός Σχεδιασμός Ελληνικής Γεωργίας, Ιουν 2020. 

Γαστρονομία

Τετάρτη, 23 Σεπ 2020, στις 12.00, οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο facebook: skywalker, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, με θέμα: Αγρ. Επιχειρηματικότητα: Αγροτικά Προϊόντα, Μεταποίηση, Τουρισμός, Πολιτισμός (Γαστρονομία). Υπεύθυνη η κα Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφος, 6932094231, magdaktinotrofow@gmail,com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού