«Αφόρητη η κατάσταση από την περιβαλλοντική ρύπανση στην Περιφερειακή Τάφρο, τον Πέλεκα και τα παράλια της Πιερίας»

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλεύτριας Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) για το έντονο πρόβλημα, πιθανότατα βλαβερούς δυσοσμίας σε περιοχές της Κατερίνης 




Το πολύ έντονο πρόβλημα δυσοσμίας σε περιοχές της Κατερίνης ανέδειξε με την επίκαιρη ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία) Μπέττυ Σκούφα. Κατά την συζήτηση, απευθυνόμενη στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά, η κα Σκούφα τόνισε χαρακτηριστικά ότι δυστυχώς «αναγκαζόμαστε να συζητάμε για τα αυτονόητα», δηλαδή για την προστασία του περιβάλλοντος και για τους απαιτούμενους ελέγχους που πρέπει να γίνονται σε όλες τις μονάδες για να μη ρυπαίνουν ή μολύνουν το περιβάλλον. 



➤ Ένα αντιπλημμυρικό έργο που κατέληξε λεκάνη απορροής τοξικών αποβλήτων 



Χαρακτηριστικά η κα Σκούφα τόνισε ότι όταν πριν τριάντα χρόνια οι αρμόδιοι κατασκεύαζαν ένα αποτελεσματικό αντιπλημμυρικό έργο, συγκεκριμένα την περιφερειακή τάφρο, στη βόρεια πλευρά της Κατερίνης, ποτέ δεν θα φαντάζονταν ότι αυτή η τάφρος θα κατέληγε να είναι λεκάνη απορροής τοξικών αποβλήτων, και πρόσθεσε πως μέσα στην περιφερειακή τάφρο διάφορες μονάδες, διαφόρου εμπορευματικής και παραγωγικής δραστηριότητας, ρίχνουν ανεξέλεγκτα κοπριές ζώων, σπλάχνα, αίματα και ό, τι άλλο φανταστεί ανθρώπου νους. 



«Η περιφερειακή τάφρος συνορεύει με πολυπληθείς συνοικίες, εκβάλλει δε μέσα στον ποταμό Πέλεκα, ο οποίος ρέει επίσης στην πόλη της Κατερίνης, δίπλα από καφενεία, σπίτια, αυλές και επιχειρήσεις. Ο Πέλεκας εκβάλλει τελικά στη θάλασσα της Κατερίνης, της Κατερινόσκαλας και από εκεί φτάνει σε όλα τα παράλια του Νομού Πιερίας». 



«Τι έλεγχοι έχουν γίνει μέχρι τώρα για τον εντοπισμό των πηγών της μόλυνσης, όχι μόνο ρύπανσης. Τι σκοπεύετε να πράξετε; Έχουν βρεθεί οι υπαίτιοι; Τι θα κάνετε στο μέλλον για τη συμμόρφωση των υπαιτίων που με τις ενέργειές τους υποβαθμίζουν τη ζωή μας και την τοπική οικονομία;», αναρωτήθηκε η Βουλεύτρια απευθυνόμενη στον Υφυπουργό. 



➤ Έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος 



Απαντώντας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαράς επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του ρόλου του συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών, των δήμων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Όπως είπε, 

κλιμάκια της Π.Ε Πιερίας έχουν πραγματοποιήσει 11 αυτοψίες από το 2013 έως σήμερα στην περιοχή της περιφερειακής τάφρου και του ποταμού Πέλεκα κατόπιν καταγγελιών από πολίτες. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ επιπλέον, το Σώμα Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδας που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεργάζεται με τις περιφερειακές αρχές και έχει δεχθεί προφορικές καταγγελίες το τελευταίο διάστημα για έντονη δυσοσμία και ανεξέλεγκτη απόρριψη ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων. «Το ίδιο το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα επιληφθεί του θέματος» ανέφερε. 



➤ Πρόταση για σύσταση περιβαλλοντικής «αστυνομίας» 



Η κα Σκούφα έκανε λόγο για ένα «κρυφτό, μία μη εις βάθος έρευνα όλων των απαιτούμενων στοιχείων και παραβάσεων» η οποία οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους κι αιτίες. Βασικό ζήτημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών, τόνισε. Τέλος η Βουλεύτρια πρότεινε τη σύσταση ειδικού αυτόνομου περιβαλλοντικού σώματος, εξοπλισμένου με όλα τα απαραίτητα υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα, παραδείγματος χάριν drones, θερμικές κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, ούτως ώστε σε ζωντανό χώρο και χρόνο να υπάρχει η αποτύπωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων. 



To σχετικό βίντεο από τη συζήτηση μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού