Πως η Ρωσία "έβγαλε από τη δύσκολη θέση" την Ελλάδα για τις πτήσεις εντός FIR Αθηνών



Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράν για να πετάξουν τα μεταγωγικά της αεροσκάφη μέχρι τη Συρία. Η απόφαση της Μόσχας βγάζει από τη δύσκολη θέση την Αθήνα η οποία πιέστηκε αφόρητα από τις ΗΠΑ να απαγορεύσει τη χρήση του FIR Αθηνών από τους Ρώσους. Μ΄αυτό το τρόπο η Ελλάδα απέφυγε να δηλώσει ότι απαγορεύει στους Ρώσους τις πτήσεις, αν και επί της ουσίας αυτό έγινε.

Η Βουλγαρία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ,είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως στο τέλος της περασμένης εβδομάδας αρνήθηκε σε αδιευκρίνιστο αριθμό ρωσικών αεροπλάνων να διασχίσουν τον εναέριο χώρο της.

"Τα αεροπλάνα φέρεται ότι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το δηλωμένο φορτίο δεν ήταν το πραγματικό", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Μπετίνα Γιότεβα.

Η απόφαση ελήφθη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει πόσα αεροπλάνα αφορούσε.

Η Βουλγαρία ενήργησε ανεξάρτητα, χωρίς να δεχθεί πιέσεις από εταίρους της στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε.

"Οι Βουλγαροι θα έχουν στη συνείδησή τους το γεγονός ότι ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν (σ.σ.: σε σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον)", αντέδρασε ο Βλαντίμιρ Τζαρμπάτοφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος υποστήριξε μιλώντας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η Ρωσία δεν μεταφέρει στη Συρία παρά "ανθρωπιστικά φορτία" προσθέτοντας πως "δεν συμφέρει η μεταφορά όπλων αεροπορικώς".


Πηγή: http://www.onalert.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς