Προβλήματα με το Νοσοκομείο Κατερίνης

"Στην εντατική" το Νοσοκομείο Κατερίνης. Κινδυνεύουν να κλείσουν οι μισές κλινικές



Μπορεί στην Πιερία η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης να μην λειτούργησε ποτέ, το ίδιο όμως το Νοσοκομείο κινδυνεύει να μπει στην... εντατική, αφού η υποστελέχωση παραμένει ίσως το σοβαρότερο πρόβλημά του.
Και δεν είναι μόνο η έλλειψη παιδιάτρων, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Όπως αναφέρει στο "Ο.Β." ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλής Τσανικίδης, νοσοκομειακός γιατρός και ο ίδιος, η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε οριακά επίπεδα. Κι αυτό γιατί αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν προσληφθούν 10 επικουρικοί γιατροί, τότε κινδυνεύουν να κλείσουν οι μισές κλινικές του Νοσοκομείου. 
"Η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι αυτή τη στιγμή το κυριότερο ίσως πρόβλημα, το οποίο το βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά. Ήδη εμείς έχουμε κινηθεί και έχουμε θέσει το ζήτημα στην Υγειονομική Περιφέρεια ζητώντας να λυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατό" αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: "Περιμένουμε μέχρι το Δεκέμβριο να έρθουν 10 επικουρικοί γιατροί. Αν ωστόσο αυτό δεν συμβεί, τότε κινδυνεύουν να κλείσουν οι μισές κλινικές".
Αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, με ανακοίνωσή του, κινείται στο ίδιο πλαίσιο εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης καλώντας όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Δ.Σ. αναφέρονται τα ακόλουθα:
"Το τελευταίο διάστημα βιώσαμε μαζί με τους πολίτες της Πιερίας μια κατάσταση η οποία ήταν αναμενόμενη.Η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου μας έφτασε στο παρά πέντε από την αναστολή λειτουργίας της με τραγικές συνέπειες για το νομό. Ευτυχώς το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά τελευταία στιγμή. Το τονίζουμε προσωρινά!!! Μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί μόνιμη λύση.
Όμως δεν είναι μόνο η παιδιατρική το «πρόβλημα» στο Νοσοκομείο μας.
Υπάρχει ΩΡΛ; ΟΧΙ
Υπάρχει ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ; ΟΧΙ
Υπάρχει ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ; ΟΧΙ
Έχει λυθεί οριστικά και μόνιμα το πρόβλημα με τους γιατρούς της ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ; ΟΧΙ
Λειτουργεί η υπερσύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία κινδυνεύουν να αχρηστευτούν; ΟΧΙ
Είναι πλήρως στελεχωμένες οι υπόλοιπες κλινικές (οφθαλμιατρική, μαιευτική); τα εργαστήρια του Νοσοκομείου (μικροβιολογικό, αιμοδοσία); ΟΧΙ
Τα τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο επισκέφθηκαν για να ενημερωθούν υποψήφιοι βουλευτές, εκλεγμένοι βουλευτές, Υφυπουργοί Υγείας, Διοικητές της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, υποψήφιοι περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, κομματικά κλιμάκια και άλλοι.
Το Σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου όπου του δόθηκε λόγος επισήμανε σε ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού (και ειδικότερα ιατρικού) και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ;
Εμείς αφού ολοκληρώθηκαν και οι εθνικές εκλογές γραπτά και επίσημα θα καταθέσουμε τα προβλήματα του Νοσοκομείου, σε όλους τους παράγοντες πολιτικούς και μη, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη λύση τους.
Σε κάθε περίπτωση ΕΣΕΙΣ οι πολίτες της Πιερίας θα ενημερώνεστε πάντα για τα προβλήματα του Νοσοκομείου τα οποία όμως αφορούν εσάς και τις οικογένειές σας με αλήθεια και μακριά από κάθε σκοπιμότητα.
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν".
Η χρήση του πλαστικού χρήματος
Όσον αφορά στη χρήση του πλαστικού χρήματος από τον ιατρικό κόσμο, ο κ. Τσανικίδης εξηγεί ότι καταρχήν δεν υπάρχει αντίθεση σε αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας θα προβεί σε σχετική τοποθέτηση επί του θέματος ύστερα από συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του επισημαίνει πως δεν διαφωνεί με την εφαρμογή μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι. Θέτει επίσης το θέμα του ιατρικού απορρήτου, αλλά και της συνέπειας του κράτους προς συμβεβλημένους γιατρούς. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
"Αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση πλαστικού χρήματος, από την πλευρά των ασθενών για την πληρωμή ιατρικών υπηρεσιών, επισημαίνουμε τα κάτωθι:
Ο ιατρικός κόσμος της χώρας δεν διαφωνεί με την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος μέτρων που στόχο έχουν την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πλην όμως, διαφωνεί όταν στοχοποιούνται συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι ή ακολουθούνται πρακτικές που ευτελίζουν την ιατρική λειτουργία.
Επισημαίνουμε ότι η ιατρική λειτουργία είναι άκρως ευαίσθητη, πολλά δε τμήματα των ασθενών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, θέλουν να κρατήσουν απόρρητη ή μυστική την επίσκεψη στους ιατρούς, ιδιαίτερα όσον αφορά ειδικότητες ψυχιάτρων, ογκολόγων, γυναικολόγων κλπ. Και είναι άκρως καχύποπτοι στη διασφάλιση, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης επισκέψεων, του ιατρικού απορρήτου.
Επίσης, καλό θα είναι τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται να αφορούν και τη λειτουργία του κράτους με την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεών του. Επί παραδείγματι, η ιατρική επίσκεψη ενός συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ, με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα πρέπει να εξοφλείται άμεσα από τον λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και όχι μετά από μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα.
Ο Π.Ι.Σ. θεωρεί ότι μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς πρέπει να σχεδιαστεί σωστά η εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα και παρενέργειες που θα ακυρώνουν ή θα υποβαθμίζουν λειτουργίες. Αναμένουμε τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα".
Μαρία Τσιώνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού