Τελωνείο Κατερίνης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ 

ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Θορυβημένη η Πιερία από το ενδεχόμενο μεταφοράς του Τελωνείου Κατερίνης και τη συγχώνευση των τελωνειακών υπηρεσιών.

Για “ταφόπλακα της οικονομικής δραστηριότητας του νομού ” έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ομάδων αλλά και όλοι οι φορείς της Πιερίας που συμμετείχαν στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Πιερίας για το θέμα. Συμφώνησαν μάλιστα στην υπογραφή επιστολής στην οποία συμπεριλαμβάνεται σχέδιο αναδιοργάνωσης της τελωνειακής υπηρεσίας καθώς και μελέτη των επιπτώσεων από την ενδεχόμενη συγχώνευση με τελωνεία όμορων περιοχών σε θέση εκτός Πιερίας (όπως η Σκύδρα ή η Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για πολυσέλιδη επιστολή η οποία θα τεθεί υπ” όψιν των αρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να εξεταστεί και να αξιολογηθούν τα οικονομικά μεγέθη και τα πολλαπλά οφέλη από την παραμονή του Τελωνείου στην Κατερίνη.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις η ενδεχόμενη μεταφορά του Τελωνείου. “Με ομοιοπαθητική δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις” είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι “το τελωνείο Κατερίνης παρουσιάζει 1.570 εισαγωγές, 2.131 εξαγωγές, 2.554 Τ2L, 576 TIR και 1.975 Δ.Α.Ο (Δηλώσεις Άφιξης Οχημάτων) . Μάλιστα σήμερα στην Πιερία έχουμε 3.500 Δηλώσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός στη Σκύδρα είναι 800 και στη Βέροια 1.500.
Αναφέρθηκε μάλιστα στον όγκο των συναλλαγών του Τελωνείου Κατερίνης που αγγίζει τα5,5 εκατομμύρια ευρώ, εκκωφαντικό ποσό και από τα μεγαλύτερα έσοδα όλων των περιφερειακών τελωνείων της χώρας. Σημείωσε ακόμη ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι ελάχιστα σε σχέση με τα έσοδα που παρουσιάζει το τελωνείο και δεν δικαιολογούν την κατάργησή του ενώ επεσήμανε τη γεωγραφική θέση δίπλα στο Εθνικό Δίκτυο που εξυπηρετεί σαφώς καλύτερα σε σχέση με την Σκύδρα. Το Επιμελητήριο προτείνει ωστόσο να εξεταστεί η περίπτωση παραχώρησης δημόσιου ή ιδιωτικού χώρου ώστε να απαλειφθεί και το ελάχιστο λειτουργικό κόστος του.
“Ξέρετε πολλές επιχειρήσεις που να κάνουν 5,5 εκατομμύρια με τέσσερις υπαλλήλους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μάρκος Κουλούμογλου.
“Για ποιο λόγο τέθηκε το θέμα της συγχώνευσης; Αν εξυπηρετεί κάποιον ή κάποιους θα πρέπει να το μάθουμε, όπως και το εάν είναι μόνο λειτουργικό το πρόβλημα” τόνισε,η,αντιπεριφερειάρχης,Πιερίας Σοφία,Μαυρίδου διαβεβαιώ-νοντας ότι, αν προσδιοριστεί ως χώρος μετεγκατάστασης του τελωνείου, το κτίριο του παλιού ΚΤΕΟ, για το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης και επαναλειτουργίας του, η Περιφέρεια θα το δρομολογήσει.

“Το δημοσιονομικό κόστος σε σχέση με τα έσοδα είναι ελάχιστο. Είναι ντροπή. Τί γλιτώνεις μαζεύοντας τα τελωνεία όλα μαζί; “ ανέφερε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης κάνοντας μία ουσιαστική και ενδεικτική της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας, επισήμανση για τις δύο περιοχές. “ Η Σκύδρα είναι σε πληθυσμό 162η στη σειρά, όταν η Κατερίνη είναι ο 9ος μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος. Νομίζω ότι οι αριθμοί είναι ανάλογοι της επιχειρηματικής δραστηριότητας”, είπε χαρακτηριστικά τόνιζοντας ότι “πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί αλλά να γίνουμε συγκεκριμένοι στα όσα θα υποστηρίξουμε μιλώντας με αριθμούς και συγκρίσιμα μεγέθη».
Απόντες, λόγω της συμμετοχής τους στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ήταν οι τέσσερις βουλευτές του νομού οι οποίοι δια των εκπροσώπων τους συντάχθηκαν με τις προτάσεις του Επιμελητήριου και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντησή τους για κοινή δράση.
Στη δική τοποθέτηση ο πρώην υπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στις δικές του ενέργειες όταν είχε στο παρελθόν και πάλι τεθεί θέμα μεταφοράς του τελωνείου, όταν τότε “έπαιζε” δυνατά η περίπτωση της Αλεξάνδρειας. Όπως είπε, τότε είχε αντιπροτείνει την περίπτωση του παλιού τελωνείου της Αγαθούπολης, ένα παλιό ακίνητο που ανήκει στη Διεύθυνση Τελωνείων. “Χωρίς τελωνείο δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη και η περιοχή μας δεν θα είναι δελεαστική για επενδύσεις” ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις όλοι οι φορείς κατέστησαν σαφές ότι θα αγωνιστούν για την παραμονή του Τελωνείου στην Κατερίνη ενώ αναμένονται άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

 Πηγή: http://pieriareport.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού