Βαρβαρότητες Γερμανών κατά την αποχώρηση τους από την Αθήνα το 1944!!!

Σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο από την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα!!! Προσοχή ακολουθούν ‘’σκληρές’’ εικόνες!!!


Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944, ο Φιλοποίμην Φίνος με τους συνεργάτες του, ανεβασμένοι σε ένα τζιπ, τριγυρνούν στην Αθήνα και κινηματογραφούν όλα τα στιγμιότυπα της απελευθέρωσης.

Όταν φτάνουν στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου βλέπουν ότι η γερμανική σημαία κυματίζει ακόμα στην Ακρόπολη. Τότε ο Φίνος σκαρφαλώνει και κρύβεται. Κάποια στιγμή βλέπει τον Γερμανό στρατιώτη να πλησιάζει και να κατεβάζει τη σημαία, παίρνοντας την μαζί του σκυφτός. Ο Φιλοποίμην καταφέρνει να κινηματογραφήσει το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο.
Όλα αυτά τα στιγμιότυπα, μαζί με κάποια από τις μέρες της κατοχής που είχαν γυριστεί κρυφά, αλλά και από αυτά των επόμενων ημερών, συγκεντρώθηκαν σε μια “σκληρή” παραγωγή επικαίρων της Φίνος Φιλμ, η οποία ωστόσο δεν προβλήθηκε στην Αθήνα γιατί χάθηκε! Πολλά χρόνια αργότερα, ο Ροβήρος Μανθούλης τη βρήκε σε κάποια κινηματογραφικά αρχεία των ΗΠΑ και την συμπεριέλαβε στο ντοκιμαντέρ του «Βίοι Παράλληλοι».


Πηγή:https://www.facebook.com/logiosermis/videos/884225698292877/?autoplay_reason=gatekeeper

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς