Παράνομη κοπή δέντρων

Στον εισαγγελέα στέλνει ο Δήμος πολίτες για
παράνομη κοπή δέντρων.


Στον εισαγγελέα στέλνει  ο Δήμος Κατερίνης  τους πολίτες που  τις  τελευταίες
ημέρες προχώρησαν σε αυθαίρετη κοπή δέντρων στον αστικό ιστό της πόλης,
όπως διαπιστώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία πρασίνου, και καταγγέλθηκε από δημότες.

Πρόκειται για παράνομες κλαδεύσεις δέντρων που βρίσκονται σε πεζοδρόμια αλλά και σε κοπή ενός δέντρου, πράξεις που έγιναν από περιοίκους αλλά και καταστηματάρχες για τους οποίους θα κινηθούν δικαστικές διώξεις για τις ποινικές ευθύνες που έχουν και σε δεύτερη φάση θα κινηθούν και αγωγές από την πλευρά του Δήμου.

Τα περιστατικά που διαπιστώθηκαν τις τελευταίες ημέρες έλαβαν χώρα στην οδό Κουντουριώτου στην περιοχή των Ευαγγελικών, όπου κάποιος επέλεξε να κόψει από τη ρίζα ένα δέντρο, ηλικίας τουλάχιστον 20 ετών. Αντίστοιχα σε άλλες οδούς, όπως στη  19ης   Μαΐου, στη  Χρυσοστόμου Σμύρνης ή στην οδόΒύρωνος κλαδεύτηκαν δέντρα από περιοίκους.

 

Για το θέμα παραχώρησε το πρωί της Τρίτης, συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τονίζοντας την ανάγκη προστασίας του αστικού πρασίνου για την ανάδειξη του οποίου η δημοτική αρχή έχει καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών στην κατεύθυνση του σεβασμού του αστικού περιβάλλοντος.

"Ήταν ένα στοίχημα για εμάς να φτιάξουμε την πόλη πιο ανθρώπινη και να αποκτήσουμε πεζοδρόμια που να ευνοούν τη βιώσιμη κινητικότητα", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αναφέροντας ότι στην Κατερίνη έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 50 χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων που έχουν τις υποδομές για την ασφάλεια των πεζών και των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρόβλεψη για πράσινο με φύτευση πολλών νέων δέντρων.

Ο δήμαρχος μάλιστα χαρακτήρισε βαρβαρότητα αλλά και εχθρική προς την κοινωνία πράξη την κοπή δέντρων σε δημόσιο χώρο. "Τελευταία βλέπουμε μία βαρβαρότητα που συμβαίνει προς τα δέντρα. Είναι μία πράξη που τη θεωρούμε εχθρική προς την κοινωνία και την πόλη", σημείωσε χαρακτηριστικά.


Όπως τόνισε ο γεωπόνος του Δήμου Θανάσης Παπαδόπουλος που έχει κάνει και διατριβή πάνω στις παρεμβάσεις στο αστικό πράσινο, μελετώντας την Κατερίνη, η πόλη έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο, που ανέρχεται στα 3,2 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Τα τελευταία δέκα χρόνια η Κατερίνη αύξησε το ποσοστό των δέντρων κατά 25%, όταν το 2005 στα πεζοδρόμια υπήρχαν 5.460 δέντρα και σήμερα υπάρχουν 7.134 δέντρα.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Στάθης Κεραμιδιώτης σημείωσε ότι χρειάζεται ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Λάζαρος Ντόντης είπε ότι ο Δήμος θα κινηθεί σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ώστε να διερευνηθεί ποιος διέπραξε τα αδικήματα και στη συνέχεια θα εξεταστεί η άσκηση αγωγών κατά των υπευθύνων για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί ο Δήμος τόσο στην αξία των δέντρων όσο και στην αποθεματική αξία της ζημιάς.

Μάλιστα στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών επιστρατεύονται ακόμη και οι εκκλησίες, καθώς όπως είπε ο δήμαρχος έκανε κουβέντα με τον Μητροπολίτη Κίτρους, ούτως ώστε να υπάρξουν ομιλίες για την προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε ενορία.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού