Ο Ελληνικός Άτλαντας Υγείας, είναι η ανάπτυξη της απαιτούμενης οργανωτικής, θεσμικής και πληροφοριακής υποδομής, για τη συστηματική συλλογή, διαχείριση, επεξεργασία και δημοσιοποίηση δεδομένων και δεικτών υγείας σε διαχρονικό επίπεδο

Ο Ελληνικός Άτλαντας Υγείας, είναι η ανάπτυξη της απαιτούμενης οργανωτικής, θεσμικής και πληροφοριακής υποδομής, για τη συστηματική συλλογή, διαχείριση, επεξεργασία και δημοσιοποίηση δεδομένων και δεικτών υγείας σε διαχρονικό επίπεδο. Ο Ελληνικός Άτλας Υγείας, φιλοδοξεί να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα του επιπέδου υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και των υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας.



Σήμερα, παρότι πολλοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητά τους, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά δεν καταγράφονται συστηματικά βάσει προτύπων που θα επιτρέπουν την αξιόπιστη και έγκυρη συγκέντρωσή τους, δεν επικαιροποιούνται, και η έλλειψη συνολικής τυποποιημένης και ομοιογενούς επεξεργασίας δεν εξασφαλίζει την αξιοπιστία τους.

Επιπλέον, τα δεδομένα που συλλέγονται, δεν είναι συγκρίσιμα με αντίστοιχα στοιχεία ομοειδών φορέων και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν, ή απαιτείται εκτενής, χρονοβόρα και υψηλού κόστους επεξεργασία για την αξιοποίησή τους. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα υστερεί σε δεδομένα υγείας που παρέχει σε ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς (WHO, Eurostat, OECD). 

Στο παραπάνω πλαίσιο, καθίσταται αναγκαίος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος ομοιογενούς καταγραφής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων, που θα παρέχει χωροταξικά κατανεμημένη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγείας, καθώς και την τεκμηριωμένη πρόβλεψη των αναγκών υγείας, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Επιπρόσθετα, η δημοσιονομική κρίση και ο εξορθολογισμός των διαθέσιμων πόρων δημιουργούν αφενός την ανάγκη ανάπτυξης ενός δυναμικού εργαλείου συγκριτικής αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και αφετέρου, την ανάγκη σχεδιασμού νέων υπηρεσιών βάσει των πραγματικών πληθυσμιακών αναγκών.



Ποιοι είναι οι στόχοι του Ελληνικού Άτλαντα Υγείας;
  1. Η συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων με τρόπο αυτοματοποιημένο, από πηγές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άμεσα η έμμεσα συσχετιζόμενων με την υγεία και την ψυχική υγεία.
  2. Η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων και η παρουσίασή τους υπό μορφή δεικτών που αφορούν στην επάρκεια και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.
  3. Η αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών και η πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, πόρους και υπηρεσίες.
  4. Η ανάπτυξη προτύπων ανακατανομής των πόρων και σχεδιασμού νέων υπηρεσιών.
Τι κερδίζουμε από τον Άτλαντα Υγείας;
  1. Αποκτάται η δυνατότητα χάραξης πολιτικών και στρατηγικών υγείας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με βάση πραγματικές ανάγκες.
  2. Δημιουργούνται νέες δυνατότητες για ορθολογική διαχείριση και κατανομή ή ανακατανομή των πόρων στο σύστημα Υγείας.
  3. Παρέχεται έγκυρη πληροφόρηση, στους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους στο σύστημα.
  4. Ενεργοποιεί και ευαισθητοποιεί άτομα και φορείς, τόσο στη συστηματική και ομοιογενή συλλογή και επικαιροποίηση των δεδομένων, όσο και στη χρήση των δεδομένων για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των υπηρεσιών τους, καθώς και στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.
  5. Καλλιεργεί και ενισχύει συνεργασίες με στόχο την ανάπτυξη ευνοϊκού πλαισίου για έρευνα, χρήση και αξιοποίηση δεδομένων υγείας και ψυχικής υγείας.
  6. Αποτελεί εργαλείο χάραξης στρατηγικής και λήψης αποφάσεων.
  7. Συνιστά αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο.
  8. Αποτελεί σημείο προβολής των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και κεντρικό κόμβο ενημέρωσης των πολιτών και αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με την προσφορά των υπηρεσιών υγείας. Σημείο αναφοράς για τον ευρωπαίο πολίτη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς