«Θεμέλια» για έναν Δήμο Κατερίνης ανθρώπινο και κοιτίδα βιώσιμης ανάπτυξης

Δελτίο τύπου

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, που συνεδρίασε την Πέμπτη 30 Απριλίου, η μελέτη για την «Αναθεώρηση των χρήσεων γης στο εγκεκριμένο σχέδιο του Δήμου Κατερίνης και εναρμόνιση με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Κατερίνης». 



Η μελέτη έρχεται να δώσει λύσεις σε λιμνάζοντα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της μη εναρμόνισης των χρήσεων γης με την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. του Δήμου Κατερίνης το 2010. Επιπρόσθετα, η μελέτη αποτελεί μοχλό για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές ανάγκες του διευρυμένου πλέον Καλλικρατικού Δήμου Κατερίνης. 



Η μελέτη, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, τέθηκε σε άμεση προτεραιότητα από τη σημερινή δημοτική αρχή, τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο και τον Αντιδήμαρχο Υπηρεσίας Δόμησης Γιώργο Νταντάμη. Η μελέτη ολοκληρώθηκε σε συνεργασία του κ. Νταντάμη και του ανθρώπινου δυναμικού της Υπηρεσίας δόμησης με τον ιδιώτη μελετητή και, παρά τις όποιες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, επιτεύχθηκε η άμεση ολοκλήρωσή της, η ομόφωνη έγκρισή της τόσο από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κατερίνης, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η μελέτη βρίσκεται σε ανάρτηση - δημοσιοποίηση, για ένα δεκαπενθήμερο, με τελικό στόχο την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος σε ΦΕΚ. 





Γ. Νταντάμης 



Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης Γιώργος Νταντάμης αναφέρει: «Οι χρήσεις γης που προτείνονται, προσαρμοσμένες πλέον στα σημερινά δεδομένα, αποτελούν έναν ευέλικτο συνδυασμό κεντρικών λειτουργιών και γενικής κατοικίας, εξασφαλίζοντας ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κυρίως βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου με σεβασμό σε όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του υπάρχοντος ΓΠΣ. Αλλάζουμε την προοπτική αυτού του τόπου αναθεωρώντας τις χρήσεις γης που ισχύουν εδώ και περίπου 35 χρόνια. Δυστυχώς, ενώ το Γ.Π.Σ. Κατερίνης αναθεωρήθηκε το 2010 δεν ακολουθήσε άμεσα και η αναθεώρηση των χρήσεων γης. Πριν από περίπου δύο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή, την οποία εντείναμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας, πάντα με πνεύμα συνεργασίας αλλά και την αγωνία να δώσουμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα των συνδημοτών μας. Η στρατηγική εκπόνησης της μελέτης σέβεται το πνεύμα του αειφόρου σχεδιασμού και προσδοκεί να εντάξει την Κατερίνη στις πόλεις που θέλουν να είναι ανθρώπινες, λειτουργικότερες, ομορφότερες, ελκυστικότερες, ασφαλέστερες και να αποτελούν κοιτίδες ανάπτυξης της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού. Μένουμε πιστοί στο όραμά μας για έναν Δήμο με υψηλό επίπεδο διαβίωσης και πρωταγωνιστή στις εξελίξεις». 



Βασικά σημεία της μελέτης 



Στόχος της μελέτης είναι η τροποποίηση των χρήσεων γης της περιοχής του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Κατερίνης σε οικοδομικά τετράγωνα που δεν απαιτούν τροποποίηση ρυμοτομίας και η προσαρμογή τους στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου Γ.Π.Σ. (Φ.Ε.Κ. 414/ΑΑΠ/4-10-2010) και όπως αυτό συμπληρώθηκε (Φ.ΕΚ. 214/ΑΑΠ/11-06-2013). 



Από την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης επαληθεύτηκαν γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κατερίνης ως προς τις χρήσεις γης, διαπιστώθηκαν και άλλα που δεν είχαν καταγραφεί στο παρελθόν και στο σύνολο τους ιεραρχήθηκαν και αξιολογήθηκαν. 



Αναλυτικότερα διαπιστώθηκε: 

1) Μεγάλη συγκέντρωση χρήσεων στο κέντρο της πόλης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαδικασία ακύρωσης των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ των ΟΠΥ και ΕΠΥ των Ενόπλων Δυνάμεων

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς