Απολογισμός ΔΕΥΑΚ: Δημιουργεί προοπτική, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα

 Απολογισμός ΔΕΥΑΚ


Πέρα από τα έργα που ολοκλήρωσε ή είναι σε εξέλιξη, η ΔΕΥΑΚ προετοιμάστηκε για την κατάθεση προτάσεων έργων προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ύψους άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ




Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, έχει επιτύχει να αναμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία της, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη με τους πολίτες.

Μετά από ενάμιση χρόνο, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης, όσο και στο σχεδιασμό, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., είναι μία διαφορετική δομή για το Δήμο Κατερίνης και πλέον υπάρχει προοπτική, όπως προκύπτει από τον απολογισμό της 19μηνης θητείας του απερχόμενου συμβουλίου.

Σε αυτό το διάστημα η ΔΕΥΑΚ ολοκλήρωσε συνολικά 11 σημαντικά έργα, τα 6 από αυτά με αυτεπιστασία.

Η κατασκευή αγωγού Φ110mm συνολικού μήκους 3χλμ για την μεταφορά πόσιμου νερού από τη νέα υδρευτική γεώτρηση του Α. Αγ. Ιωάννη προς την νέα υδρευτική δεξαμενή του Α. Αγ. Ιωάννη, η κατασκευή δικτύου ακαθάρτων υπό πίεση και τοποθέτηση φρεατίων παροχών με ειδικές κοπτικές αντλίες για την επίλυση του προβλήματος των beach bars στην Παραλία Κατερίνης, τα τοπικά δίκτυα ομβρίων πέριξ σχολικών μονάδων στις οδούς: Οδυσσέα Ελύτη (Αγ. Άννα), Εκκλησίας Τιμίου Σταυρού, Ιμέρας και Μιλήτου και οι επεκτάσεις δικτύων ομβρίων επί των οδών Ιερομονάχου, επέκτασης Πλάτωνος, Μαυρογένους και Θαλή, αποτελούν μόνο κάποια από αυτά που σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, ακόμη 6 έργα είναι σε εξέλιξη και φάση ολοκλήρωσης όπως χλωριομετρήσεις και Εργαστηριακές Αναλύσεις για τον έλεγχο του πόσιμου νερού στο Δήμο Κατερίνης, η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών ύδρευσης Δ.Ε. Κατερίνης και Δ.Ε. Παραλίας» (1.209.666,10 ευρώ – ΕΣΠΑ 2014-2020), η σύνταξη Γενικού Σχεδίου ύδρευσης (Master Plan), η υλοποίηση Σχεδίου Ασφαλείας Νερού Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης, καθώς και η κατασκευή αγωγών μήκους 11,1 χιλιομέτρων για την μεταφορά νερού στην πόλη.

Προετοιμασία και υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Κορινού, αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΔΕΥΑΚ. Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την υλοποίηση τέτοιων έργων και ήδη η Επιχείρηση διεκδικεί χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Κορινού.

Η ΔΕΥΑΚ μέσω των προτάσεων που κατέθεσε, διεκδικεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότηση για σειρά έργων που αφορούν αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης σε Μοσχοχώρι, Π. Ελατοχώρι, Καλλιθέα και Φωτεινά. Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων έργων ξεπερνά τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, διεκδικεί 920.000 ευρώ για παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων – «Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου 998,76kw στην Κατερίνη εκτός σχεδίου αρ. αγροτεμαχίου 2602», καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών ύδρευσης στο εξωτερικό υδραγωγείο των Δημοτικών Ενοτήτων Κορινού, Πιερίων, Ελαφίνας και Πέτρας και στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης Κατερίνης. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πρότασης είναι 6.442.846 ευρώ.

Επιπλέον, με τεκμηριωμένα αιτήματα πέτυχε επιχορήγηση 378.333 ευρώ για την εκτέλεση εργασιών αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας, ενώ ετοίμασε πλήρεις φακέλους και υπέβαλε αιτήματα ενίσχυσης για τις θεομηνίες 2017 (ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ) και του 2019 (ύψους 600.000 ευρώ).

Οι τακτικές παρεμβάσεις αποτέλεσαν μέρος του σχεδιασμού κατά τους πρώτους 19 μήνες της διοίκησης. Η βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών όπως η αντικατάσταση των παλιών και η τοποθέτηση νέων βανών σε πιο πυκνά σημεία του δικτύου ύδρευσης σε συνδυασμό με το έργο της Τηλεμετρίας και του Τηλεχειρισμού θα δώσει οριστικό τέλος στις πολύωρες διακοπές υδροδότησης.

Παράλληλα με την κατασκευή, το σχεδιασμό νέων έργων και την υποβολή μελετών, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ επικέντρωσε και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των προμηθευτών. Με χρηστή οικονομική διαχείριση και παρά τη μείωση των εσόδων λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, φάνηκε απολύτως συνεπής σε υποχρεώσεις της, καταβάλλοντας 11.714.053,58 ευρώ. Συγκεκριμένα εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις προς:

Προμηθευτές: 5.452.505,64 ευρώ

ΔΕΗ: 2.202.087,76 ευρώ

Μισθοδοσία: 1.998.585,25 ευρώ

ΕΦΚΑ: 1.109.345,83 ευρώ

ΦΠΑ ΦΜΥ: 951.529,10 ευρώ

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΚ αναγνωρίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία στους δημότες μείωσε κατά 20% τα τέλη ύδρευσης, δίνοντας παράταση τεσσάρων μηνών στους οφειλόμενους λογαριασμούς χωρίς προσαυξήσεις.

ΔΕΥΑΚ και δημόσια υγεία

Αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα της ΔΕΥΑΚ από τον Μάρτιο του 2020 όταν και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid στην χώρα μας, ήταν η προστασία της υγείας εργαζομένων και δημοτών.

Σε αυτό το διάστημα του ενός χρόνου και ειδικά στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των περιόδων απαγόρευσης κυκλοφορίας και περιορισμού μετακινήσεων (lockdown), ο στόχος ήταν «κανένας χωρίς νερό». Το σύνολο των εργαζομένων και ιδιαίτερα τα συνεργεία αποκατάστασης βλαβών ανταποκρίθηκαν σε μέγιστο βαθμό, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Παράλληλα, με χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΚ, από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2020 γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις των λυμάτων της Κατερίνης, για την παρακολούθηση της έκκρισης του ιικού φορτίου και την παρουσία του ιού SARS-CoV-2. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ. – Βιολογικός Καθαρισμός Κατερίνης) και αναλύονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Φαρμακολογίας Τμήμα Φαρμακευτικής – Εργαστήρια Βιολογίας Ανάπτυξης και Γενικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας).

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), που εδρεύει στην Κατερίνη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Κατερίνης και τη ΔΕΥΑ Κατερίνης.

Υποδειγματική η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Κατερίνης

Πέρα από την ανάλυση δειγμάτων για το ιικό φορτίο, συνεχίζεται η παρακολούθηση των προϊόντων της εξόδου του Βιολογικού με αυτόματα μηχανήματα που λαμβάνουν δείγματα και ενημερώνουν άμεσα για την τήρηση των συγκεντρώσεων των στοιχείων. Το προσωπικό κάνει περαιτέρω μετρήσεις, με σκοπό την διαρκή εναρμόνιση των εξερχομένων προϊόντων στα προβλεπόμενα όρια που έχουν καθοριστεί από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς τον τελικό αποδέκτη. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται υποδειγματική η λειτουργία και εξαιρετικά τα αποτελέσματα ελέγχων. Η εύρυθμη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Κατερίνης επιβεβαιώνεται και με σειρά αποτελεσμάτων αναλύσεων των αποβλήτων από το πιστοποιημένο συνεργαζόμενο εξωτερικό εργαστήριο.

Στέργιος Μπουσνάκης: Δημιουργήσαμε προοπτική

«Κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία. Δημιουργήσαμε προοπτική. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε άμεσα στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις των καιρών, σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στέργιος Μπουσνάκης.

Ο κ. Μπουσνάκης, ευχαρίστησε όλους τους «συνοδοιπόρους» του τους τελευταίους 19 μήνες. Τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα εκείνους στα σκάμματα αλλά και στα γραφεία, τους άμεσους συνεργάτες του, τον Αντιπρόεδρο Στάθη Κεραμιδιώτη και την Δημοτική Σύμβουλο Μίνα Πούλιου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους προμηθευτές της Επιχείρησης και ιδιαίτερα τους δημότες, τους οποίους, όπως τόνισε, «έχουμε καθήκον να υπηρετούμε. Ήταν πάντα συνεργάσιμοι και υπομονετικοί» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ευχαρίστηκε τους προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων για την συνεργασία, τους Αντιδημάρχους, που υποστήριξαν με τις Υπηρεσίες τους τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, τους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τις υποστηρικτικές αποφάσεις τους, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Νταντάμη, επικεφαλής της παράταξης με την οποία εκλέχτηκε, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου, που ποτέ δεν αρνήθηκαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Στέργιος Μπουσνάκης αναφέρθηκε στον «ιδιαίτερο ρόλο» του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου. «Ας μου επιτραπεί μια αναφορά επί προσωπικού: στη διάρκεια της περιπέτειάς μου με τον Covid 19 ήταν με μία λέξη συγκλονιστικός. Με συγκίνησε το ενδιαφέρον και η υποστήριξή του στην οικογένειά μου.

Υπηρεσιακά, σε επίπεδο Διοίκησης, σε όποιο θέμα ζητήθηκε η συνδρομή του, ανταποκρίθηκε με άμεσες παρεμβάσεις σε υπουργεία, κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας σε μέγιστο βαθμό τη λειτουργία μας. Η συνεργασία μας είναι υποδειγματική», κατέληξε ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης.

Αναλυτικός απολογισμός του Στέργιου Μπουσνάκη:

ΔΕΥΑΚ Σεπτέμβριος 2019 – Μάρτιος 2021: το έργο μας Ενημερωτικό δελτίο από τον Πρόεδρο Αστέριο Μπουσνάκη

Από τον Σεπτέμβριο 2019 μέχρι και τον Μάρτιο 2021 τα πεπραγμένα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου Κατερίνης, περιλαμβάνουν έργα και δράσεις, που αφορούν στις υποδομές και στον τρόπο λειτουργίας της.

Ο Πρόεδρος κ. Μπουσνάκης Αστέριος, ομαδοποιεί τα έργα σε εκείνα που ολοκληρώθηκαν, σε εκείνα που είναι σε εξέλιξη και σε όσα έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης χρηματοδότησης. Πιο συγκεκριμένα:

1 – ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

Κατασκευή αγωγού Φ110mm συνολικού μήκους 3χλμ για την μεταφορά πόσιμου νερού από τη νέα υδρευτική γεώτρηση του Α. Αγ. Ιωάννη προς την νέα υδρευτική δεξαμενή του Α. Αγ. Ιωάννη.

Κατασκευή αγωγού Φ63mm συνολικού μήκους 0,70χλμ για την υδροδότηση της περιοχής πέριξ του Γηπέδου ποδοσφαίρου του Σταθμού.

Εξοπλισμός και κατασκευή νέου οικίσκου για την υδρευτική γεώτρηση του Α. Αγ. Ιωάννη.

Ανόρυξη και εξοπλισμός νέας υδρευτικής γεώτρησης στη θέση ‘’Πλυστικό’’ του Π. Κεραμιδίου.

Δημοπράτηση προμηθειών τοποθέτησης νέων προκατασκευασμένων υδρευτικών δεξαμενών στην Βρία, τον Κούκο και τον Άνω Άγιο Ιωάννη.

Ολοκληρώθηκαν με αυτεπιστασία ΔΕΥΑΚ

Τοπικά δίκτυα ομβρίων πέριξ σχολικών μονάδων στις οδούς: Οδυσσέα Ελύτη (Αγ. Άννα), Εκκλησίας Τιμίου Σταυρού, Ιμέρας και Μιλήτου.

Επεκτάσεις δικτύων ομβρίων επί των οδών Ιερομονάχου, επέκτασης Πλάτωνος, Μαυρογένους και Θαλή.

Κατασκευή νέου δικτύου ομβρίων στην είσοδο του Αγ. Δημητρίου.

Κατασκευή αγωγού ακαθάρτων για την σύνδεση του Α’ ΔΑΚ.

Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων υπό πίεση και τοποθέτηση φρεατίων παροχών με ειδικές κοπτικές αντλίες για την επίλυση του προβλήματος των beach bars στην Παραλία Κατερίνης.

Αναβάθμιση οικίσκου και πηγής Τριστέλα Βρίας με σκοπό την αναβάθμιση του παρεχόμενου ύδατος νερού προς την Κατερίνη, την Βρία και το Μοσχοχώρι.

2 – ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

«Χλωριομετρήσεις και Εργαστηριακές Αναλύσεις για τον έλεγχο του πόσιμου νερού στο Δήμο Κατερίνης», για 1η φορά με γνώμονα την βελτιστοποίηση του παρεχόμενου πόσιμου νερού προς τους καταναλωτές του Δήμου Κατερίνης.

«Προμήθεια & εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου & τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών ύδρευσης Δ.Ε. Κατερίνης & Δ.Ε. Παραλίας» (1.209.666,10 ευρώ – ΕΣΠΑ 2014-2020)

«Σύνταξη Γενικού Σχεδίου ύδρευσης (Master Plan)» (προεκτιμώμενη αμοιβή 67.348,55 ευρώ – υπογράφηκε σύμβαση)

«Υλοποίηση Σχεδίου Ασφαλείας Νερού Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης» (προεκτιμώμενη αμοιβή 262.529,45 ευρώ – υπογράφηκε σύμβαση)

«Αγωγοί μεταφοράς νερού πόλης Κατερίνης» αφορά στην κατασκευή 11,1 χλμ. Δικτύου Ύδρευσης (αρ μελέτης 16/2018)

«Ανόρυξη νέας υδρογεώτρησης Τριλόφου στη θέση Γήπεδο Δ.Ε. Ελαφίνας», προϋπολογισμού 99.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας)



3 – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης»:

Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Κορινού, προϋπολογισμού 1.790.000 €

Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Μοσχοχωρίου, προϋπολογισμού 342.096,70 €

Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Π. Ελατοχωρίου και εγκατάσταση εξειδικευμένου συστήματος φίλτρων καθαρισμού του ύδατος, προϋπολογισμού 1.271.532,26 €

Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευση Δ.Κ. Καλλιθέας, προϋπολογισμού 2.347.016,13 €

Αντικατάσταση εσωτ. δικτύου ύδρευσης Φωτεινών-Πέτρας, προϋπολογισμού 824.582,07 €

Κατασκευή εξωτερικού αγωγού ύδρευσης Δ.Κ. Φωτεινών, προϋπολογισμού 530.000 €

Κατασκευή-αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης Δ.Κ. Κατερίνης, προϋπολογισμού 430.000 €

Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών ύδρευσης στο εξωτερικό υδραγωγείο των Δημοτικών Ενοτήτων Κορινού, Πιερίων, Ελαφίνας και Πέτρας και στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης Κατερίνης, προϋπολογισμός 6.442.846,00 €

Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων – «Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου 998,76kw στην Κατερίνη εκτός σχεδίου αρ. αγροτεμαχίου 2602» προϋπολογισμού 920.000,00 ευρώ

Προμήθεια πέντε (5) ηλεκτρικών ελαφρών φορτηγών και ενός σταθμού φόρτισης προϋπολογισμού 209.560 ευρώ.

Συνολικός προϋπολογισμός: 15.107.633 ευρώ

Λειψυδρία – Θεομηνίες

Με τεκμηριωμένα αιτήματα πετύχαμε επιχορήγηση 378.333 ευρώ για την εκτέλεση εργασιών αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας.

Επίσης, ετοιμάσαμε πλήρεις φακέλους και υποβάλαμε αιτήματα για τις θεομηνίες 2017 (1.700.000 ευρώ) και του 2019 (600.000 ευρώ).

Τακτικές παρεμβάσεις στις υποδομές

Οι παρεμβάσεις αποτελούν μέρος του σχεδιασμού μας για βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών π.χ. η αντικατάσταση των παλιών και η τοποθέτηση νέων βανών σε πιο πυκνά σημεία του δικτύου ύδρευσης, θα δώσει τέλος στις πολύωρες διακοπές υδροδότησης. Σε συνδυασμό με το έργο της Τηλεμετρίας και του Τηλεχειρισμού των υδρευτικών υποδομών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα καταστεί πραγματικότητα αυτή η δέσμευσή μας προς τους δημότες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Συντήρηση εγκαταστάσεων αντλιοστασίων, δεξαμενών και Βιολογικού

Αναβάθμιση των υδρευτικών υποδομών π.χ. αντικατάσταση κεντρικών βανών – δικλείδων του δικτύου ύδρευσης στα Καταφυγιώτικα.

Ευπρεπισμός – αποψιλώσεις – συμμάζεμα – καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου – αποκομιδή απορριμμάτων σε όλες τις εγκαταστάσεις – αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης.

Βελτίωση προσβάσεων – διαμορφώσεις – αποκατάσταση βλαβών – ασφαλτοστρώσεις για την προσέγγιση των υποδομών της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Εργασίες καθαρισμού υδρευτικών δεξαμενών π.χ. της Τ.Κ Κορινού. Ειδικά για τον Κορινό, σύμφωνα με την τεχνική Υπηρεσία, το θέμα θα αντιμετωπισθεί με την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, έργο για το οποίο αιτηθήκαμε χρηματοδότηση με πρόταση στο Πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, με την ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης, για την οποία έχουν εκκινήσει οι σχετικές εργασίες ωρίμανσης μελετών, καθώς και με την τοποθέτηση φίλτρων στην παλιά γεώτρηση.



Οικονομικά στοιχεία

Πληρωμές Σεπτέμβριος 2019 – Μάρτιος 2021

(τρέχουσα χρήση και προηγούμενες οφειλές)

Προμηθευτές: 5.452.505,64 ευρώ

ΔΕΗ: 2.202.087,76 ευρώ

Μισθοδοσία: 1.998.585,25 ευρώ

ΕΦΚΑ: 1.109.345,83 ευρώ

ΦΠΑ ΦΜΥ: 951.529,10 ευρώ

Σύνολο: 11.714.053,58 ευρώ

Διεκδίκηση πολυετών οφειλών δημοτών.

Υπεύθυνοι πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Όλες οι ΔΕΥΑ της Χώρας λειτουργούν βάση της αρχής της ανταποδοτικότητας, δηλαδή τα έσοδά της είναι καθαρά από τους συνδρομητές και η μη πληρωμή νερού από κάποιους, για πολλά χρόνια, είναι μια αδικία σε βάρος άλλων δημοτών που πληρώνουν.

Ενημερώσαμε τους πολίτες, ότι η ΔΕΥΑΚ προσπαθεί να λύσει το θέμα με δίκαιο τρόπο και με διευκολύνσεις. Προσφέραμε τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών με πολύ χαμηλό τίμημα, με δόσεις των 20 και των 30 ευρώ και παράταση για οφειλές κάποιων χιλιάδων ευρώ. Δεν ήρθε κανείς. Η μηδενική ανταπόκριση οδήγησε αναγκαστικά σε διακοπή παροχής ύδρευσης. Σε αυτό το μέτωπο είμαστε όλοι μαζί: ο Αντιπρόεδρος κ. Στάθης Κεραμιδιώτης, η Δημοτική σύμβουλος κα. Μίνα Πούλιου, που έχει την εποπτεία – αρμοδιότητα, όλο το Δ.Σ. και οι υπηρεσιακοί συνεργάτες μας



Αλληλεγγύη – οικονομική κρίση – Covid 19

Ζούμε μια χρονική περίοδο που ακολουθεί την υπερ-δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια και με ένα χρόνο πανδημίας λόγω Covid 19. Οι επιπτώσεις στις ζωές και στην οικονομική μας κατάσταση είναι πολύ σοβαρές. Σε μια τέτοια συγκυρία, η Διοίκηση και τα αρμόδια Όργανα – Επιτροπές αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία περιπτώσεις συμπολιτών μας, όπου αποδεικνυόταν ανάγκη βοήθειας, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Επίσης, η ΔΕΥΑΚ πήρε άμεσες αποφάσεις μειώνοντας κατά 20% τα τέλη ύδρευσης και δίνοντας παράταση τεσσάρων μηνών στους οφειλόμενους λογαριασμούς χωρίς προσαυξήσεις.

Η επιλογή μας: οι συμπολίτες μας, εκτός από «πελάτες» της επιχείρησης ΔΕΥΑΚ, είναι συνάνθρωποί μας.

Ενότητα ΥΓΕΙΑ – αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα.

Ένας χρόνος με κορωνοϊό.

Από την αρχή της πανδημίας ακολουθήσαμε πολύ προσεχτικά όλες τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών, με υπευθυνότητα και πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να διασφαλίσουμε τις καλύτερες υγειονομικές συνθήκες για το σύνολο του εργαζόμενου προσωπικού, αλλά και για τους συμπολίτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες μας, σε όλους τους χώρους αρμοδιότητάς μας.

Σε αυτό το διάστημα του ενός χρόνου και ειδικά στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των περιόδων απαγόρευσης κυκλοφορίας και περιορισμού μετακινήσεων (lockdown), ο στόχος ήταν «κανένας χωρίς νερό».

Το σύνολο των εργαζομένων και ιδιαίτερα τα συνεργεία αποκατάστασης βλαβών ανταποκρίθηκαν σε μέγιστο βαθμό. Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα κανείς δεν σταμάτησε πριν την ολοκλήρωση αποκατάστασης βλάβης μικρής ή μεγάλης. Έτσι πετύχαμε το στόχο μας. Τους ευχαριστώ όλους προσωπικά.

Αναλύσεις λυμάτων για τον έλεγχο ιικού φορτίου – πανδημία Covid 19

Με χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΚ, από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2020 γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις των λυμάτων της Κατερίνης, για την παρακολούθηση της έκκρισης του ιικού φορτίου και την παρουσία του ιού SARS-CoV-2. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ. – Βιολογικός Καθαρισμός Κατερίνης) και αναλύονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Φαρμακολογίας Τμήμα Φαρμακευτικής – Εργαστήρια Βιολογίας Ανάπτυξης και Γενικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας).

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), που εδρεύει στην Κατερίνη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Κατερίνης και τη ΔΕΥΑ Κατερίνης.

Αναλύσεις δειγμάτων Βιολογικού.

Ενημερωτικά, συνεχίζεται η παρακολούθηση των προϊόντων της εξόδου του Βιολογικού με αυτόματα μηχανήματα που λαμβάνουν δείγματα και ενημερώνουν άμεσα για την τήρηση των συγκεντρώσεων των στοιχείων. Το προσωπικό κάνει περαιτέρω μετρήσεις με σκοπό την διαρκή εναρμόνιση των εξερχομένων προϊόντων στα προβλεπόμενα όρια που έχουν καθοριστεί από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς τον τελικό αποδέκτη. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται υποδειγματική η λειτουργία και εξαιρετικά τα αποτελέσματα ελέγχων. Η εύρυθμη λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Κατερίνης επιβεβαιώνεται και με σειρά αποτελεσμάτων αναλύσεων των αποβλήτων από το πιστοποιημένο συνεργαζόμενο εξωτερικό εργαστήριο.

Για Πρώτη φορά εκτέλεση των εργασιών συντήρησης παρακολούθησης και χλωρίωσης του πόσιμου νερού από το μεγαλύτερο εργαστήριο σε όλα τα Βαλκάνια

Με γνώμονα την βελτιστοποίηση του παρεχόμενου πόσιμου νερού προς τους καταναλωτές του Δήμου Κατερίνης ξεκινήσαμε για πρώτη φορά πλήρη καθετοποίηση στις εργασίες που άπτονται των χλωριώσεων και σχετίζονται με:

την παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας, τη συντήρηση και την επισκευή δοσομετρικών αντλιών

την πλήρωση του απαιτούμενου χλωρίου επί των δεξαμενών

την διεξαγωγή μετρήσεων υπολειμματικού χλωρίου στο υδρευτικό δίκτυο σε όλο το εύρος του Δήμου Κατερίνης με συχνότητα πολλαπλάσια αυτής που καθορίζει η κείμενη νομοθεσία

την διενέργεια δειγματοληψιών σε εβδομαδιαία βάση

την διενέργεια αναλύσεων ραδιενέργειας και ουρανίου, με την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων από την επιτροπή ατομικής ενέργειας

Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2020 και σε εβδομαδιαία βάση βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και εξέλιξη ο ανωτέρω περιγραφόμενος μηχανισμός παρακολούθησης του πόσιμου νερού. Από τον μέχρι στιγμής απολογισμό συνάγεται με ασφάλεια πως δεν υπήρξε κανένα σημείο του τεράστιου και ποικιλόμορφου δικτύου ύδρευσης του Δήμου Κατερίνης που να εμφάνισε επιβαρυμένους δείκτες σε παράγοντες παρακολούθησης ή να μην αντιμετωπίστηκαν άμεσα οι σημειακές υπερβάσεις στους παράγοντες παρακολούθησης πόσιμου ύδατος.

Διοικητική οργάνωση

Στη θητεία της παρούσας διοίκησης επιτεύχθηκαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ, οι οποίες αφορούν στη διοικητική της οργάνωση, καθώς και στην οικονομική της διαχείριση. Πιο συγκεκριμένα:

Ενεργοποίηση δυνατότητας διακανονισμού των βεβαιωμένων οφειλών των καταναλωτών σε μόνιμη βάση.

Εντοπισμός παράνομων παροχών, τήρηση του κανονισμού ύδρευσης – αποχέτευσης, με συνέπεια την αύξηση εσόδων επιχείρησης.

Οργάνωση των συνεργείων και άμεση αποκατάσταση βλαβών.

Οργάνωση και εκτέλεση προγραμματισμένων συντηρήσεων των εγκαταστάσεων.

Αναβάθμιση υπηρεσιών στην ποιότητα του νερού, με τακτικούς καθαρισμούς των δεξαμενών και τοποθέτηση δοσομετρικών αντλιών χλωρίωσης στο σύνολο των οικισμών.

Στελέχωση ΔΕΥΑΚ

Τα τελευταία δεκατρία χρόνια το δυναμικό της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. μειώθηκε δραματικά λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων, απρόσμενων απωλειών πολύτιμων συνεργατών, καθώς και μετακινήσεων υπαλλήλων της στον Δήμο Κατερίνης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει πλέον γερασμένο προσωπικό με χτυπητές ελλείψεις σε νευραλγικούς τομείς προκύπτει ως επιτακτική προτεραιότητα η προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού, κυρίως επιστημονικής φύσης.

Στην προκήρυξη 3Κ/2018, η οποία αποτέλεσε οξυγόνο για την λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α., η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ήταν μια από τις ελάχιστες Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες δεν προέβησαν σε αίτημα πρόσληψης προσωπικού.

Η νέα διοίκηση του Δήμου κατόρθωσε και κατέθεσε συμπληρωματικό αίτημα στην προκήρυξη 3Κ/2018 ζητώντας 18 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων με σκοπό την στελέχωση και πραγματικό ορθολογισμό στην λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Αυτό επιτεύχθηκε με την τεράστια συμβολή του Προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Μαρινάκη Γιώργη αλλά και του Αντιπροέδρου της κ. Μπουσνάκη Αστερίου (εκπροσώπου της Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης). Η πανδημία του covid-19 έχει καθυστερήσει την έγκριση των θέσεων μονίμου προσωπικού. Αναμένονται εξελίξεις.

Η υποστελέχωση έχει συνέπειες π.χ. στην Δ.Κ. Κορινού εκκρεμούσε η καταγραφή των υδρομέτρων δυόμιση χρόνια. Για τον λόγο αυτό αναγκαστικά προβήκαμε σε αναθέσεις καταγραφής των υδρομέτρων των χωριών σε ιδιώτες. Με την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.

Προγράμματα απασχόλησης – Θέσεις πρακτικής άσκησης

Ιδιαίτερη σημασία για τη Διοίκηση είχε η αξιοποίηση των Προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, για την προσφορά θέσεων εργασίας σε άνεργους συμπολίτες μας. Η συμμετοχή μας στα προγράμματα είχε αποτέλεσμα να ωφεληθούν 8 συμπολίτες μας με θέσεις από το πρόγραμμα πλησίον της σύνταξης, 15 από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ενώ προσφέρθηκαν και 20 θέσεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Οι «πόρτες» της ΔΕΥΑΚ ήταν ανοιχτές για τους φοιτητές μας. Είναι παιδιά των οικογενειών μας, που στις γενικότερες συνθήκες αδυνατούν να βρουν φορέα ή εργοδότη να τους απασχολήσει, ώστε να ανταποκριθούν στην υποχρέωση της πρακτικής άσκησης, πριν να πάρουν το πτυχίο τους, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της επαγγελματικής ζωής τους. Υποστηρίξαμε τους νέους μας προσφέροντας 41 θέσεις εξάμηνης εκπαίδευσης.

Στο ΔΣ της ΕΔΕΥΑ

Πανελλήνιο όργανο 127 ΔΕΥΑ

Η επανεκλογή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της πανελλήνιας Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) τον Δεκέμβριο 2019, συνιστά επιβράβευση της πολύχρονης παρουσίας και από τη θέση του Αντιπροέδρου, με ουσιαστική συμβολή στη συλλογική προσπάθεια προώθησης και επίλυσης των προβλημάτων των Επιχειρήσεων, έτσι ώστε οι ΔΕΥΑ να δυναμώνουν διαρκώς και να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ενδυναμώνουμε το ρόλο και τη σημασία του έργου των ΔΕΥΑ ως φορέων διαχείρισης του πολυτιμότερου αγαθού που είναι το νερό, αλλά και ως κατ’ εξοχήν Επιχειρήσεων προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Στόχος μας να προσπαθήσουμε να καταδείξουμε την αναγκαιότητα λειτουργίας των ΔΕΥΑ ως δημοτικών επιχειρήσεων με κοινωφελή χαρακτήρα.

Η διαφορετική Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και το μέλλον

Η σημερινή διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης, σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, έχει καταφέρει να αναμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία της, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη με τους πολίτες. Μετά από ενάμιση χρόνο, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης, όσο και στο σχεδιασμό, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., είναι μία διαφορετική δομή για το Δήμο Κατερίνης, κάτι που αναγνωρίζεται και από τους πολίτες. Δεν μπορεί παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από το έως σήμερα παραγόμενο αποτέλεσμα. Πλέον υπάρχει προοπτική.

Νιώθω ότι είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους τους συνοδοιπόρους μου τους τελευταίους 18 μήνες. Τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα εκείνους στα σκάμματα αλλά και στα γραφεία, όλους μαζί και έναν –έναν προσωπικά, τους άμεσους συνεργάτες μου, τον Αντιπρόεδρο Στάθη Κεραμιδιώτη και την Δημοτική Σύμβουλο Μίνα Πούλιου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους προμηθευτές της Επιχείρησης και ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας, τους οποίους έχουμε καθήκον να υπηρετούμε και ήταν πάντα συνεργάσιμοι και υπομονετικοί.

Θέλω να ευχαριστήσω τους προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων για την συνεργασία, τους Αντιδημάρχους, που υποστήριξαν με τις Υπηρεσίες τους τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ (ξέρουν ποιοι είναι), τους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τις υποστηρικτικές αποφάσεις τους, τον Αντιδήμαρχο Νταντάμη, αρχηγό της παράταξης με την οποία εκλέχτηκα, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και τους υπαλλήλους του Δήμου, που ποτέ δεν αρνήθηκαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Θερμές ευχαριστίες.

Αναφέρομαι τέλος στον ιδιαίτερο ρόλο του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου. Ας μου επιτραπεί μια αναφορά επί προσωπικού: στη διάρκεια της περιπέτειάς μου με τον Covid 19 ήταν με μία λέξη συγκλονιστικός. Με συγκίνησε το ενδιαφέρον και η υποστήριξή του στην οικογένειά μου.



Υπηρεσιακά, σε επίπεδο Διοίκησης, σε όποιο θέμα ζητήθηκε η συνδρομή του ανταποκρίθηκε με άμεσες παρεμβάσεις σε υπουργεία, κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας σε μέγιστο βαθμό τη λειτουργία μας. Η συνεργασία μας είναι υποδειγματική.

Κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία. Δημιουργήσαμε προοπτική. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε άμεσα στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις των καιρών, σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Σας ευχαριστώ.

Εις το επανειδείν

Στέργιος Μπουσνάκης

Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς