Ε. Σκούφα: «Οι καπνοκαλλιεργητές ακόμη περιμένουν την “κορωνοενίσχυση” των 90 ευρώ ανά στρέμμα»

Δελτίο τύπου



Την επιτακτική ανάγκη στήριξης των καπνοπαραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της πανδημίας, επισημαίνει με ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Όπως σημειώνει η κα Σκούφα, παρά τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας στηχώρα μας, η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να ανταποκριθεί, πλην μιας απάντησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση,απάντηση όμως με καθαρά φορμαλιστικό χαρακτήρα κι ωραίο λεξιλόγιο, δίχως ουσία και ξεκάθαρες προθέσεις για το τι πραγματικάπροτίθεται να πράξει.




Στήριξη των γεωργών και παραγωγών από την Ε.Ε

Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με περισσότερες πρωτοβουλίες της, στηρίζει άμεσα τους γεωργούς και τις αγροτικές περιοχές με περισσότερα εργαλεία, για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που υφίστανται ως παραγωγοί, όπως δίνοντας (προσωρινό μέτρο) τη δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ που διαθέτουν εναπομένοντα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης να καταβάλουν για το 2020 ενισχύσεις στους γεωργούς και στις μικρές επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιστούν άμεσα εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να χορηγήσουν στήριξη έως €7.000 ευρώ ανά γεωργό και έως €50.000 ανά μικρή και μεσαία επιχείρηση . Περαιτέρω, η Επιτροπή εγκρίνει την παρέκκλιση από ορισμένους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, και επιτρέπει ευελιξία στην εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης της αγοράς, καθώς αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας στις αγορές.

Η στήριξη από την κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει τους καπνοκαλλιεργητές

Στο πλαίσιο αυτό και η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη παραγωγικών κλάδων, από τους οποίους όμως εκλείπουν οι καπνοκαλλιεργητές, οι οποίοι όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες γεωργοί, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας. Επιπλέον παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως θα δοθεί στήριξη στους καπνοκαλλιεργητές και συγκεκριμένα «κορωνοενίσχυση» ύψους €90 / στρέμμα για όλα τα καπνά,κάτι τέτοιοδεν έγινε μέχρι σήμερα.

Στην ερώτηση ζητείται πληροφόρηση για το εάνη οικονομική στήριξη των καπνοκαλλιεργητών λόγω παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης είναι στιςπροθέσεις της Κυβέρνησηςκαι αν ναι, με ποιο ποσό ανά στρέμμα καλλιέργειας καπνών, για ποια έτη και σε ποιο χρονικό ορίζοντα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς