Ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου Κουμπαγιωτών Κορινού

Ενόψει του Εορτασμού της ανακομιδής των λειψάνων του Αγ. Γρηγορίου Καλλίδη ο πολιτιστικός σύλλογος Κουμπαγιωτών Κορινού προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στον Μέγα Εσπερινό και την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στην θεία λειτουργία που θα τελεσθούν στον Ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα.




Ο Όσιος Γρηγόριος (ο Καλλίδης) γεννήθηκε στις το 1844 μ.Χ. από ευλαβείς γονείς, στο Κούμβαο της Ανατολικής Θράκης και έλαβε σπουδαία εγκύκλια και πανεπιστημιακή μόρφωση. Διετέλεσε σχολάρχης στη Ραιδεστό, πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτου Ηρακλείας Παναρέτου και ιεροκήρυκας. 

Το 1875 χειροτονείται επίσκοπος Ναζιανζού. Έλαβε μέρος σε σημαντικές αποστολές ως έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου να επιλύσει ποιμαντικά προβλήματα διαφόρων Μητροπόλεων και να διαφυλάξει του χριστιανικούς πληθυσμούς από επιθέσεις των Τούρκων. Διετέλεσε Μητροπολίτης Τραπεζούντος (1879), Θεσσαλονίκης (1884), Ιωαννίνων (1889), Ηρακλείας (1902). 

Το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή ηγείται των προσφύγων της Ανατολικής Θράκης και σχολάζει στην Θεσσαλονίκη μέχρι του τέλους του το 1925. Στις 20 Οκτωβρίου 1979 ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β’, έκανε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του τα οποία βρέθηκαν να ευωδιάζουν και να επιτελούν πλήθος θαυμάτων. 

Μετά από ενέργειες του εν λόγω Μητροπολίτου στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε με πατριαρχική και συνοδική πράξη στις 22 Μαίου 2003 μ.Χ., η επίσημη κατάταξη του Αγίου Γρηγορίου στο αγιολόγιο της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας και ορίστηκε ημέρα μνήμης του η 20η Οκτωβρίου (επέτειος της ανακομιδής του) ως δεύτερη εορτή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού