Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την ιστορική μάχη της Πύδνας - Αυξάνονται οι πιθανότητες να έγινε στην πεδιάδα του Κορινού.

Ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους ελληνιστές, ο ιστορικός Νίκoλας Χάμοντ, (Nicholas G.L. Hammond) αντεπιστέλλον μέ­λος της Ακαδημίας Αθηνών, σε ένα από τα βιβλία του αναφέρει: Ο Πλούταρχος μας δίνει τα ονόματα δύο ποταμών στην πεδιάδα πριν από την Πύδνα, όπου διαδραματίστηκε η μάχη της Πύδνας. Και  αυτή βέβαια είναι η πεδιάδα του Κορινού. Και οι Ρωμαίοι και οι Μακεδόνες άντλησαν νερό πριν από τη μάχη από έναν ποταμό, ο οποίος στα τέλη του καλοκαιριού είχε βάθος ως το γόνατο.(Λίβιος 44.40.8). 


O Πλούταρχος αναφέρει δύο ποταμούς, δίχως ιδιαίτερο βάθος, που διέσχιζαν την πεδιάδα τον Αίσωνα και τον Λεύκο(Αιμ. 16.5), και συμπληρώνει ότι ο Λεύκος ήταν ακόμη κόκκινος από το αίμα, όταν οι Ρωμαίοι τον πέρασαν μία μέρα μετά τη μάχη(21.3). Αυτοί οι ποταμοί πιθανώς να ταυτίζονται π.χ. ο Λεύκος με τον Γερακάρη, και ο Αίσωνας με τον ποταμό που βρίσκεται νοτιότερα του.

Οσο συνεχίζεται η έρευνα από τον συντοπίτη μας και υπάλληλο της εφορείας αρχαιοτήτων Πιερίας κ. Ποιμενίδη Ιορδάνη ολοένα και μεγαλώνουν οι πιθανότητες ότι η ιστορική μάχη της Πύδνας έγινε στην πεδιάδα του Κορινού . Ερευνα  η οποία θα οδηγήσει και στην πραγματοποίηση του μνημείου .


Μπορείτε να δείτε την πρώτη έρευνα πατώντας εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού

Ευχαριστήριο Θερμαϊκού Κορινού