Στα Μουσεία Φωτογραφίας & Κινηματογράφου η Β” τάξη Γυμνασίου Κορινού.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του Γυμνασίου Κορινού επισκέφτηκαν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 τα Μουσεία Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια διδακτικής επίσκεψης στα πλαίσια των μαθημάτων της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών.
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό μουσείο της χώρας αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας, εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και διοργανώνει ταυτόχρονα κάθε δυο χρόνια ένα διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας. Η συγκρότηση του Μουσείου ξεκίνησε το 1998. Το 2001 στεγάστηκε στην Αποθήκη A στον Α΄ Προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου ξεναγήθηκαν στις τρέχουσες εκθέσεις φωτογραφιών στους χώρους του μουσείου.
Το Μουσείο Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1995, με πρωτοβουλία του «Οργανισμού- Πολιτιστική πρωτεύουσα 1997» και λειτούργησε το 1997, οπότε και η Θεσσαλονίκη έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Βρίσκεται στο διατηρητέο κτήριο της Αποθήκης Α του λιμανιού, (στην προβλήτα Α΄, στο τέρμα της παραλίας, κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης). Λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σκοπός του είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της Ελλάδας.
Στο μουσείο οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του κινηματογράφου και να κάνουν μια σύντομη διαδρομή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στο συγκεκριμένο μουσείο εκτίθενται εξάλλου διάφορα αντικείμενα από τη συλλογή του Νίκου Μπιλιλή και συγκεκριμένα κινηματογραφικές μηχανές λήψεως και προβολής, εμφανιστήρια, φακοί, γιγαντοαφίσες, τιτλέζες, φωτογραφίεςαπό ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και συναφές υλικό. Τα παραπάνω δεν εκτίθενται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά με τρόπο που να δημιουργείται μια κινηματογραφική ψευδαίσθηση. Είναι επίσης διαθέσιμο κινηματογραφικό αρχείο.
Οι μαθητές του σχολείου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια ολιγόλεπτη προβολή ενός τρισδιάστατου φιλμ (του πρώτου σε μουσείο της χώρας) και να κατανοήσουν τον τρόπο δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας, ώσπου αυτή να έρθει στο φως. Στο τέλος οι μαθητές, μέσα σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον, προέβησαν στη δημιουργία ενός ολιγόλεπτου φιλμ με πρωταγωνιστές τους ίδιους. Οι εντυπώσεις από την επίσκεψη στα δύο μουσεία ήταν θετικές, δεδομένου ότι η επίσκεψή είχε και βιωματικό χαρακτήρα.
Τους μαθητές συνόδευσαν στη διδακτική τους επίσκεψη οι καθηγητές του σχολείου κ. Σταματία Πετρονικολού και κ. Χρήστος Λάζος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου