Στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Γ” τάξη Γυμνασίου Κορινού.

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν στις 25 Ιανουαρίου 2018, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Κορινού, στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης στο μάθημα της Ιστορίας.






Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αποτελεί παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας και στεγάζεται σε κτίριο, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Vitaliano Posseli, που κτίστηκε το διάστημα 1900-1902 και ανακαινίστηκε. Σκοπός του μουσείου είναι να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στη Βόρειο Ελλάδα και να προβάλλει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, πραγματοποιώντας ένα μάθημα ελληνικής ιστορίας στη νέα γενιά.

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου που εκτίθεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου παρουσιάζει τη συνεχή πορεία του Ελληνισμού στον 19ο και στον 20ο αι. με έμφαση στις συγκρούσεις και στις πολεμικές συρράξεις. Τα εκθέματα είναι κυρίως όπλα (τυφέκια, ξίφη, πολυβόλα, κλπ.) που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τον ελληνικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, ομοιώματα πλοίων του πολεμικού στόλου, στολές όλων των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, χάρτες, φωτογραφίες της εποχής, παράσημα, έγγραφα, επιστολικά δελτάρια, και άλλα ατομικά είδη των στρατιωτών. Ακόμα εκτίθεται μια σειρά έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, λιθογραφίες), με θέμα τις σημαντικότερες στιγμές των πολεμικών συρράξεων και την ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου εκτίθενται ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, μαχητικά αεροπλάνα, τορπίλες που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.











Οι εντυπώσεις των μαθητών μετά το τέλος της ξενάγησης ήταν άριστες, καθώς μέσα από τον πλούτο των εκθεμάτων του Μουσείου ξετυλίχτηκε μπροστά τους το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν της χώρας μας. Επιπλέον θετικά αξιολογήθηκε και η παρακολούθηση της στερεοσκοπικής ταινίας για την ιστορία της αεροπορίας.


Στη διδακτική αυτή επίσκεψη τους μαθητές συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Πούτης Ιωάννης και ο καθηγητής Φυσικής κ. Σιδηρόπουλος Λάζαρος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού