«Ερωφίλη Project» Κάστρο Πλαταμώνα

 Ποιος δεν θα ήθελε να ταξιδέψει έστω και για λίγο στον χωροχρόνο και να ξεφύγει από όσα τον ταλανίζουν; Να πετάξει σε κάστρα με βασιλιάδες. Σε τοίχους που προστατεύουν κυνηγημένους έρωτες και νέους γεμάτους με όνειρα και πάθη. Εκεί που οι αγάπες και η τιμή είχαν άλλη αξία και ενίοτε τραγική κατάληξη λόγω της βούλησης ανώτερων που υπολόγιζαν περισσότερο τη δόξα ή το συμφέρον από την καρδιά; Το «Ερωφίλη Project» προσφέρει τα εισιτήρια για αυτό το ταξίδι. Πώς; Η ομάδα Ρίζες επέλεξε να ανεβάσει φέτος τη διασημότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης, την Ερωφίλη του Γεώργιου Χορτάτση. Το πεντάπρακτο αριστούργημα που εξιστορεί το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα και το οποίο θα απολαύσει ο κόσμος στον… φυσικό του χώρο: το Κάστρο του Πλαταμώνα! 

Η ομάδα επέλεξε αποκλειστικά να παίξει το συγκεκριμένο έργο εντός μεσαιωνικών κάστρων της Μεσογείου για να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να μυηθεί ευκολότερα στο κείμενο, τη μουσική, τη θεατρική πράξη. Αυτή η μοναδική παράσταση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 σε μια από τις εκδηλώσεις που αποδεικνύουν την εξωστρέφεια του φετινού 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το κοινό λοιπόν θα μεταφερθεί στο παλάτι του βασιλιά Φιλόγονου μέσα στο οποίο εξελίσσεται η ερωτική τραγωδία της Ερωφίλης και του Πανάρετου. Θα ακούσει ζωντανή μουσική από έγχορδα και κρουστά που γεμίζει με μελωδίες την αίθουσα του θρόνου σε έναν ατμοσφαιρικό φωτισμό με κεριά και πυρσούς. Με πρωτότυπα κοστούμια και μια φρέσκια ερμηνευτική πρόταση. Θα ακούσει το κείμενο ατόφιο, στη γλώσσα που το έγραψε ο Χορτάτσης, τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Θα δει μια παράσταση η οποία συνδυάζει τα παραδοσιακά στοιχεία της θεατρικής απεικόνισης του τότε συνδυασμένα με κάποια υποκριτικά στοιχεία του σήμερα. Ένα έργο αφιερωμένο στον διαχρονικό έρωτα αλλά και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την κατάχρηση της εξουσίας.

Όπως λέει και ο Θεόδωρος Οικονομίδης για το έργο: «Το πεντάπρακτο αριστούργημα του ρεθυμνιώτη ποιητή, η  διασημότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης, το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα… σε μια σύγχρονη παράσταση που αναδεικνύει την ομορφιά του ποιητικού λόγου, συνοδευόμενο από ζωντανή μουσική  πανδουρίδας, κιθάρας, μαντολίνου, κλαρίνου, βιολιού, κρουστών  και υψηλού επιπέδου υποκριτικών ερμηνειών. Το έργο αποτελεί την πρόταση μιας νέας μεθόδου θεατρικής αναπαράστασης τέτοιου είδους κειμένων. Μια σημαντική εργασία η οποία δίνει τη δυνατότητα συνέχισης και εξέλιξης της αναγκαίας, για τους καλλιτέχνες και για το κοινό, συνθήκης, της μελετημένης και μοντέρνας επαφής, δηλαδή, με την παράδοση και τις ρίζες, μέσα από έρευνα και φρέσκια καλλιτεχνική διάθεση».
                                                                                                          

Διδασκαλία, επεξεργασία κειμένου, μουσική: Θεόδωρος Οικονομίδης
Θίασος: Ερωφίλη: Αμαλία Αρσένη, Φιλόγονος: Κωνσταντίνος Τσιομίδης, Πανάρετος: Χρήστος Καπένης, Νένα/ Κορυφαία Χορού: Δανάη Λουκάκη, Μαντατοφόρος: Θεόδωρος Οικονομίδης
Μουσικοί
Κιθάρα –Μαντολίνο: Αρετή Κοκκίνου, πνευστά: Δημήτρης Πρόκος, κιθάρα – πανδουρίδα: Θεόδωρος Οικονομίδης  Τόπος: Κάστρο Πλαταμώνα
Χρόνος: Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
Ώρα: 21:00
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητικό/ Ανέργων/ ΑΜΕΑ: 8 ευρώ
Παιδιά έως 12 ετών: 6 ευρώ   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλειστοί δρόμοι στον Κορινό λόγω διέλευσης του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας