Ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa.


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρειών διεθνών μεταφορών, παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων του δημοσίου και ιδιωτών, τελωνιακών, Δήμων και εργολάβων δημοσίων κηποτεχνικών έργων) για τη διαπίστωση νέας προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa στην περιοχή του Monte Argentario της Περιφέρειας Τοσκάνης. Το βακτήριο βρέθηκε σε ιδιωτικούς κήπους καθώς και σε δημόσιους χώρους πρασίνου.



Επίσης, μετά τη διαπίστωση του Xylella fastidiosa σε φυτά ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώρια των περιοχών Αλικάντε και Σεβίλλης της Ισπανίας σε φυτώρια του Βελγίου και συνοδεύονταν από φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, εντοπίστηκαν τέσσερις νέες εστίες προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa στην Επαρχία του Αλικάντε της Ισπανίας.

Σας ενημερώνουμε πως η Xylella fastidiosa είναι ένα φυτοπαθογόνο βακτήριο που κατατάσσεται στους οργανισμούς καραντίνας για την Ελλάδα με μεγάλο φάσμα φυτών ξενιστών (περισσότερα από 300 είδη) και μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες υψηλής οικονομικής αξίας για τη χώρα μας όπως ελιές, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, λοιπά οπωροφόρα δένδρα, καθώς και καλλωπιστικά και δασικά είδη. Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην ΠΡΟΛΗΨΗ ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του φυτοπαθογόνου βακτηρίου στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ελεγμένο, υγιές και πιστοποιημένο φυτικό/φυτωριακό υλικό, συνοδευόμενο από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Η Υπηρεσία μας στα πλαίσια των υποχρεώσεών της, για το πρόγραμμα των επίσημων επισκοπήσεων και την έκδοση φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων, έχει προβεί σε δειγματοληψίες φυτικού υλικού από οπωρώνες και φυτώρια του νομού μας.

Τονίζεται ότι τόσο στην ΠΕ Πιερίας αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa. Η διατήρηση της χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα εθνικής σημασίας και υψίστου δημοσίου συμφέροντος.

Για πληροφορίες σχετικά με τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa μπορείτε να μεταβείτε στους παρακάτω συνδέσμους της ιστοσελίδας του ΥΠΠΑΤ και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: 


Επίσης στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε επικαιροποιημένο τον κατάλογο των φυτών ξενιστών:


Σας τονίζουμε πως η γνωστοποίηση στην Υπηρεσία μας οποιασδήποτε ύποπτης εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ Α 307).

Για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνηση ή αναφορά ύποπτων συμπτωμάτων παρακαλούμε να απευθύνεστε ΑΜΕΣΑ στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της υπηρεσίας μας στα τηλέφωνα 2351351-116, 2351351-119, 2351351-128.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ α.α.


ΜΠΑΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς