Έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας

ΚΥΣΕΑ για τουρκικές παραβιάσεις: Απαντήσεις σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο



Με νηφαλιότητα και προσηλωμένη στην πολιτική ειρήνης θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως επισημαίνεται, οι τουρκικές παραβιάσεις θα αντιμετωπιστούν σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας έγινε το πρωί της Παρασκευής (15.04.2016) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, μετά το μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά τις τελευταίες μέρες.


Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αξιολογήθηκε, μεταξύ άλλων, η εντατικοποίηση των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία και η αντιμετώπισή της σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η Ελλάδα, στην βάση της σταθερής και ακέραιης αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπερασπίζεται, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, ευθύνη και νηφαλιότητα. Παράλληλα, παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε διάρκεια σχεδόν 2,5 ωρών και έγινε στη σκια των όσων έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, όπου η Τουρκία εξαιτίας (εν πολλοίς) της παρουσίας του ΝΑΤΟ, έχει εντείνει τις παραβιάσεις, κάνοντας επίδειξη δύναμης!

Αλλά δεν είναι μόνο οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών και οι αναχαιτίσεις τους από την ελληνική πολεμική αεροπορία. Οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας όταν την Πέμπτη έστρεψαν τα όπλα τους κατά Ελλήνων λιμενικών έξω από τις Οινούσσες!

Όλα έγιναν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών, όπου τις τελευταίες μέρες οι Τούρκοι κάνουν μπαράζ παραβιάσεων. Αυτή τη φορά όμως, φαίνεται πως προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα!

Το περιστατικό, που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, σημειώθηκε ανοιχτά από τις Οινούσσες σύμφωνα με το alithia.gr την Πέμπτη (13.04.2016), μια μέρα που "σημαδεύτηκε" από νέες παραβιάσεις των Τούρκων, την άσκηση που "διέταξε" ο Πάνος Καμμένος (και μάλιστα ντυμένος με... στολή παραλλαγής από το γραφείο του στο ΥΕΘΑ) και την παρουσία του υπουργού Άμυνας και της ηγεσίας του Στρατού στις Οινούσσες.

Τουρκικό σκάφος μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και όταν σκάφος του ελληνικού λιμενικού το πλησίασε και ζήτησε από το τουρκικό πλήρωμα να αποχωρήσει, η απάντηση ήταν μια ευθεία απειλή: οι Τούρκοι έστρεψαν τα όπλα του σκάφους τους κατά του περιπολικού του ελληνικού λιμενικού!

Όλα αυτά ενώ μετά την τέταρτη συνεχόμενη μέρα τουρκικών παραβιάσεων πάνω από το νησί, στις Οινούσσες βρέθηκε ο Πάνος Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία. Την Πέμπτη, δύο τουρκικά αεροσκάφη επανέλαβαν τις πτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά και μάλιστα ενεπλάκησαν με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν προς αναχαίτιση τους.

Οι πέντε από τις έξι συνολικά πτήσεις του ζεύγους των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα δύο μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου σημειώθηκαν με διαφορά 4 λεπτών κατά μέσο από τις 11:33 έως τις 11:53 και η τελευταία στις 12:19.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού